FREYWILLE nas vodi u posljednju šetnju starim Hrvatskim prirodoslovnim muzejem

FREYWILLE nas vodi u posljednju šetnju starim
Hrvatskim prirodoslovnim muzejem

FREYWILLE i Hrvatski prirodoslovni muzej zanimljivom suradnjom potiču nas da ne zaboravimo na sve muzejske i kulturne institucije u Hrvatskoj stradale u potresima u ožujku 2019. i prosincu 2020.godine, a od kojih su mnoge privremeno zatvorene i čekaju na sanaciju oštećenja. Poput uspavane ljepotice, gornjogradska palača Amadeo, na trenutak je za FREYWILLE još jednom otvorila svoja vrata prije početka obnove koja će joj do 2023.godine osigurati novo ruho. FREYWILLE i lijepu Elenu Dizdar na nezaboravnu šetnju kroz napuštene prostorije muzeja poveo je Martin Glavinić, stručni suradnik za marketing i odnose s javnošću Hrvatskog prirodoslovnog muzeja. Ante Odak je sve to zabilježio kroz objektiv svog aparata u zanimljivu foto priču kroz koju FREYWILLE istovremeno premijerno predstavlja svoju novu kolekcija nakita Hommage à Sophie Taeuber-Arp, Dada Dance.

Tako nas FREYWILLE i Hrvatski prirodoslovni muzej odvode na putovanje gdje je jedina stvarnost – stvarnost vlastite mašte, gdje se susreću prošlost, sadašnjost i nada u divnu budućnost, a isprepliću različita umjetnička razdoblja i načini umjetničkog izražavanja. Kako bi rekli dadaisti, oslobađanje i putovanje u nepoznato područje stvaralačkog duha. U Martinovim pričama oživjele su sve zbirke , ali i duhovi prvih hrvatskih muzealaca Spiridona Brusine, Gjure Pilara i Dragutina Gorjanovića-Krambergera, utemeljitelja raznovrsnih prirodoslovnih disciplina i posebnih muzejskih specijalističkih odjela – prirodopisnih odjela Narodnog muzeja.

U FREYWILLE kolekciji nakita Dada Dance oživjela je Sophie Taeuber-Arp, jedna od najznačajnijih predstavnica apstrakcije u švicarskom slikarstvu. Zajedno sa suprugom H. Arpom sudjelovala u osnivanju avangardne skupine Dada u Zürichu (1916). Njezina umjetnička djela mogu se pronaći u mnogim poznatim muzejima i galerijama diljem svijeta, a među njima se posebno ističe drvena glava njenog supruga “Dada” koja je izložena u Muzeju moderne umjetnosti u New Yorku.

FREYWILLE ‘Hommage à Sophie Taeuber-Arp‘ kolekcija

FREYWILLE nadahnuće za svoju novu kolekciju Hommage à Sophie Taeuber-Arp , Dada Dance, pronalazi u njezinom slikarskom remek-djelu iz 1932.godine, a koje nosi naziv Quatre espaces à cercles rouges roulants. Apstraktan geometrijski dizajn je lansiran kao dva seta: Dada Dance Day i Dada Dance Evening.

Set Day oživljava  izvorne boje  i oblike kojima se Taeuber-Arp izražava u svom likovnom djelu. Čine ga upečatljivi komadi nakita koji privlače pažnju snažnim bojama oslikanim na površini pečenog emajla. Radi se o čarobnoj harmoniji smaragdno zelene, jarke crvene, tajnovite crne, kraljevske plave i bogate zlatne boje, a koja će odlično pristajati svim poklonicima avangarde, te svim hrabrim i odvažnim damama.

Set Evening je savršen za minimalističke i profinjene kombinacije. Umiruje geometrijskim blokovima nježnih nijansi sive, svjetloplave te zemljanim tonovima, ali uz dinamičan zaokret ostvaren kroz igru s potezima tajanstvene crne i raskošne zlatne boje. 

FREYWILLE kolekciju Hommage à Sophie Taeuber-Arp možete razgledati i isprobati isključivo u ekskluzivnim FREYWILLE buticima, a među kojima je i onaj u Zagrebu, Preradovićeva 2. Za više informacija istražite i FREYWILLE online butik na www.freywille.com ili  Facebook stranicu Freywille Zagreb

Posebna zahvala Hrvatskom prirodoslovnom muzeju na vodstvu kroz potresom oštećenu palaču Amadeo i ustupljenom prostoru za snimanje.  

Foto: Ante Odak

Učitati još
Zatvori