Zagrebački sneaker store u kojem čiste, obnavljaju i personaliziraju vaše tenisice

Zagrebački sneaker store u kojem čiste, obnavljaju i personaliziraju vaše tenisice

Tenisice kao kategorija obuće u našim su životima prisutne oduvijek i bit će tu vjerojatno zauvijek. Ali malo koji je, tako sveprisutni, komad obuće doživio u posljednjih desetak godina takav boom kao što su to bile tenisice. Trenutak u kojem su iz streetweara ušle u visoku modu ostao je zapamćen po modelima od kojih u jednom trenu doista niste mogli pobjeći. Ovaj je hype izgubio svoj momentum s vremenom, počeli smo gledati i neke druge modele obuće, a strasti širokih masa su se utišale kad je riječ o popularnim sportskim brendovima.

No došla je 2020. godina i još jedna apsolutna prevlast athleisurea pa su se tenisice su se u svim svojim različitim izdanjima još jednom uvriježile u svakodnevici i postale prihvatljive u svim situacijama – iz casual streetwear garderobe zakoračile su i u poslovni svijet, a ne postoji modna kombinacija koja uz tenisice izgleda loše.

Mak Gojnić, Ivo Glavaš i Hana Družić

No oni pravi entuzijasti koji pomno prate svjetsku scenu nisu ni osjetili ovaj kratki trenutak pauze. Za njih su tenisice oduvijek broj jedan kad je riječ o obući i taj je val unazad nekoliko godina dao veliki zamah kolekcionarskom pokretu koji se polako počeo slijevati u mainstream vode. Pojedinci koji do tada nisu toliko marili za modele, odjednom su se morali dočepati onog najpopularnijeg, što je u konačnici rezultiralo velikim promjenama na tržištu i preokreta u načinu na koji brendovi razmišljaju o modelima koje lansiraju.

Bili smo u Shoe Cleanique

O ovom smo zanimljivom fenomenu, ali i drugim stvarima, razgovarali s Makom Gojnićem i Ivom Glavašem, dečkima koji znaju sve o tenisicama. Nedavno su u Mesničkoj 1 u Zagrebu otvorili sneaker store i svojevrsnu “kliniku” za tenisice u kojoj čiste, popravljaju i customiziraju različite modele ovog popularnog komada obuće. Hana Družić se pridružila u timu i ona nam je otkrila sve o tome kako nastaju custom modeli tenisica. Upoznajte ekipu koja je svoju ljubav prema tenisicama odlučila pretočiti u zanimljivu priču koja danas postoji pod imenom Shoe Cleanique.

 • Kako je nastao Shoe Cleanique?

Počeli smo u kućnoj radinosti, snalazili se tutorial videima, probaš – vidiš kako ide – pa sljedeći put znaš što i kako. To je nekako bio slijed događaja koji je krenuo iz dnevne sobe i Instagrama pa prerastao u posao i otvaranje Shoe Cleaniquea.

 • Kako izgleda proces čišćenja tenisica? U koliko lošem stanju mogu doći do vas?

U sasvim lošem. Sve više-manje možemo očistiti. A proces izgleda tako da prvo sa sredstvom čistimo gornji dio tenisice, zatim donji, pa po potrebi izbjeljujemo potplat ako je požutio te izbjeljujemo vezice ako su posivile. Proces čišćenja traje otprilike jedan dan, dok je restore, odnosno popravljanje tenisica, ipak malo zahtjevnije. Nakon čišćenja se pristupa oštećenim dijelovima, oni se bruse, skida se zaštitni sloj boje pa se oštećeni dijelovi opet bojaju s airbrushem ili kistom kako bi vratili tenisicu u prvobitno stanje.

 • Koliko drži tako obnovljena tenisica?

Drži dugo, ali sve ovisi o načinu nošenja tenisice, gaženja, jeste li zapeli za beton i opet izgrebali dio i tako. Dosad nismo imali reklamacija što se toga tiče.

 • A kako rješavate miomirise starih tenisica?

Za sve imamo rješenje, pa tako i neugodne mirise (smijeh). Iako nismo imali kritičnih slučajeva do sad. Imamo metode za ubijanje miomirisa, a klijentima preporučujemo kupnju posebnih uložaka da odmah spriječimo takve situacije.

 • Vidim da su na displayu najviše Nike tenisice, no ljudi mogu doći s bilo kojim brendom tenisica?

