Započeo je 14. Festival prava djece – Mali festival za velike teme
Započeo je 14. Festival prava djece – Mali festival za velike teme

Započeo je 14. Festival prava djece –
Mali festival za velike teme

U Centru mladih Ribnjak u Zagrebu 12. listopada je okruglim stolom na temu “Pod pritiskom: Djeca i mladi o mentalnom zdravlju” započeo 14. Festival prava djece poznat i pod motom “Mali festival za velike teme” u organizaciji Udruge za promicanje stvaralaštva i jednakih mogućnosti Alternator. Festival prava djece ove godine ima temu mentalnog zdravlja djece i mladih, a u fokus stavlja projekcije dječjeg filmskog stvaralaštva, radionice, rasprave i okrugli stol.

Domagoj Morić, Garbrijela Ivanjko, Corina Kovačić, Lana Jakirčević, Gregor Horvat, Mihael Kozina

Važno je čuti njihov glas

Festival je u ime organizatora otvorila Katarina Ivče Farnell naglasivši važnost slušanja i razumijevanja dječjih glasova, posebno o ovako važnoj temi, te još jednom zahvalila partnerima projekta – Predstavništvu Europske komisije u Hrvatskoj, Uredu UNICEF-a za Hrvatsku, Uredu pravobraniteljice za djecu i Hrvatskom filmskom savezu, kao i Hrvatskom audiovizualnom centru, Gradu Zagrebu i Agenciji za elektroničke medije na financijskoj potpori.

Katarina Ivče Farnell

Godina mladih

Budući da je 2022. godina proglašena Europskom godinom mladih u sklopu Festivala bit će organizirane i posebne aktivnosti koje će stvoriti priliku za dijalog s mladima o njihovom viđenju vlastite uloge u europskoj budućnosti. Ovom prigodom okupljenima se video porukom obratila potpredsjednica i povjerenica Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica:

«Čvrsto vjerujem da od malih nogu moramo osnaživati djecu kao punopravne i aktivne građane. Stoga sam prije dva tjedna pokrenula europsku platformu za sudjelovanje djece koja će služiti kao centar za povezivanja mehanizama na lokalnoj, nacionalnoj i na razini Europske unije…Osobito moramo voditi računa o najranjivoj djeci, osobama u nepovoljno socio-ekonomskom polažaju, djeci s teškoćama u razvoju, djeci migrantskog podrijetla i pripadnicama manjinskih skupina.»  

14. Festival prava djece

Hrvoje Selec, tajnik Hrvatskog filmskog saveza je naglasio važnost poticanja filmskog stvaralaštva među djecom i mladima, a ravnatelj HAVC-a Chris Marcich ukazao kako je cilj da u što više škola u Hrvatskoj u nastavni program uđu programi vezani za filmsku i medijsku pismenost.

Ured UNICEF-a za Hrvatsku je uz Festival od samih početaka i bez njegove potpore ne bi se mogle provoditi aktivnosti. Zamjenica predstojince Ureda Ana Dautović je navela da je danas čak 11% mladih u Hrvatskoj suočeno s problemima mentalnog zdravlja te da svi skupa moramo pojačati brigu za mlade, posebno jer mladi često kriju svoja iskustva: «Moramo naučiti prepoznati, slušati i razumijevati djecu i mlade…bezuvjetno i bez predrasuda.»

Andrea Čović Vidović

Okrugli stol moderirao je predsjednik Udruge Alternator Domagoj Morić, a na njemu su sudjelovali Corina Kovačić, učenica osnovne škole i autorica filma o mentalnom zdravlju iz Male Subotice, Gabrijela Ivanjko, članica žirija Festivala i Ambasadorica UNICEF-a za prava djece i mladih iz Ogulina, Lana Jakirčević, učenica Industrijsko-strojarske škole iz Zagreba, sudionica projekta REVIS, Gregor Horvat, učenik Privatne umjetničke gimnazije iz Zagreba, jedan od protagonista filma Plus plus plus i Mihael Kozina, mag. psihologije, psihoterapeut.

Domagoj Morić, Garbrijela Ivanjko, Corina Kovačić

Depresija i anksioznost

Mnogo recentnih istraživanja ukazuje da se mladi nose s teškim problemima i da je sve veća učestalost simptoma depresije i anksioznosti koje zahtjevaju stručnu podršku. Mladi su u razgovoru na okruglom stolu iznijeli svoja zapažanja o vršnjačkom nasilju u stvarnom i online svijetu, o načinima traženja pomoći, neugodnim emocijama, utjecaju ekrana i društvenih mreža, stereotipima i rodnim normama, te pritisku okoline da stalno moraju biti dobre volje:

«Mislimo da je dobro širiti pozitivu, ali isto tako mislimo da kada se ne osjećamo dobro nije nužno stavljati lažni osmijeh. Trebamo govoriti o svojim osjećajima koliko god neugodni bili.»

«Teško izražavamo svoja mišljenja i osjećamo se odbačenima.»

14. Festival prava djece

«Zašto oni koji pišu loše sadržaje, oni koji su zlostavljači, to rade preko Interneta? Zato što nemaju snage i samosvijesti da nam to kažu uživo.»

«Mislimo da je dobar korak za mentalno zdravlje pronaći samog sebe, naći ono u čemu jesi dobar te raditi na tome.»

«Mi smo bića odnosa i jako nam je bitno povezati se. I prije je postojao strah od izostajanja, samo je bilo malo drukčije. Internetski sadržaj je nasjeo na našu neuralnu mrežu i prelazi naše kapacitete da to sve procesuiramo.»

«Bitno je da stvaramo prostor u kojem možemo biti svoji i u kojem se ne moramo prilagođavati. Ako odgajamo generacije da je preduvjet za kontakte različitost, pruža nam se prilika da proširimo svoju svjesnost i ta različitost postaje bogatsvo koje čini društvo šarolikijim.»

Program i raspored 14. Festivala prava djece dostupan je ovdje. 

Foto: PR, Pexels

Učitati još
Zatvori