Za Journal stručnjaci otkrivaju zašto nije dobro držati mobitel koji ne koristite u ladici
Za Journal stručnjaci otkrivaju zašto nije dobro držati mobitel koji ne koristite u ladici

Za Journal stručnjaci otkrivaju zašto nije dobro držati mobitel koji ne koristite u ladici

Održivost je iznimno važna, toliko da preuzima sve važniju ulogu u našim životima i predstavlja nezaustavljiv svjetski trend! I zbog toga nam je drago. Shvatiti važnost uvođenja održivih navika u svakodnevicu trebala bi osnovna premisa svakome od nas, jer malim djelima možemo učiniti mnogo. Sve kreće od jednostavnih odluka. Zero waste život, zdrave navike, recikliranje, slow fashion, korištenje prirodnih materijala, upcycling – primjera je mnogo. Često nismo ni sami svjesni koliko svaki od naših postupaka može promijeniti tijek naše budućnosti, ali i budućnosti našeg planeta. Zbrinjavanje otpada na pravilan način jedna je od odluka s kojom možete krenuti. Ako već reciklirate, odlično, no što je s elektroničkim otpadom? Upravo njegovim pravilnim odlaganjem činite više nego što mislite. Kako je elektronika naveliko u našem životu, često ni ne razmišljamo koliko nam je krucijalna u životu. No što s njom nakon što ju više ne upotrebljavamo?

 

journal-hrvatski-telekom

Mobiteli – neizostavni u svakodnevici

Posljednjih desetak godina, mobiteli su postali doslovno produžetak nas. S njima se budimo, idemo spavati, preko njih radimo i družimo se, oni nam pomažu u planiranju i izvršavanju svakodnevnih obaveza, stvaranju uspomena i slično. Stoga ne čudi da ih i često mijenjamo. No, što s onim mobitelima koje više ne koristite? Ako ste kao i mi, jedan od onih koji barem jedan mobitel drže u ladici “za hitne slučajeve”, u ovom ćemo vam članku objasniti zašto to ne biste trebali raditi. Razgovarali smo sa stručnjacima koji su nam otkrili kako pravilnim zbrinjavanjem možemo napraviti puno za okoliš, ali i svoj put ka održivom životu.

U našim kućama nalazi se čak pet milijuna mobitela koji se ne upotrebljavaju

Prema procjenama stručnjaka, u prošloj je godini u svijetu odbačeno približno 5,3 milijardi mobitela. Ako je prosječna debljina mobitela 9mm, to znači – kada bi se svi ti telefoni posložili jedan na drugi – nastao bi toranj visok 50.000 km. A to predstavlja jednu osminu puta do Mjeseca! Od svih kategorija elektroničkog otpada, u svijetu se najmanje zbrinjavaju i recikliraju, mobiteli, pokazao je to znanstveni rad istraživača objavljen u časopisu Američkog kemijskog društva (ACS).

U našim kućama nalazi se čak pet milijuna mobitela koji se ne upotrebljavaju – podatak je to koji je dobiven u najnovijem istraživanju Hrvatskog Telekoma, koje je provedeno povodom predstavljanja platforme ‘Poziv koji ne propuštaš‘ usmjerene na zaštitu okoliša, učinkovitije korištenje prirodnih resursa, kružno gospodarstvo, savjesnije upravljanje elektroničkom opremom i otpadom te ostale teme održivosti. Čak do 80% materijala u mobitelima može se reciklirati ili iznova upotrijebiti. 

‘Osim što osiguravamo resurse iz otpada, sakupljanjem, zbrinjavanjem i recikliranjem elektroničke i električne opreme štitimo i ljude te okoliš. Zato ne propustite ovaj poziv’, poručila je Prof.dr.sc. Aleksandra Anić Vučinić s Geotehničkog fakulteta. 

aleksandra-anić
Aleksandra Anić Vučinić

Zašto gomilamo mobitele u ladicama? 

Na ovo pitanje nekoliko je odgovora, a među mnogima se možemo pronaći i mi. No, ako želimo učiniti nešto dobro za svoj okoliš i u konačnici našu bolju budućnost, vrijeme je da to osvijestimo i krenemo djelovati. Prema istraživanju HT-a 9 od 10 ispitanika (85%) zadržava stari mobitel, a kao glavne razloge navode: imaju zamjenu (66%), davanje obitelji (65%), strah da im se ne ukradu podaci (23%), ne znaju kako ni gdje ga zbrinuti (13%) i jer im nije praktično (6%). Zabrinjava činjenica da gotovo svaki deseti građanin mobitele kojima se ne koristi baca u obično smeće: dok 77% ispitanika kaže da redovito razvrstava otpad, 40% njih uopće ne zbrinjava elektroničke uređaje i opremu.

‘Sitni elektronički otpad poput mobitela se vrlo lako nakupi neiskorišten i neprimjetan u kućanstvima ili se baci u običnu kantu za smeće. Svi ti naizgled beznačajni predmeti imaju veliku vrijednost i zajedno čine velike količine. Zato, odazovite se na poziv i predajte svoje stare mobitele u ruke stručnjaka koji će osigurati da se svi prikupljeni mobiteli pravilno zbrinu’, poručila je Ivana Presečki s Geotehničkog fakulteta, studij Inženjerstvo okoliša. 

Ivana Presečki
Ivana Presečki

Zašto je važno pravilno zbrinjavati elektronički otpad? 

Pravilnim zbrinjavanjem i reciklažom mobitela građani Hrvatske mogli bi napraviti važnu stvar za planetu: hipotetski, kada bismo zbrinuli svih 5 milijuna starih mobitela kojima se ne koristimo to bi značilo kako bismo pravilno zbrinuli čak 850 tona električnog otpada (ako je prosječni mobitel težine 170 grama). Zbrinjavanjem, a onda i recikliranjem tih 850 tona mogli bismo izbjeći emisiju više od 1500 tona ugljičnog dioksida. Samo za usporedbu, prema procjeni stručnjaka iz Climate Neutral Group, za anuliranje efekta 1 tone ugljičnog dioksida iz zraka potrebno je 50 stabala koja su rasla barem godinu dana. To je itekako dobar povod zar ne? 

THT-infografika-1

Vratimo resurse u opticaj

‘U svijetu se godišnje za izradu mobitela potroši 44 tone zlata, 455 tona srebra i 16.381 tona bakra. Osim ovih elemenata, koristi se i niz rijetkih zemljanih elemenata čija je proizvodnja vrlo zahtjevna i skupa jer se u zemljinoj kori nalaze u ograničenim količinama. Isto tako, za funkcioniranje elektroničkog sklopa mobitela potrebni su i elementi koji se smatraju opasnima kao što su krom, živa i olovo’, istaknuo je Zvonimir Majić, načelnik Sektora za gospodarenje posebnim kategorijama otpada Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i dodao. ‘Stoga je bitno odazvati se na poziv i na pravilan način zbrinuti stare mobitele kako bismo što više resursa ponovno vratili u opticaj i spriječili onečišćenje okoliša uzrokovano nepravilnim odlaganjem uređaja koji sadrže opasne elemente’. 

Zvonimir Majić

 Riješite kviz

Količine elektroničkog otpada najbrže su rastuće količine otpada u svijetu, s godišnjom stopom rasta od 3 do 5 posto, (The enormous opportunity of e-waste recycling, WEF, 2023.), a samo 17,4% elektroničkog otpada pravilno je zbrinuto, obrađeno i reciklirano  Za svaku pravilno zbrinutu i recikliranu tonu elektroničkog otpada izbjegava se emisija približno dvije tone ugljičnog dioksida (WEEE forum, 2021). U pametnom telefonu nove generacije mogu se pronaći 62 različita kemijska elementa, a mnogi se mogu ponovno iskoristiti. 

foto HT okvir

Mobitele, tablete, punjače i donesite u T-Centre Hrvatskog Telekoma

Učinite danas nešto više za okoliš i donesite svoje mobitele, tablete i punjače u T-Centre Hrvatskog Telekoma koji će osigurati njihovo pravilno zbrinjavanje. ‘Poziv koji ne propuštaš’ nova je platforma Hrvatskog Telekoma usmjerena na zaštitu okoliša, učinkovitije korištenje prirodnih resursa, kružno gospodarstvo, savjesnije upravljanje elektroničkom opremom i otpadom te ostale teme održivosti.

Kako pravilno zbrinuti stari mobitel u tri koraka?

1. Potraži kod kuće onaj stari uređaj koji više nikome ne koristi, evo što sve možeš vratiti: mobitel, fiksni telefon, tablet, ruter, medijski prijemnik, punjač, prijenosni punjač, vanjsku bateriju, kabel, laptop te različite wearables, popit sata, narukvice ili slušalica.
2. Posjeti najbliži T-Centar
3. Predaj uređaj i certificirana institucija će ga zbrinuti 

*Prilog je napravljen u produkciji Journala i Hrvatskog Telekoma, u suradnji s agencijom za premium sadržaj i tehnologiju 01 Content & Technology – C3 Croatia

 

Foto: PROMO

Učitati još
Zatvori