Iza najljepše proljetne modne priče s dizajnerom Robertom Severom

Iza najljepše proljetne modne priče s
dizajnerom Robertom Severom

Robert Sever Diana Francis kolekcija proljeće 2021.

Iza njega je dvadeset godina na modnoj sceni, desetine modnih revija i tisuće kreacija, no Robert Sever još uvijek nas uspijeva iznenaditi i oduševiti. Svakom novom kolekcijom, Robert nam donosi novu modnu priču u čijem se središtu uvijek nalaze žene koje ga okružuju i inspiriraju te njegova prepoznatljiva estetika koja otkriva moćnu stranu ženstvenosti.

Nakon kolekcije Women koju je predstavio kroz kampanju u kojoj su glavnu ulogu imale njegove klijentice i muze, majke i kćeri, proljetnu sezonu najavljuje kolekcijom Diana Francis koja je tek početak Robert Sever proljetne modne priče.

O novoj modnoj priči, fotografskoj ulozi u kojoj se još jednom našao na snimanju kampanje za kolekciju i iznenađenjima koje priprema u ovoj slavljeničkoj dvadesetoj godini modnog stvaralaštva, s Robertom smo popričali u nastavku.

Robert Sever Diana Francis kolekcija proljeće 2021.
  • Nakon zimske kolekcije koja je nosila univerzalni naziv Women, stiže nam proljetna kolekcija naziva Diana Francis. Tko je Diana Francis koju su zamislio kada si stvarao ovu kolekciju, koja je inspiracija iza nje i koju modnu priču donosi?

Uvijek stvaramo prije svega da bi ispunili potrebe naših klijentica, naravno s nekom zanimljivom estetskom pričom koja nam služi kao light motiv pri stvaranju kolekcije. Fokus je bio na vrlo nosivim komadima garderobe, koji su lako primjenjivi za dnevne situacije, pritom razmišljajući o tome kako svaka zena želi biti praktična i funkcionalna u svom odijevanju.

Negdje na sredini izrade same kolekcije koju smo stvarali prošle godine shvatio sam da ima puno elemenata koji su vrlo tradicionalno chic, i imaju lagani prizvuk početka osamdesetih-  i onda mi je postalo sasvim jasno da je nesvjesno cijela kolekcija inspirirana s nekim modnim izborima Lady Di- od tuda i sam naziv kolekcije. Ne bi rekao da je to direktan hommage njenom stilu, već samo jedan sloj inspiracije.

Robert Sever Diana Francis kolekcija proljeće 2021.
  • Tvoje kolekcije uvijek se ističu raskošnim bojama i uzorcima te zanimljivim kombinacijama materijala. Koji se odjevni komadi nalaze u središtu nove kolekcije i koju paletu boja, uzoraka i materijala donose?

Radili smo puno na novim interpretacijama klasične košulje, sakoa i hlača, fokusirani na ideju da je svaki artikl lako izdvojiti kao artikl i da se može lagano ukomponirati u već postojeće stvari u nečijoj garderobi. Što se tiče haljina njih imamo minimalno u ovoj kolekciji jer je situacija oko nas takva da nema baš prigoda za neke posebne svečane trenutke pa se tom idejom nismo ni bavili.

Paleta boja je isto tako vrlo konzervativna, naglasak je na plavim i sivim tonovima, na bijeloj i crnoj. Kao i uvijek imamo i sekciju od trapera koji je vječna inspiracija, a ostali materijali su pamuk, viskoza, lagana vuna. Ponovno smo se igrali s nekim tehnikama plisiranja materijala tako da je to još jedan vrlo tradicionalan pristup koji smo koristili.

Robert Sever Diana Francis kolekcija proljeće 2021.
  • Odjevne komade uvijek prate i upečatljivi modni dodaci. Koje modne dodatke donosi proljetna kolekcija?

Selekciju nakita uvijek radimo unutar branda jer volimo imati total look iz naše proizvodnje. Ovaj put je naš dizajner nakita Slobodan Velicki napravio naušnice i naše poznate krune od staklenih kristala, a novitet su ručno bojani božuri od tkanine koje smo stavili u formu broša.

Robert Sever Diana Francis kolekcija proljeće 2021.
  • U kreiranju nove kampanje čija su lica tvoje muze Iva Marušić, Matja Čičak i Ana Stanković, ponovno si se našao u ulozi fotografa. Koliko ti je važno zadržati kreativnu kontrolu i u tom dijelu stvaranja? Koliko je tvoj pristup modnom dizajnu i fotografiji sličan ili različit?

Jako uživam u fotografiranju i taj dio je nešto s čime zaokružujem svoju cijelu kreativnu priču.Moja sreća je da radim već godinama s istim djevojkama pa je proces fotografiranja uvijek zabavan i opušten. Uživam u suradnjama i stvaranju s drugim kreativnim ljudima pa je tako da ovu vizualnu priču dizajn interijera stvorila scenografkinja Tajana Čanić Stanković- i napravila atmosferu nečeg jako tradicionalnog i staromodnog ali na vrlo moderan način.

Uvijek stvaram iz iste kreativne ideje tako da je za mene fotografija samo ekstenzija modnog dizajna kao osnove mog interesa.

Robert Sever Diana Francis kolekcija proljeće 2021.
  • Diana Francis kolekcija početak je Robert Sever proljetne modne priče. Što nam donosi njen nastavak?

Godinu počinjemo s tri proljetne kolekcije koje ćemo prezentirati kroz prvih pet mjeseci godine. Ta sezona je i najduža pa si možemo dozvoliti taj luksuz da proizvodimo manje serije koje ćemo separativno izbacivati. Kako je ovo za nas i dvadeseta slavljenička godina, pripremamo našim klijenticama nekoliko iznenađenja.

Robert Sever Diana Francis kolekcija proljeće 2021.
  • U prošlih godinu dana svijet se bitno promijenio, a s njim, promijenio se i modni svijet. Kako vidiš modni svijetu u 2021. godini i koji je po tvom mišljenju njegov najvažniji sljedeći korak?

Ne mogu generalizirati, ali ni gledati samo iz vlastitog kuta. Uvijek smatram da su izazovi velika škola i da moramo biti otvoreni  i sposobni učiti iz svega što se dešava. Vjerujem da se vrijednosti lagano mijenjaju i da se stavlja više naglaska na kvalitetu i sadržaj što ja osobno i kroz svoj rad oduvijek zastupam. Bitno je raditi na sebi, na svom osobnom napretku i boljitku i živjeti u sinkronizaciji sa svim i sa svima.

Robert Sever Diana Francis kolekcija proljeće 2021.
Robert Sever Diana Francis kolekcija proljeće 2021.

Više informacija o brendu Robert Sever pronađite na robert-sever.com, a sve novosti pratiti na Instagram profilu @robertseverofficial i Facebook stranici Robert Sever Design.

Fotografija: Robert Sever

Produkcija: Slobodan Velicki

Make up: Saša Joković i Marko Tolić

Kosa: Kuća Četki

Modeli: Iva Marušić, Ana Stanković, Matja Čičak (Talia Model)

Scenografija: Tajana Čanić Stanković

Dekorativni elementi i bilje: Iris MB vrtni centar

Asistent fotografa: Tea Mardešić

Cipele: HÖGL

Učitati još
Zatvori