Iza scene modne revije s dizajnericom Aleksandrom Dojčinović

Iza scene modne revije s dizajnericom
Aleksandrom Dojčinović

U dvanaest godina, kroz stotine kreacija i u nekoliko odvažnih modnih i poslovnih odluka i poteza, modna dizajnerica Aleksandra Dojčinović izgradila je pravo modno carstvo, a svaku kolekciju još uvijek kreira s jednakom posvećenošću i strašću prema dizajniranju odjevnih komada u kojima će se žene osjećati ženstveno i moćno, romantično i nezaustavljivo.

Lei Lou by Alex Dojčinović danas je jedan od najuspješnijih hrvatskih modnih brendova, a svoje mjesto pronašao je i na svjetskoj modnoj sceni. Iako se iza nje nalaze veliki uspjesi, Aleksandra uvijek ostaje usmjerena na ono što tek dolazi, spremna na nove izazove koje pronalazi u pomicanju modnih granica i stvaranju uvijek posebnih i drugačijih, ali istovremeno prepoznatljivih Lei Lou modnih priča.

Još jednu posebnu modnu priču Aleksandra Dojčinović ispričala je kroz svoju najnoviju Resort 2019. kolekciju od čijeg nas predstavljanja u Tehničkom muzeju Nikole Tesle dijeli tek nekoliko dana. Između posljednjih priprema za dvostruki modni spektakl u kojem će 02. travnja istovremeno uživati svi zaljubljenici u modu i brend Lei Lou u Tehničkom muzeju te oni okupljeni ispred velikog filmskog platna u CineStaru 4DX Mall of Split gdje će pratiti live prijenos revije, Aleksandra je pronašla vrijeme i za nas i otkrila nam što se događa iza scene jedne modne revije i kako izgleda priprema jedne kolekcije od prve skice do divnih kreacija na modnoj pisti.

IZA SCENE LEI LOU MODNE REVIJE

Ispred Aleksandre Dojčinović i cijelog Lei Lou tima nalazi se još jedan ambiciozan modni pothvat, no mjesta za paniku i nervozu nema, čak ni tek nekoliko dana prije same modne revije. Posljednji trenuci su najbolji jer tada nikada nisi umoran. Adrenalin te drži cijelo vrijeme i to su dani kada bez problema mogu odraditi i do petnaest sati u komadu. U cijeloj firmi vlada neka užurbana atmosfera, svi smo posvećeni svojim zadacima, ali isto tako nađemo uvijek vremena za pauzu za kavu i pokoju šalu. Već smo uhodana ekipa i novi članovi tima se vrlo brzo i lako uklope među nas stare, što je također važno, pogotovo kada nam treba pojačanje jer su nam neke važne snage iz opravdanih razloga odsutne. Većinska smo ženska tvrtka pa uvijek imamo par trudnica, tako je i sada, pa se uz reviju veselimo i dolasku njihovih bebica na svijet, otkrila nam je Aleksandra.

Okružena kreacijama iz Resort kolekcije koje su sada spremne za modnu reviju u Tehničkom muzeju, Aleksandra je istaknula da je modna revija tek veliko finale predanog rada na kolekciji koja nikada ne nastaje odjednom, preko noći, već taj proces dugo traje. Koliko dugo? Aleksandra već sad ima spremne tkanine za zimsku kolekciju, kao i prve uzorke za ljeto 2020. godine, kasnije tom unaprijed pripremljenom kosturu dodaje komad po komad, a u konačnici se priča svede na dvadesetak runway modela koji zajedno tvore smislenu i povezanu priču.

Proces stvaranja Lei Lou kolekcije uvijek započinje idejom.

Iako je brend Lei Lou pokrenula prije dvanaest godina i svake godine dizajnirala oko 250 kreacija od kojih bi neke zaživjele u velikim kolekacijama, dok bi drug ostale samo uzorak, Aleksandri još uvijek ne nedostaje ideja i inspiracije. Dio sam globalnog mozga i od tamo vučem inspiraciju, držim da smo svi mi kreativci, bez obzira gdje radili, sličnog senzibiliteta, razmišljanja i trendove kreiramo zajedno. Kreiram i mini kolekcije za velike korporacije pa se ove sezone mogu pohvaliti suradnjom sa Huaweiem, ali i Triglav osiguranjem. Uživam raditi s velikim brandovima, tamu su neki ljudi u marketingu i upravi od kojih možda i najviše naučim. 

Nakon početne ideje slijedi uvijek sličan redoslijed skica, lutka, konstrukcija, probni uzorak, prva mini kolekcija, prodaja, analiza prodaje i, ukoliko se pokaže komercijalno isplativa, slijedi veća kolekcija određenog artikla. Tu u cijelu priču uskače Aleksandrina sestra Snježana najbliža suradnica čija je uvijek zadnja kada je u pitanju prodaja.

Ja sam za to antitalent jer razmišljam kao kreativac i u mom svijetu najveće kolekcije bi bile od onih artikala koji bi se najslabije prodavali, ali zato imam nju da me spusti s oblaka. Ona je moj bff, osoba kojoj bezuvjetno vjerujem i koju ću uvijek prvu nazvati za savjet. A, zamislite, mlađa je od mene, ali njena zrelost i racionalnost je nenadmašna. Odlično se poslovno nadopunjujemo baš zbog toga što smo sušte suprotnosti, kroz smijeh nam je ispričala Aleksandra.

Uz Aleksandru i Snježanu, Lei Lou tim okuplja oko dvadesetak članova u zgradi u kojoj rade, a tu su još dućani i vanjski suradnici, proizvodnje i slično. Svi oni nezaobilazan su dio tima iza svaka kolekcije.

Uz odjevne komade, svojim kolekcijama prije nekoliko godina Aleksandra je dodala i modne dodatke u čijem kreiranju beskrajno uživa jer je o cipelama i torbama sa svojim potpisom oduvijek maštala. Ipak, najteže, ali i najslađe je stvoriti lijepu haljinu, istaknula je i nadodala da je puno jednostavnije kreirati modne dodatke.

Nakon modnih dodataka, nove izazove i interese Aleksandra je pronašla i u produkt dizajnu, ali i stvaranju za druge pa je tako nedavno kreirala i svoju prvu liniju za njegu tijela za Biobazu, koja će se uskoro naći u prodaji.

Nakon Državnog arhiva, Moderne galerije i zagrebačke Kockice, novom Resort 2019. kolekcijom Aleksandra nas vodi na još jednu kultnu zagrebačku adresu – u Tehnički muzej Nikole Tesle. I dok s nestrpljenjem očekujemo još jednu Lei Lou reviju, Aleksandra nam je otkrila ideju iza cijele večeri i zašto je izbor pao baš na Tehnički muzej.

To će biti večer kada ćemo slaviti modu, Teslu, Opelovih sto dvadeset godina, tehnološka dostignuća i znanost.

Neke sam naše sjajne znanstvenice i znanstvenike pozvala da budu moji gosti, raduje me što su se odazvali. Htjela sam baš to, spojiti modu i znanost, staviti Teslu i njegove izume, ponajprije struju, u ovo naše moderno doba. Revija će biti multimedijalna, a Tehnički muzej sam htjela zato što je to mjesto u isto vrijeme društveno važno i cool. Sigurno će se moji uzvanici tu večer u mislima vratiti u školske dane kad je posjet Tehničkom bio obveza.

Osim ljubitelja mode i brenda Lei Lou koji će se drugog travnja okupiti u Tehničkom muzeju, live prijenos modne revije uživo će pratiti i uzvanici u CineStar 4DX Mall of Split. Kako je došlo do ideje za live prijenos? Za jednog tipično ženskog druženja uz Schweppes s curama iz Blitz-CineStara došla sam na ideju da reviju prenosimo na velikom platnu u njihovom suvremenom splitskom kinu, prisjetila se Aleksandra, a kao razlog istaknula da se na taj način želi odužiti i svojim splitskim klijenticama i prijateljicama brenda i pokloniti im jednu lijepu večer uz modu i druženje.

Uz neočekivanu lokaciju i novi koncept predstavljanja modne kolekcije uživo i live prijenosom, brojna iznenađenja kriju se i u samoj kolekciji koja donosi puno uzoraka, vibrantnih tonova, zanimljivih detalja. Kolekcija je dobro, gotovo geometrijski ukrojena, s puno draperije, a opet ljetno lepršava i vesela. Haljine naglašenih ramena jedan su od Aleksandrinih favorita koje i sama jedva čeka odjenuti, a prvi pogled na Resort 2019. kolekciju donosimo vam u nastavku.

PRVI POGLED NA LEI LOU BY ALEX DOJČINOVIĆ RESORT 2019. KOLEKCIJU

Foto: John Pavlish

Učitati još
Zatvori