Projektom “Boje stvarnosti” oslikani su zidovi kaznionice u Lepoglavi
Projektom “Boje stvarnosti” oslikani su zidovi kaznionice u Lepoglavi

Projektom “Boje stvarnosti” oslikani su zidovi kaznionice u Lepoglavi

Obožavamo umjetničke društveno-odgovorne projekte koji traju i svakom novom izvedbom su sve bolji. Takvi su i projekti estetizacije kaznenih prostora u Hrvatskoj, koje pratimo od samih početaka. Njihov cilj je urediti kaznionice i zatvorske prostore u Hrvatskoj kako bi oni dugoročno imali pozitivan utjecaj na zatvorenike, njihovu rehabilitaciju, a posljedično i na društvo općenito. 

Damir Sobota

Ovo je peti po redu projekt estetizacije kaznenih prostora u Hrvatskoj, a četvrti po redu financiran od strane Ministarstva pravosuđa i uprave, a kroz projekt je prošao mali niz velikih hrvatskih umjetnika koji su ostavili svoje radove na kaznionicama diljem Hrvatske. Ovim, naziva Boje stvarnosti, uspješno su realizirane likovne intervencije u prostoru Kaznionice u Lepoglavi. 

Boje stvarnosti 

Estetizaciju i umjetničku revitalizaciju Kaznionice u Lepoglavi izveli su umjetnici Damir Sobota, Valentina Supanz Marinić, Mario Miličić, Nikolina Manojlović Vračar, te Melinda Šefčić. U tijeku je i provođenje završne faze istraživačke komponente projekta koji provode dr.sc. Anita Jandrić Nišević i dr.art. Melinda Šefčić te projektni katalog.

Mario Miličić

Autorica projekta Melinda Šefčić 

Zainteresiranost za Art terapiju te umjetnost kao „istinu i laž bića“, Melinda počinje razvijati za vrijeme studija, točnije na trećoj godini fakulteta.

“Ako bih trebala sumirati umjetničke rezultate koje smo svi skupa do sada u mojim projektima ostvarili, tada bih rekla kako se do sada izvelo preko 40 likovnih intervencija u bolničkome prostoru, te 15 likovnih intervencija u zatvorskom prostoru.” – rekla nam je Melinda u intervjuu #allaboutchange: Umjetnica Melinda Šefčić oslikavanjem uljepšava zidove bolnica i kaznionica. 

Što reći osim bravo i da jedva čekamo nove projekte. 

Melinda Šefčić
Nikolina Manojlović Vračar
Valentina Suspanz Marinić
Učitati još
Zatvori