#allaboutchange: Što je bonton i je li pred izumiranjem?
#allaboutchange: Što je bonton i je li pred izumiranjem?

#allaboutchange: Što je bonton i je
li pred izumiranjem?

Ovaj mjesec na našoj platformi #allaboutchange posvetili smo bontonu. Da, tom neobičnom pojmu za kojeg nam se čini da sve više izumire. Pripada li pristojno ponašanje povijesti i koliko se ono razlikuje od kulture do kulture i još mnoga pitanja, obradit ćemo u člancima koji slijede. 

bonton-allaboutchange1

Bonton

Koliko ste puta čuli od starijih sugrađana da se mladi danas ne znaju ponašati. Vjerojatno bezbroj. No koliko ste se puta i vi sami ulovili da kritizirate one mlađe. Mijenja li se doista naše ponašanje kako se mijenjamo kao društvo? Na neki način svakako da. No što je uopće pristojno ponašanje i može li se ono univerzalno definirati i kao takvo nametnuti kao vrijednost. Bonton se definira kao kodeks ponašanja kojeg bi se trebao pridržavati svaki pripadnik društva. 

bonton-allaboutchange2

Bontoni nas uče kako se treba ponašati, izražavati, izgledati, komunicirati, gestikulirati i dr. u gotovo svakoj situaciji. Bonton najstrože osuđuje vrijeđanje, psovanje i fizičko obračunavanje. Postoje i specijalizirani bontoni čiji je sadržaj usmjeren na pojedinu situaciju, npr. Bonton u restoranu ili Bonton u kazalištu. Međutim, pravila ponašanja nisu u svim regijama svijeta ista, stoga nisu ni svi bontoni isti. Osobe koje ne poznaju bonton, ili ga se ne pridržavaju, nisu prihvaćene u svim društvima te se smatraju nepristojnima i loše odgojenima. No vrijede li danas ista pravila ponašanja kao i prije primjerice pedeset godina?

Danas društvo postaje sve obrazovanije, što je utjecalo i na bonton. Od osobe se u obrazovanom društvu očekuje više od lijepog ponašanja – očekuje se opća kultura. To podrazumijeva osnovno obrazovanje, te poznavanje informacija, zanimljivosti i činjenica iz opće i popularne kulture. Ipak, primjećujemo kao velikom dostupnošću informacijama postajemo prezasićeni istima i teško nam je razaznati one od kojih imamo stvarne koristi kao što je recimo učenje. Događa se tako da sve manje informacija “znamo” i pamtimo jer nam se one nalaze na dohvat ruke na našim pametnim telefonima. Također velika poplava raznih primjera ponašanja ili bolje rečeno ne ponašanja koji nam se prikazuju kroz masovne medije, mogu dati potpuno krivu sliku o onome kako bismo se trebali ponašati. 

bonton-allaboutchange4

Jesu li kavaliri izumrli? Jesu li žene i dalje dame? 

Mnoge se polemike danas vode o ulogama muškaraca i žena i njihovom “zadanom ponašanju”, no da ne zadiremo danas toliko duboko zadržat ćemo se na osnovnom nivou, kroz koji se poteže pitanje “ima li danas uopće džentlmena”? Muškarci se opravdavaju da ni žene više nemaju manire nekadašnjih žena pa su posljedično i muškarci izgubili manire. No je li to uopće povezano? Ravnopravnost žena i muškaraca ne bi uopće trebala biti tema u godinama u kojima se nalazimo, ali opet se kroz tu sferu provlače konci kada se govori o običnom kavalirstvu. Ono uopće ne mora biti usmjereno i određeno spolom i rodom. Ono se karakterizira kroz naše osnovno ponašanje, naše djelovanje u zajednici i naš odnos prema drugim ljudima. Biti pristojan je ok i to ne bismo nikako smjeli zaboraviti. Ipak, ako o bontonu želite naučiti nešto više i vidjeti koliko ga se uopće pridržavate, najjednostavniji način da to provjerite je da pročitate knjigu bontona. Najpoznatiji bonton na hrvatskom jeziku je Suvremeni bonton Eduarda i Amalije Osredečki. Eto, prijedlog novog štiva za dane koji su pred nama. 

bonton naslovna

Foto: Unsplash

Sadržaj članka nastao je u suradnji s našim partnerima. Za više informacija, pogledajte naše Uvjete korištenja.

Učitati još
Zatvori