Upoznajte ekipu koja radi Barun gluten free brašno za kruh na vlastitom mlinu u Zagorju
Upoznajte ekipu koja radi Barun gluten free brašno za kruh na vlastitom mlinu u Zagorju

Upoznajte ekipu koja radi Barun gluten free brašno za kruh na vlastitom mlinu u Zagorju

Sve započinje malim stvarima i originalnom idejom.

 

Tako kaže ekipa koja stoji iza brenda Barun. Bezglutensko brašno dobiveno od lokalnih OPG-ova samljeveno u vlastitom starom mlinu u idiličnom zagorju. Rezultat? Najukusniji kruh kojeg ćete probati. Svi mi pokušavamo živjeti zdravije, no u stresnoj i užurbanoj svakodnevici često se ne sjetimo ni jesti, a kamoli jesti zdravo i kvalitetno. Uvijek je dobro vrijeme da se osvijestite, a trenutno je najbolje vrijeme pogotovo kada vas upoznamo s brendom koji je pravi primjer kako poduzetništvo u Hrvatskoj itekako ima svijetlu i ukusnu budućnost.

 

Gluten free proizvodi, laboratorijski testirani i zdravstveno ispravi, a istovremeno toliko ukusni – to su Barun proizvodi. Barun su osmislili i pokrenuli Marija i Luka koji su prije svega dugogodišnji prijatelji, a onda i poslovni partneri. Marija je diplomirana fizioterapeutkinja koja radi sa vrhunskim sportašima i klijentima u području sporta i kulture više od deset godina. Luka je profesionalni kuhar koji radi kao head chef u Londonu, gluten free praktičar i farmer u nastajanju. Razgovarali smo s njima i otkruili su nam sve o brendu, ideji, svom najukusnijem kruhu, ali i poduzetništvu u Hrvatskoj za kojeg znamo da nije baš najjednostavniji, ružinim laticama popoločani, put. 

  • Kako ste došli na ideju da baš proizvodite smjese za izradu bezglutenskog kruha?

Barun je nastao prilikom jednog druženja kada smo došli na temu starih zanata i kamenog mlina kojeg su Marijini baka i djed koristili za sebe i susjede. Brzo smo zaključili da tako nešto treba ponovno pokrenuti i počeli razvijati proizvod. Luka je nakon toga proveo više od dvije godine radeći na receptima i kombinacijama brašna za ukusnu, jednostavnu i zdravu smjesu za kruh. Odlučili smo da proizvodi moraju biti bez glutena, s obzirom na to da je Luka sam imao problema s pronalaskom proizvoda za sebe, a Marija se često susretala s klijentima koji su imali sličan problem. Isto tako htjeli smo napraviti proizvod koji će se istaknuti jednostavnom pripremom, okusom, mirisom i teksturom nad drugim, često industrijski proizvedenim, gluten free proizvodima.

  • Posjedujete svoj mlin u kojem prerađujete namirnice lokalnih OPG-ova, gdje je taj mlin i kako ste se odlučili da baš krenete u tu priču i ponudite tržištu nešto zdravo, originalno i autohtono?

Nabava mlina na kamen bila je prvi korak u pokretanju proizvodnje. Na tom mlinu meljemo sve naše žitarice koje otkupljujemo od OPG-ova iz Zagorja i Podravine. Naš mlin nalazi se u Lepoglavi a tamo se i odvija cjelokupna proizvodnja Barun proizvoda. Nakon nabavke mlina istražili smo Hrvatsko gluten free tržište i ustanovili da ima jako puno uvoznih gluten free proizvoda. Zato smo odlučili napraviti nešto drugačiji proizvod koji će se svidjeti gluten free praktičarima i ostalim ljudima koji vole jesti zdravo i fino. 🙂

  • Kakav je vaš kruh kada biste ga morali opisati svojim riječima?

Držimo se našeg mota koji je od početka isti: ‘Iz mlina u pećnicu’. Barun gluten free kruh je spoj tradicionalnih okusa i jako jednostavne pripreme , bez ulja i masti a pogodan je za vegane i vegetarijance. Svaki od naših kruhova je jedna zasebna priča za sebe, ali u par kratkih crtica mogli bi ih opisati ovako:

Naš bezglutenski kukuruzni kruh vraća vas u djetinjstvo. Slatkastog je okusa s finom hrskavom koricom izvana, a unutrašnjost kruha je mekana i baršunasta.

Jedan od sastojaka mirisnog bezglutenskog kruha je kim. Kim daje našem mirisnom kruhu posebnu aromu,miris i okus i to ga ističe od drugih mikseva. Ne samo da kim našem kruhu daje poseban miris nego izvrsno djeluje na poboljšanje probavnih tegoba i metabolizam.

Bezglutenski kruh od heljde je vrlo niskokaloričan. Njegov glavni sastojak je integralno heljdino brašno koje je bogato vlaknima i aminokiselinama.Izrazito je zemljanog okusa sa slatko-gorkom notom te se jako dobro slaže s jelima na žlicu.

Konopljin kruh vrlo je hranjiv i specifičnog okusa. Konopljino brašno prepuno je vitamina i minerala a posebno je po tome što sadrži veliki udio omega-3 masnih kiselina i vitamina B skupine. Koristiti se može svakodnevno uz čaj ili uz doručak.

  • Kakva sve brašna proizvodite?

Proizvodimo 4 vrste brašna koja su mljevena na našem kamenom mlinu te su prosijana na grubo sito tako da zadržavaju ljusku. Heljdino, proseno i kukuruzno brašno je dobiveno od najkvalitetnijih žitarica Hrvatskih OPG-ova, a rižino od kvalitetne riže.

  • Zašto život bez glutena?

Zašto život bez glutena?! Ha,..jako dobro pitanje… Ako počinjete prakticirati gluten free prehranu prvo ćete izbaciti pšenicu iz prehrane a pšenica je jedan od glavnih alergena. Isto tako pretpostavlja se da je oko 13% stanovništva osjetljivo na gluten. Gluten free prehrana nije postala samo potreba nego i trend a sve više ljudi je prakticira. Globalno tržište hrane bez glutena bilježi rast oko 10% godišnje. Na hrvatskom gluten free tržištu proizvodi su većinom iz uvoza i zato smo htjeli ponuditi kvalitetan gluten free hrvatski proizvod od hrvatskih žitarica bez glutena.

  • Kako se nosite s poduzetništvom s obzirom na to da dolazite iz različitih grana i imate široke interese djelovanja?

Za sad se nosimo jako dobro. Iako dolazimo iz totalno različitih djelatnosti i živimo na relaciji Zagreb-London-Lepoglava, uz dobru organizaciju i puno truda uspijevamo sve uskladiti. Jako puno nam pomažu prijatelji i obitelj.

  • Gdje se mogu nabaviti vaša brašna i smjese i što planirate u poslovnom smislu u neko skorije vrijeme?

Naša brašna i smjese mogu se naći na web stranici barun.eu i na našim društvenim mrežama (Instagram i Facebook). Trenutno pregovaramo s nekoliko trgovina kako bi smjestili Barun na police u što kraćem roku.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori