Nova XD Xenia Design kolekcija pronalazi nove prilike u teškim vremenima

Nova XD Xenia Design kolekcija pronalazi
nove prilike u teškim vremenima

Pod utjecajem okolnosti izazvanih svjetskom pandemijom, u karantenskoj atmosferi, usred šume u XD dizajn centru na Ksajpi, nastala je kolekcija za proljeće/ljeto 2021. 

Istraživanje i inspiracija za kolekciju utemeljeni su u razumijevanju drugačijih potreba kupaca,  prilagođenih novonastaloj situaciji. Naglasak je na socijalnom aspektu ljudske prirode; psihološkoj  potrebi za novim odjevnim kombinacijama koju određuje upravo čovjek kao biće koje je određeno  vlastitom društvenošću.  

Druga osnovna karakteristika kolekcije dolazi kao reakcija na suočavanje s aktualnom  problematikom zagađivanja planeta Zemlje na svim područjima, a osobito u modnoj industriji.  Postavljamo pitanje kako vlastitim djelovanjem očuvati održiv način proizvodnje, a pritom ostvariti  vlastite ciljeve i odaslati poruku optimizma. Ove kategorije kojima težimo međusobno su održive  jedino ako preuzmemo odgovornost na sebe. 

Razmišljajući održivo, odabrali smo najbolje tkanine iz XD arhive i dizajnirali odjevne predmete koji  ispunjuju nove zahtjeve suvremenog odijevanja koje smo postavili. 

Bazne, kvalitetne tkanine od pamuka, viskoze i elastana tako čine veći dio kolekcije. Posebna  novost je futuristička tkanina s tehničkim karakteristikama za odbijanje vode, bakterija i virusa u  formi kišnog trench coata. U kolekciji su zastupljene i nove tkanine koje su proizvod recikliranja i  organskog uzgoja pređe.  

Velika novost nastala je kao rezultat istraživanja tehničkih mogućnosti tiska. Nastali su jedinstveni  uzorci grafičkog, apstraktnog i umjetnički vrijednog printa. Svaki je komad ručno izrađen i stoga  unikatan, te zadržava pravo na ograničen broj otisaka kao “piece of art” grafika. Pod utjecajem  sustainable pokreta, prenamijenili smo i komade iz arhive prethodnih kolekcija kroz upcycling. U  sličnom, kolažnom pristupu, aplicirali smo tkaninu u kombinaciji s tiskom na površinu tekstila, što  je još jedna nova tehnologija izrade u kolekciji. 

Dio kolekcije se naslanja na prepoznatljiv XD edgy stil s dosta metalnih zatvarača koji svojim  otvaranjem i zatvaranjem kreiraju različite siluete, dinamiziraju odnose punog i praznog.  Asimetrična linija sa zanimljivim džepovima na neočekivanim mjestima stvara stilski dojam  ženstvenosti i drskosti. Dodani su i 3D printevi na majicama, dizajnirani kao grafička igra XD loga  u prostoru, u već klasičnoj produkciji sitotiska. 

XD jakna sažima i koncentrira sva načela u dizajnu korištena kroz cijelu kolekciju, a istovremeno  obuhvaća i nekoliko različitih stilova. Jakna asimetrične forme i prepoznatljive XD Dimenzije ima  mogućnost dodavanja i oduzimanja pojedinih dijelova koji se spajaju metalnim zatvaračima kao  slagalica. Na taj je način zadovoljena psihološka potreba za vječito novim odjevnim predmetom, a pružena je i mogućnost kombiniranja s već postojećim komadima iz prethodnih sezona, a za cilj  ima smanjenje broja komada u kolekciji, pročišćavanje, a samim time i razvoj svijesti o  nepotrebnom gomilanju odjeće kod kupaca. 

Total Black Look, već poznati XD potpis, provlači se kroz cijelu kolekciju, no dodatkom boja poput  baby blue, neon žute i bijele razbija se monokromija i ističu se laganije note ljetne sezone. 

Dodatak je nova capsule kolekcija XD PERFORMANCE, sportska verzija XD looka. Dizajniran za  različitu namjenu, od yoge, vježbanja, trčanja, sve do stvaranja casual kombinacija s ostalim  komadima iz kolekcije. Tako je primjerice hoodie u kombinaciji sa suknjom od čipke novi XD outfit.  

Inovativnost, promišljanje funkcije, ali i održivosti provlače se čitavom kolekcijom u skladu s  prepoznatljivim odlikama XD Dimenzije. Manji broj modularnih odjevnih komada pruža veću  kreativnost i svježinu. 

Velika novost u aktualnom “novom normalnom”, te u skladu s predviđanjima novih trendova u modnom businessu, prvi je XD digitalni runway show.

Fotografije: Deni Horvatić

Video: 925STUDIO (Karla Jurić, Ive Trojanović)

Modeli: Luna Valas & Ana Laura Kapetanović (Talia model)

Make up: Simona Antonović

Učitati još
Zatvori