Žensko odijelo je apsolutni hit sezone – evo kako ga nositi

Žensko odijelo je apsolutni hit sezone
– evo kako ga nositi

Ženska poslovna moda kroz povijest često se mijenjala, no ono što je zadržala kroz sva desetljeća od kada su žene prisutne u poslovnom svijetu jest odijelo kao početak i kraj svih najboljih poslovnih kombinacija. Minializam koji se silom prilika nametnuo ženama od 1940-ih godina zadržao se sve do danas. Sako i hlače diktiraju žensku poslovnu modu.

Iako uveden četrdesetih godina dvadesetog stoljeća, dominirao je osamdesetim godinama koje su i donijele mnoge promjene. Fokus je i dalje na sakou ili jakni i hlačama, krojevi su postali kompliciraniji, hlače imaju sve viši struk sa što više prednjih faldica, sako je ojačan dvostrukim, muškim kopčanjem, jastučićima na ramenima, dubokim reverima i često bogatom teksturom i uzorcima. Kada pomislimo na žensko odijelo, često nam baš takve varijante modela padaju na pamet.

Žensko odijelo kroz povijest

Kroz povijest pojavljivali su se modeli koji su zauvijek obilježili modu, poput odijela koje je Marlene Dietrich nosila 1930. godine u filmu Morocco. S druge strane, 1966. godina svim modnim povjesničarima i znalcima poznata je upravo zbog kultnog Saint Laurentovog odijela koje se pojavilo u njegovoj haute couture kolekciji. Upravo to odijelo napravilo je revoluciju u modi i obilježilo doba ženske emancipacije. Njegovim odijelima i njihovom kulturološkom, modnom i sociološkom značaju posvećena je i velika izložba Yves Saint Laurent – Smoking Forever koja je bila postavljena od listopada 2005. do travnja 2006. u Yves Saint Laurent i Pierre Bergé fundaciji.

Objavu dijeli Žana (@zanajurisic)

Odijela su prigrlile velike umjetničke ikone Niki de Saint Phalle, Catherine Deneuve, Françoise Hardy, dok se Bianca Jagger i udala za Micka Jaggera baš u jednom takvom Yves Saint Laurent odijelu 1971. godine. Iako je posljednjih godina došlo do revivala mode osamdesetih, nešto smirenija varijanta odijela kao direktnog nasljednika takve estetike u kombinaciji sa skandinavskim osjećajem za modu i tim profinjenim minimalizmom zavladala je modnom scenom.

Kako nositi power suit?

Ponosno ga nose kao pečat svog stila redom Anne Hathaway, Ellen DeGeneres, Jennifer Lawrence, Ellen Page, Emma Watson i Kim Kardashian. One su prave predstavnice power dressing izraza stila, a to je točno to što odijelo i poručuje i zbog čega se pojavilo tijekom šezdesetih godina dvadesetog stoljeća. Sviđa li vam se sve viđeno i pročitano, u nastavku donosimo dašak inspiracije kako ove sezone nositi i kombinirati power suit – moćno žensko odijelo.

A post shared by Maja (@majawyh) on

Objavu dijeli Maja (@majawyh)

Učitati još
Zatvori