Nomadica – nova modna priča naše omiljene dizajnerice Matije Vuice

Nomadica – nova modna priča naše
omiljene dizajnerice Matije Vuice

Nomadica kao koncept modno-turističke turneje, krenula je prošle godine iz Dubrovnika, s ciljem obilaska cijele Hrvatske. Koncept podrazumijeva pojavljivanja u vidu modnih performansa ili kratkih revija na neočekivanim mjestima, prepuštene oku slučajnog prolaznika, svima koji se zateknu ili pak skrovita od svakog  pogleda. 

Izaći van iz komfora na koji smo se navikli, biti na kiši, vjetru, praznim ulicama ili čudesnim prirodnim oazama, prezentirati ono što radi u nekom drugačijem okruženju bez velikih pista i svjetla pozornice, to je ideja i cilj naše poznate modne dizajnerice Matije Vuice i njene nove modne priče Nomadica. 

“Nomadica je odgovor  na nemogućnost uobičajenog načina prezentacije mode uz svjetla pozornice i velike piste. Pedeset raskošnih unikatnih haljina doživjet će svoju avanturu u velikoj modnoj procesiji po cijeloj Hrvatskoj. Treća nomadska priča dogodila se u čudesnom ambijentu zelinskog kraja, u blizini Svetog Ivana Zeline. Bajkovito, ali istovremeno i  apokaliptično okruženje zelinskih “vuglenica“, neobičnih nastambi u kojima se proizvodi drveni ugljen, poslužilo je kao kulisa za snimanje moje nomadske modne priče. Birala sam glamurozne haljine optočene kristalima namijenjene za holivudski red carpet, crne raskošne s bogatim ukrasima i antracit srebrne filigranski izrađene, baš one gdje je najviše truda uloženo, na kojima sam danima slagala svaki detalj, jer u cijeloj ovoj priči me zanimalo što je moda kada je baciš u dim, crnilo, na zgarište, da li umire svaka glamuroznost? Ili poput Adi McGrath, nijeme pijanistice (film Piano) kojoj se rubovi krinoline vuku po kiši i blatu, a ona i dalje uspravno i dostojanstveno hoda i ne obraća pažnju jer zna koji joj je cilj, može odoljeti takvom izazovu i ostati „pure fashion“?

Tu na vuglenicama vrijeme je stalo, i sva divnoća sumornog hladnog dana očarala nas je i ogrnula svojom ljepotom, dok su priče o zelinskim vješticama lebdjele negdje oko nas. Tu na vuglenicama, moda je pokazala svoju potrebitost i dostojanstvo i snagu buđenja na jednoj nezaboravnoj lokaciji gdje su čovjek i priroda jednom davno potpisali sporazum tolerancije. Uz posebnu zahvalu TZ Sveti Ivan Zelina  i neumornoj promotorici hrvatskih ljepota Spomenki Saragi koja mi je i  otkrila ovu ljepotu, najavljujem sljedeću Nomadicu u nekom novom, nevjerovatno ljiepom krajoliku”, otkrila je Matija Vuica.

Dokumentirao: Filip Koludrović

Organizirala: Spomenka Saraga (Balduci fillm)

Styling: Petar Trbović

Hair: Ivica Palinić

Make up: Mirta Velčić

Modeli: Talia models

Učitati još
Zatvori