Poklon s kojim ćete uvijek nositi djelić valentinovske čarolije

Poklon s kojim ćete uvijek nositi
djelić valentinovske čarolije

Svake godine, na četrnaesti dan mjeseca veljače, svijet nakratko zastane i uspori, raznježi se i zacrveni. Obojeno u crveno i posuto ružinim laticama, Valentinovo je praznik koji u sasvim običan zimski dan unosi malo čarolije i puno ljubavi. Od prvih ljubavnih pisama koje su mladi Rimljani u petom stoljeću pisali svojim djevojkama pa sve do danas, Valentinovo je ostalo dan posvećen ljubavi i zaljubljenima koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim i koji će, bar nakratko, raznježiti i najveće skeptike.

Kako je započela njegova priča i kako ga možete obilježiti ove godine?

Kako je 14. veljače postao najromantičniji dan u godini?

Priča o Valentinovu započela je sa sv.Valentinom čije ime i danas nosi taj dan. Prema legendi, rimski car Klaudije zabranio je brak svojim vojnicima kako bi ostali fokusirani na svoj posao. Ipak, sv. Valentin nastavio ih je tajno vjenčavati zbog čega je završio u zatvoru u kojem se zaljubio u stražarevu kći. Njegova ljubav vratila joj je vid, a svoje posljednje pismo koje joj je napisao potpisao je sa S ljubavlju, tvoj Valentin. Istim riječima, svoja pisma djevojkama završavali su i mladi Rimljani u petom stoljeću kada je dotad poganski praznik pretvoren u religiozni, a mnogi ih koriste i danas kako bi izjavili svoju ljubav.

Kroz stoljeća, Valentinovo se neprestano mijenjalo, baš kao i tradicije i običaji koji su ga uvijek pratili. Danas, dan zaljubljenih prerastao je sve granice i postao dan posvećen ljubavi, u najširem smislu te riječi i svakom obliku u kojem dolazi.

Iza najstarijih tradicija i neobičnih novih običaja

Poput mnogih drugih praznika, Valentinovo je uz sebe uvijek vezalo brojne tradicije i običaje. Osim što su se oni razlikovali od stoljeća do stoljeća, običaji i tradicije vezani uz Valentinovo razlikovali su se od mjesta do mjesta. Ono što je svim valentinovskim običajima i tradicijama uvijek bilo zajedničko je da su oni bili načini izražavanja ljubavi.

Stari Rimljani su ga, baš poput nas, obilježavali u veljači, dok ga Argentinci i danas obilježavaju tjednom posvećenom ljubavi u srpnju. U Ghani, 14. veljače danas se obilježava dan čokolade koji je popraćen različitim glazbenim nastupima i posebnim jelovnikom u restoranima, dok je isti dan u Bugarskoj danas posvećen vinarima i vinu.

Prva i najstarija tradicija koju vežemo uz Valentinovo su ljubavna pisama koja su ujedno i prvi valentinovski poklon. Od samih početaka, Valentinovo je bilo popraćeno malim znakovima pažnje i pomno biranim poklonima. Koji se pokloni danas daruju?

U Španjolskoj muškarci svojim odabranicama poklanjaju tradicionalne macadore, figurice izrađene od marcipana, dok su u Japanu uloge zamijenjene i žene su te koje daruje svoje odabranike. U Walesu, zaljubljeni na Valentinovo izmjenjuju jedinstvene, ručno rađene drvene žlice, dok se u Danskoj, koja je tek nedavno počela obilježavati Valentinovo, daruju ručno pisane poruke s umetnutom visibabom.

Kroz godine, značenje znaka ljubavi poprimili su i crvena ruža, čokoladne bombonijere te nakit koji će i ove godine biti najsjajniji poklon i onaj koji će se pobrinuti da vaša voljena osoba uvijek nosi dozu čarolije Valentinova!

Zaks

Poklon s kojim ćete uvijek nositi djelić valentinovske čarolije

Sjajan, elegantan i vječan, nakit je savršeni poklon za baš svaku posebnu priliku. Još posebniji i dragocijeniji, komad nakita postaje kada vam ga pokloni osoba koju volite zbog čega će se i ovog Valentinovo istaknuti poklon koji će mnogi odabrati kako bi izrazili svoju ljubav. Od najromantičnijeg dana u godini dijeli nas tek nekoliko dana, a ako još uvijek tražite savršeni poklon za onu jednu posebnu osobu u svom životu (ili nekoliko njih), mi smo pronašli mjesto na kojem ćete ga sigurno pronaći – Zaks.

Ususret Valentinovu, Zaks je pripremio raskošnu i raznoliku kolekciju nakita u kojoj ćete pronaći savršeni poklon – bilo da tražite jednostavni i decentni komad nakita ili nakit efektnog izgleda ukrašen upečatljivim detaljima. Za ljubitelje klasike tu je vječno privlačan i uvijek popularan tradicijski nakit, dok će ljubiteljice trendova zasigurno obradovati jednostavni komadi nakita modernog dizajna.

Sve što je Zaks pripremio za Valentinovo možete istražiti ovdje te na najbližem Zaks prodajnom mjestu, a sve Zaks novosti i novitete pratite na njihovom Instagram profilu @zaks_zlatarnice.

Zaks set 780kn

Foto: Unsplash, Zaks

Učitati još
Zatvori