Samodržive kolekcije s hrvatskim potpisom koje se prodaju u samo nekoliko minuta

Samodržive kolekcije s hrvatskim potpisom koje se prodaju u samo nekoliko minuta

Samoodrživost. Možda jedna od najpopularnijih riječi u posljednje vrijeme. S njom se posebno poigrava modna scena, bahato ju koriste high street brendovi, no malo ljudi uistinu uopće zna što ona točno znači. Ako ste ikad htjeli saznati više o održivosti, danas ćemo vam otkriti sve o Ivani Biočini, osnivačici IOM-a, Instituta održive mode, koja ne samo da ima svoj brend, već je jedna od glavnih promotorica na tu temu u Hrvatskoj.

Ivanine kolekcije, tj. linije odjeće, prodaju se na njenom Instagram profilu u samo nekoliko sekundi. Ona je potpuno transparentna po pitanje odjeće koju proizvodi i trenutno jedna od najautentičnijih osoba u Hrvatskoj. Upravo je izašla njena linija za lipanj, koja je već ‘sold out’, a ako želite doći do njenih novih komada, zapratite ju na @institutodrzivemode i budite u toku s cijelim njenim stvaralaštvom, koje uistinu mijenja svijet.

Pripremila si novu liniju za lipanj, što nam možeš otkriti o njoj?

Kroz lipanj će biti dvije serije, u prvoj je naglasak na ženama, što sam vidjela da im trenutno treba, te sam se priklonila njihovim željama, uz više uzoraka, klasičnih bluza s kratkim rukavima od organskog pamuka. Bit će i podravskog stoljetnog lana i upcyclinga, i moram priznati da mi je to najdraži dio. Pronašla sam prave bisere za upcycling, starinski pamuk s vezom i cvjetnim motivima, pa će cijela serije biti bogata, raskošna, taman za početak ljeta.

Svaka serija ima namjeru, pa tako i ova, zove se „Pjesme na livadi u lipnju”, naziv je preuzet iz Krležine zbirke pjesama. Pokušavam potaknuti da u raskoši ljeta ne zaboravimo da je pred nama vrijeme kada bujaju ideje, idealno razdoblje za predah i obnovu, ali i za promišljanje. Krajem mjeseca ću vjerujem napraviti još jednu seriju, ali će ići više u smjeru konoplje i ramije.

Općenito, na čemu voliš da je naglasak ljeti, kada se radi o materijalima, uzorcima, bojama?

Što se tiče materijala, uvijek je naglasak na prirodnim materijalima, od organskog pamuka, lana, ramije i konoplje, za sve ostalo nema i ne smije biti pravila – što nam prija, što nam u tom trenutku treba, romantičan vez ili uzemljenje prirodne boje. Predmeti nose moć i svatko ponaosob treba iščitati gdje se nalazi na putu i kako predmeti mogu služiti. Trudim se da bude raznoliko, da slušam žene, ali i sebe, a pogotovo šumu i prirodu.

 

Teško je uopće u jedan intervju staviti na koliko polja ti djeluješ na temu samoodrživog života – od stila življenja do načina proizvodnje odjeće. Što bi izdvojila kao najvažniji segment, što smatraš da danas ima najveći utjecaj kada govorimo o samoodrživoj modi. Na što bi svi trebali obraćati pažnju?

Za mene se jasno postavilo da najviše mogu doprinijeti ako služim primjerom. Najveća prilika je u činjenici da smo polako počeli shvaćati da smo dio procesa, da nismo izdvojene jedinke već dio cjeline. Mislim da svatko treba prepoznati svoju ulogu i služiti, kako god može i umije. Usto, moramo stvoriti jednu novu priču, a ne tražiti načine kako da na „staru” nalijepimo ili okačimo etiketu „održivo”. Kao što sam nedavno čula jednu iznimnu misao – nalazimo se u krizi imaginacije

Jako si aktivna i kada se radi o razgovorima, panelima, uopće educiranju o životu u skladu s pridodom. Što te najviše ‘gura’ u tom smjeru?

Svjesna sam svoje moći i jedinstvene pozicije te ih shvaćam ozbiljno. Koliko mogu i kad mogu, uvijek ću se truditi gurati naprijed, ali isto tako ću vrlo jasno i često reći „ne”. Kad imam krizu i zapitam se treba li mi ovo, trebam li stati – dobijem potvrdu da to što radim itekako ima smisla. Od strane žena sam dobila, i dobivam, takve iznimne riječi, koliko im znači što radim, potiče ih – to me najaviše gura u tom smjeru.

Vjeruješ li da pojedinac može učiniti puno?

Kao što sam rekla, dio smo cjeline, svatko sudjeluje u procesu stvaranja, bilo da je riječ o budućnosti jedne industrije ili naše civilizacije. Svatko može i mora bolje, naš opstanak i oblik budućnosti ovise o tome.

Kako je krenula priča o Institutu održive mode?

Volimo priče (zapravo mitove) o velikim trenucima promjene, ali stvari su puno složenije, a ja bih rekla i ljepše. To je put, izbor po izbor, usmjerenje, odluke. Sigurno sama rođena „takva”, oduvijek stremim kreativnosti, propitivanju i pravi sam, kako bismo rekli, po „P.S.-u”, introvertni outsider. Što je danas, čini mi se, odlična pozicija.

Sama ideja je rođena iz istraživanja, podataka, promišljanja, odluka, promjena, pravog trenutka. Vidjela sam u podacima da se industrija mijenja, kao i europski potrošač, a s preseljenjem u Podravinu, u zimu 2019., otvorio se prostor za ostvarenje ideje IOM-a. Zatim sam nekoliko mjeseci duboko promišljala i postavljala čvrste temelje, a put i dalje traje svaki dan – učim, istražujem, propitujem.

Vjerujem da imaš još niz planova.. Koji su neki u skoroj budućnosti?

S ljetom, kad se sve malo stiša, planiram učiniti neke „sljedeće” korake za IOM. Naime, trenutno djelovanje vidim kao pilot fazu, još uvijek razvijam proizvod. Kroz ljeto se nadam da ću polako krenuti u sljedeću fazu. Idem korak po korak, u svom ritmu, jer često zaboravljamo da u srži održivosti nisu predmeti – već čovjek.

Učitati još
Zatvori