Irma+KOHEL, brend o kojem se sve više priča

Irma+KOHEL, brend o kojem se
sve više priča

irma-kohel-4

Dobro došli na moje putovanje kroz proces stvaranja. Možete biti dio toga. Te energije. U ponudi su stvari koje svakodnevno dizajniram. Sve je instant ovisnosti što mi trenutno u životu treba. Suknja, stol, jastuk, tanjur…

Tim riječima poželjet će vam “dobrodošlicu” na web stranicu svog brenda Irma+KOHEL i u svoj kreativni svijet dizajnerica iz Tuzle.

irma-kohel-3

Iako je mlada, u njenom je radu ipak vidljiva promišljenost, zrelost te nadasve originalnost i prepoznatljivost. A tko je zapravo Irma KOHEL? Grafički dizajner, modni dizajner, dizajner proizvoda i interijera, rođena u Bosni i Hercegovini. Diplomirala je grafički dizajn i dizajn novih medija na Sveučilištu Metropolitan u Beogradu, a njeni dizajnerski radovi nastavak su zapravo diplomske teme ‘Izraz u funkciji grafičke multimedijalnosti’.

irma-kohel-2

Irma+KOHEL

Irma je veliki esteta u dizajnu i u domeni različitih medija, oblika i prostora. Radi kao grafički dizajner u oblasti vizualnih komunikacija, dizajnira vizualne identitete i ima poseban interes za spajanje dizajna proizvoda s grafičkim dizajnom u vidu otisaka odjeće i materijala. To su minimalni grafički komadi, napravljeni u malim količinama, od strasti i energije za ljude koji se osjećaju dobro.

irma-kohel-1

“Dizajn je moj način života, ne posao. Vjerujem u stvaranje, u KOHEL, i imam želju da prenesem i ponudim ljudima moja uvjerenja. Noseći KOHEL osjećate se dobro i produktivniji ste u ostvarivanju svojih ciljeva”, kaže Irma. “Ne mogu raditi za druge, osim ako je to nešto što me baš zanima i što predstavlja izazov za pronaći rješenje. S vremenom sam razmišljala kako da radim kada ja želim, da mi nitko ne govori kako, da radim ono što volim i da radim za sebe… Život je kratak i prekratak i jedan. Zato ne treba dozvoliti da devedeset posto života provedemo nesretni radeći za nekoga drugoga. S tri godine sam izrađivala suknje od papirnih maramica, stavljala ih u kofer, nosila po cijeli dan zajedno s odjećom koju sam prekrajala. I govorila Kohel, Kohel…”

irma-kohel-6

“S 9 godina sam dizajnirala sebi haljinu za malu maturu. Izrezala podstavu od neke duge haljine i prekrojila u top i suknju. U srednjoj maštala o dizajnu, uz pomoć tadašnje profesorice koja je vjerovala u mene i mog starog koji je dopustio da u jednoj BiH studiram dizajn. Želja mi je bila produkt dizajn, ali nisu me primili na Akademiju u Sarajevu. Nisam odustala, kao i nikad prije u životu za sve ono što sam si zacrtala. Upisujem potom grafički dizajn na tadašnjem Grafičkom fakultet i tamo diplomiram s temom ‘Ekspresija u funkciji grafičke multimedijalnosti’. Tradicionalna grafika, kroz digitalnu obradu i tisak na različite varijacije materijala, koji su nosivi.”

irma-kohel-8

Život je kratak i prekratak i jedan. Zato ne treba dozvoliti da devedeset posto života provedemo nesretni radeći za nekoga drugoga.

“I tu kreće moje putovanje. Nastavak diplomskog studija Dizajn novih medija u Beogradu me odvukao u nova iskustva, od aplikacija, weba do animacija. Nakon toga radim kao grafički dizajner i dizajn lead za dvije tvrtke. Ali intuicija me usmjerava da svaku pauzu od laptopa iskoristim u izradi odjeće za sebe, to me opuštalo ispunjavalo, a računar trošio. I nakon što mi ukradu laptop iz auta, u svoj toj muci zbog gubitka godina i godina rada u fileovima, nikad ne znate zbog čega se nešto događa. Tada se rađa KOHEL. Jedna od mojih prvih riječi, početak svega”, opisuje nam Irma, koja je iz svog doma sa svog laptopa radila vizualne identitete za neke tvrtke u Švedskoj i Dubaiju.

irma-kohel-5

KOHEL je bez brojeva i veličina, bez razlike u spolovima. Energija pretvorena u oblikovanje stvari u kojima ćete se osjećati dobro. A sve te divne stvari možete pogledati i kupiti online na stranici brenda. U svom dizajnu Irma ne koristi ništa životinjskog porijekla, dakle bez kože i svile… Svi materijali su ekološkog porijekla. Odjevni predmeti koji su u dodiru s kožom većinom su pamuk i lan, a suknje i torbe su polimerni, gumeni, šuškavi materijali s kojima je opsjednuta.

irma-kohel-9

A mi smo opsjednuti svime s potpisom ove divne i uistinu talentirane dizajnerice, jer je drukčije, izvanvremensko i nešto uistinu originalno.

Tekst: Renata Debeljak
Fotografije: Maja Topčagić, Irma+KOHEL

Učitati još
Zatvori