Zalando stiže u Hrvatsku!

Zalando stiže u Hrvatsku!

Na konferenciji za medije koja se održala u središnjici tvrtke Zalando u Berlinu, najavljeno je širenje Zalanda na osam europskih tržišta, među kojima je i Hrvatska. Tako će od srpnja i Hrvati moći naručivati odjeću, obuću i modne dodatke preko ove vodeće online modne platforme, koja je već dostupna u 17 europskih zemalja.

Osim Hrvatske, Zalando se širi na Estoniju, Latviju, Litvu, Slovačku i Sloveniju u 2021. godini te na Mađarsku i Rumunjsku u 2022. godini.

2020. godine Zalando je povećao svoju aktivnu bazu korisnika za 25 %, a ona danas iznosi 38,7 milijuna korisnika. Nakon financijski pozitivne 2020. godine, Zalando je postavio novi cilj, a to je   povećanje bruto vrijednosti robe na više od 30 milijardi eura do 2025. godine. Dugoročni cilj Zalanda je zauzeti više od 10 % europskog modnog tržišta, ukupne vrijednosti u iznosu od 450 milijardi eura.

U 2020. godini Zalando je dosegnuo 10,7 milijardi eura bruto vrijednosti robe, tako ubrzavši rast za 30,4 % u odnosu na proteklu godinu, a ponajviše zahvaljujući velikom priljevu novih korisnika i odličnom odazivu partnerskog programa Connected Retail. Prihodi u istom razdoblju prošle godine porasli su za 23,1 % što je ukupno 8 milijardi eura. Zalando je zabilježio prilagođenu dobit prije naplate kamata i oporezivanja od 420,8 milijuna eura, što odgovara marži od 5,3 %.  Navedeni rezultati su ostvareni zahvaljujući povećanom operativnom utjecaju i značajnom smanjenju stope povrata na godišnjoj razini.

Nakon iznimno dobrog početka 2021. godine s očekivanim rastom bruto vrijednosti robe od oko 50 % u prvom tromjesečju, Zalando očekuje rast za 27 % do 32 % na 13,6 do 14,1 milijardi eura do kraja 2021. godine. Prihod će pratiti očekivani rast bruto vrijednosti robe kao rezultat tekuće tranzicije platforme s rastom od 24 % do 29 % što je oko 9,9 do 10,3 milijardi eura. Također, očekuje se nastavak profitabilnog rasta s prilagođenom dobiti prije naplate kamata i oporezivanja od 350 do 425 milijuna eura. U 2021. godini predviđena ulaganja u logističku infrastrukturu i tehnološku platformu planirana su u iznosu od 350 do 400 milijuna eura.

Zalando platforma postala je važan dio digitalnih strategija modnih brendova i trgovina u Europi. U četvrtom tromjesečju 2020. godine Zalandov partnerski program Connected Retail činio je 24 % Zalandove brutto vrijednosti robe, a više od 2.400 trgovina bilo je povezano s platformom Zalando do kraja 2020. godine. Program u 2021. godini i dalje raste, s više od 3.400 trgovina koje su do kraja veljače postale dio Zalanda.

Rast ovog programa jasno pokazuje da kombinacija offline i online trgovine može biti odlična za trgovce. Industrija se suočila s mnogim izazovima u proteklih godinu dana, a partneri Zalanda su se angažirali više nego ikad. Mi i dalje radimo na unaprjeđenju rješenja i podržavamo naše partnere koji traže načine da što efikasnije svoje poslovanje prenesu u online okruženje, kazao je jedan od izvršnih direktora Zalanda, David Schneider.

Godinu dana nakon što je Zalando predstavio svoju strategiju održivosti do.MORE, još više je napredovao prema cilju da postane održiva modna platforma s pozitivnim učinkom na društvo i planet. Tako je tvrtka od 2017. godine smanjila vlastite emisije stakleničkih plinova za 64 %, a svoje poslovanje temelji na 100 % obnovljivoj energiji. U 2020. godini prodaja održivih proizvoda činila je oko 16 % bruto vrijednosti robe, u odnosu na oko 7 % u 2019. godini. Kako bi dodatno napredovali u tom smjeru, Zalando je pred sebe postavio novi cilj, koji je veći za 5 % u odnosu na prethodni, a to je da u svom asortimanu žele imati 25 % održivih proizvoda do 2023. godine.

Zalando je vodeća europska online modna platforma, osnovana 2008. godine u Berlinu, a koristi je više od 38 milijuna korisnika u 17 europskih država. Online modna destinacija za inspiraciju, inovativnost i interakciju s korisnicima nudi široki asortiman odjeće, obuće, modnih dodataka i proizvoda za ljepotu. Modni asortiman predvode vodeći svjetski modni brendovi, ali i lokalni brendovi koji su postali dio Zalanda. Kao vodeća europska modna tehnološka tvrtka velike napore ulažu u prilagodbu digitalnih rješenja za svoje korisnike, partnere i sve važne dionike koji su dio Zalando priče. Cilj Zalanda je postati polazna točka za modu i održiva te društveno odgovorna platforma s pozitivnim utjecajem na društvo i planetu.

Foto: PR

Učitati još
Zatvori