Da, svakako. Bitno da je koža ili platno. Nike Air Force 1 nam se pokazao kao super platno za oslikavanje, a i smatra se, ajmo reći, svetim gralom tenisica trenutno, zato ih vidite na displayu. Ali nije važan brend niti model – samo da se boja može dobro primiti.

 • Na jednoj strani trgovine imate izložene primjere svojih oslika i customizacije, a na drugoj kolekcionarski zid. Mogu li se ti modeli kupovati?

Da. Na lijevom zidu nam stoje modeli kao primjeri oslika, njih ne prodajemo, više su ogledni. No ako se potrefi da vam zapne za oko baš savršen oslik za vas i da je veličina ta koja vam treba, dogovorit ćemo se. (smijeh)

A na desnom smo zidu odlučili pokazati rijetke kolekcionarske primjerke koje teško da ćete vidjeti uživo. To su sve limitirane serije, koje su se jako brzo razgrabile i time je vrijednost pojedinačnog modela skočila u nebo. Već idući dan nakon lansiranja cijene na resale tržištu, koje je doživjelo svoj boom unazad par godina i koje okreće nekoliko milijardi dolara godišnje, postaju astronomske i onda je pitanje hoćeš li nešto uspjeti uloviti i za koju cifru. Najskuplje tenisice koje imamo koštale su 2500 eura.

 • Prodajete li njih?

Zasad ne, samo su izložbeni, ali u budućnosti ih želimo i prodavati.

 • A kako se uspijete dočepati tih modela?

To je poslovna tajna. (smijeh) Ono što možemo reći je da zaista nije lako doći do njih i to im isto diže vrijednost. Cijena također ovisi i o veličinama, stvar je ponude i potražnje, pa tako neki brojevi istog modela mogu biti cijenjeni i tri puta više od onih manje popularnih. Ženski brojevi su recimo puno traženiji, a time i skuplji.

 • Imate li kod kuće svoje kolekcije? Kad je krenula ta ljubav prema tenisicama?

Imamo. Skupljamo ih već godinama, a krenulo je spontano jer smo od malih nogu u košarci kojoj je ta cijela scena jako bliska. Brojni NBA igrači imaju svoje custom dizajne koji ti onda zapnu za oko, a i oni su sami kolekcionari. S time da je većina takvih modela do recimo 2016. bila dostupna u trgovinama i mogao si ih kupiti po normalnoj cijeni, ali danas je to druga priča.

 • Zašto mislite da se priča promijenila?

Stvorio se hype. I oni koji znaju i oni koji ne znaju sad žele kupiti hit tenisice. Polako se zanimanje prelilo u mainstream vode pa je potražnja postala veća, a i brendovi mijenjaju svoju politiku. Primjerice, Nike, koji se povukao s hrvatskog tržišta, želi ući u high end vode pa tako i pomno diktiraju u kojoj trgovini i kada žele vidjeti svoje posebnije modele.

 • A kakva je situacija u Hrvatskoj?

U Hrvatsku uglavnom dolazi manji broj modela koji se brzo rasprodaju jer je potražnja velika. Klasični bijeli Nike Air Force 1 sad ne možete nabaviti gotovo nigdje jer ga svi žele, pa čak ni u susjednim zemljama.

 • Kad je riječ o custom modelima koje vi oslikavate, kako izgleda proces?

Neki klijenti dođu sa zahtjevima, s vrlo detaljnim skicama, a neki dođu samo sa željom da se napravi nešto fora. Najbolje je kad imamo slobodu napraviti nešto kreativno, onda ispadaju najljepši modeli. Do sad nam se nije desilo da u potpunosti pogriješimo smjer, svi su bili vrlo zadovoljni.

 • Kakvi su planovi za budućnost?

Planiramo početi oslikavati i druge stvari, ne samo tenisice. Torbe, novčanike, traper jakne, sve komade od tkanine ili kože. Ušli smo i u partnerstvo s domaćim brendom Twnty-twnty koji u ponudi ima prvenstveno komplete trenirke, a sad su lansirali i ljetnu kolekciju. Njihove modele, kao i neka sredstva za čišćenje možete kupiti na licu mjesta u dućanu, a u cilju nam je i da oslikani modeli na licu mjesta također budu prodajni.

Twnty-twnty
Twnty-twnty

Shoe Cleanique nađite na službenoj stranici, Facebooku i Instagramu.

Foto: Sanja Jagatić

Učitati još
Zatvori