Modni brendovi koje obožavamo, a iza kojih se nalaze inspirativne žene

Modni brendovi koje obožavamo, a iza kojih
se nalaze inspirativne žene

Mjesec ožujak u središte promišljanja, djelovanja i rasprava o ravnopravnosti još jednom je istaknuo ravnopravnost spolova i borbu za ženska prava, a sve to zahvaljujući 8. ožujku koji se obilježava kao Međunarodni dan žena.

Zašto baš 8. ožujak? Radnice iz tekstilnih tvornica 8. ožujka 1857. godine prvi put su javno demonstrirale protiv loših uvjeta rada. Prosvjed je rastjerala policija, no on je bio tek početak. Već par mjeseci kasnije, one su osnovale su sindikat kojim su se borile za svoja prava. Taj čin protesta pokrenuo je val izražavanja nezadovoljstava i ukazivanja na neravnopravne uvjete rada. Prvi Dan žena obilježen je 8. ožujka 1909. u SAD-u deklaracijom koju je donijela Socijalistička partija Amerike. U više od 150 godina koliko je prošlo od prvih javih demonstracija žena za vlastita prava mnogo se toga promijenilo, no ravnopravnost o kojoj su sanjale generacije aktivistica i žena još uvijek nije postignuta zbog čega je obilježavanje Međunarodnog dana žena iznimno važno.

Međunarodni dan žena započeo je kao aktivistički i politički pokret, no kroz vrijeme on se uvukao i u popularnu kulturu. Iako naizgled banalno, obilježavanja Međunarodnog dana žena unutar i kroz pop kulturu doprinosi osvještavanju široke publike koja ju svakodnevno konzumira. Modni svijet oduvijek je, kroz pomicanje i brisanje pravila o ženskom odijevanju, pomicao granice i kada je o pravima i emancipaciji žena riječ.

Modne dizajnerice koje nas inspiriraju

U središtu feminističkih tendencija unutar modnog svijeta nalaze se modne dizajnerice koje svojim primjerom svaki dan stvaraju bolji modni svijet i nove prilike za sve one koje ih slijede, ali i za sve one koje nose njihovu odjeću. Iako modu najčešće povezujemo za stilom, modne dizajnerice svojim radom stvorile su individualistički put do samoizražavanja i promijenile predrasude o tome što bi žena trebala biti. Coco Chanel oslobodila je žena korzeta i druge restriktivne odjeće, Diane von Furstenberg ponudila odjeću koja je i ženstvena i praktična, Vivienne Westwood probudila bunt u ženama. Njihov primjer slijedila su imena poput Marie Grazie Chiuri koja je u svojoj kolekciji za modnu kuću Dior na bijelom T-shirtu poručila (modnom) svijetu ‘We Should All Be Feminists’ i Stelle McCartney koja je kroz svoj rad predvodila promjene u modnom svijetu i kada je o održivosti riječ.

Od žena iza najvećih modnih kuća do žena koje se nalaze iza nezavisnih modnih brendova, u nastavku donosimo popis modnih dizajnerica koje obožavamo i koje nas svakodnevno inspiriraju.

Diane von Furstenberg

Stella McCartney

Anamarija Brkić: A’marie

Stine Goya

Maja i Ellen Dixdotter: By Malene Birger

Ann Demeulemeester

Marija Kulušić

Sandra Sandor: Nanushka

Lana Puljić: Lokomotiva

Patricija Sladić: Fasada Studio

Gabriela Hearst: Chloé i Gabriela Hearst

Johanna Ortiz

Gilda Ambrosio i Giorgia Tordini: The Attico

Lidija Lešić: My Choice

Alexa Chung

Jeanette Madsen i Thora Valdimars: ROTATE Birger Christensen

Mirjana Sijerković: JOAN

Jasmin Larian: Cult Gaia

Rosie Assoulin

Igrajna Vargek: Iggy

Ogi Antunac: LINK by Ogi

Morana Saračević i Martina Čičko Karapetrić: Boudoir

Alberta Ferretti

Ana Maria Ricov

Cecilie Bahnsen

Ksenija Vrbanić: XD Xenia Design

Učitati još
Zatvori