U potresu oštećenom Hrvatskom glazbenom zavodu, snimljena je divna fotografska priča koja budi optimizam

U potresu oštećenom Hrvatskom glazbenom zavodu, snimljena je divna fotografska priča koja budi optimizam

Potres u Zagrebu koji je 22. ožujka još više i još drastičnije izmijenio svakodnevicu Zagrepčana, i danas je često spominjana tema koja kod mnogih izaziva snažne emocije. Nije ni čudno, jer rane koje je prouzročio zacjeljivat će duže vrijeme, a osim onog materijalnog, potres je traga ostavio i na nama samima, danas spremnima reagirati čak i na najmanji zvuk.

U ovoj za nas potpuno novoj situaciji, svakodnevno smo svjedoci činjenice da su mnogi građani ostali bez krova nad glavom, da se šteta mjeri u milijardama kuna, a u najteže pogođenom Donjem gradu, uz brojne domove nastradale su i kulturne institucije, koje su oduvijek bile od velikog značaja za društveni život grada i njegovih građana, ali i za njihovu edukaciju, kulturno uzdizanje i oplemenjivanje svakodnevice na jednoj sasvim drugačijoj razini.

Jedna od kultnih institucija grada Zagreba, koja je nažalost jako stradala u potresu, je Hrvatski glazbeni zavod na adresi Gundulićeve 6. Možda najžalosnije od svega, činjenica je da je relativno nedavno obnovljen i prošle nam se godine pokazao u jednom sasvim novom sjaju.

“Hrvatski glazbeni zavod je u dramatično teškoj situaciji kakva nije zabilježena u dva stoljeća dugoj povijesti udruge. Novo ravnateljstvo udruge na čelu s izv. prof. dr. sc. Romanom Matanovac Vučković preuzelo je HGZ krajem 2018. godine, u vrijeme velike krize, kada se čak razmišljalo o prodaji zgrade. Velikim naporima uspjeli su u godinu dana financijski oporaviti udrugu, obnoviti dio zgrade i vratiti umjetnike i publiku u najstariju zagrebačku koncertnu dvoranu.

I onda je sve stalo. Pandemija je zatvorila vrata najljepše koncertne dvorane, a prekid rada prekinuo je dotok novca jer se HGZ kao udruga građana financira isključivo vlastitim prihodima.

I onda se dogodio potres. Zgrada je, prema prvoj procjeni, statički sigurna, ali materijalna šteta je golema! Stanje zgrade je doista dramatično, oštećenja su značajna… Vidno su popucali zidovi na svim katovima, oštećeni su gotovo svi nadvoji, a osobito oni u velikoj dvorani, žbuke i stakla ima po cijelom prostoru. Krovište je znatno oštećeno i prijeti opasnost od dodatnih oštećenja zgrade u slučaju dugotrajnijih oborina pa je sanacija krova više nego hitna”, o aktualnom stanju u Hrvatskom glazbenom zavodu priča nam Nataša Mesarić.

Fotografije uništenog HGZ-a obišle su većinu domaćih medija, no vrlo brzo postalo je jasno kako će najstarijoj koncertnoj dvorani u Zagrebu ipak trebati mnogo više od jednodnevne prisutnosti u medijima. Upravo zbog toga, već se tjednima ulažu svi napori u pronalaženje načina financiranja obnove, prate se natječaji, proučavaju zaklade u zemlji i inozemstvu, traže se sponzori i planiraju donatorski koncerti. Hrvatski glazbeni zavod također je zamolio građane za donacije, jer pomoć im je sada potrebna više nego ikad. I vi možete dati svoj obol ovoj akciji (i ona najmanja donacija je bitna), te joj se možete priključiti ovdje.

Domaći kreativci za Hrvatski glazbeni zavod

Kako u moru negativnog pronaći nešto pozitivno i kako iz snažne simbolike razrušenog i uništenog stvoriti priču koja će probuditi tračak optimizma, tema je o kojoj je još od dana potresa razmišljala naša poznata stilistica Barbara Repe. I sama je posvjedočila posljedicama potresa iz prve ruke, jer je i njen stan u centru grada pretrpio veliku materijalnu štetu. Ipak, nije dugo očajavala, već je u situaciji u kojoj je cijeli grad bio paraliziran (što zbog koronavirusa, što zbog potresa), tražila način kako da izrazi svoju kreativnost. Svojim vedrim duhom i odličnom idejom, nagovorila je i druge domaće kreativce da sudjeluju u ovoj fotografskoj priči koju vam donosimo, a konsenzus je gotovo od početka bio – snimiti ju u Hrvatskom glazbenom zavodu, ranjenom, ali i dalje maestralno lijepom, kao što vidimo na ovim fotografijama.

Svi od ondje imamo vrlo lijepe uspomene i nadamo se kako će ova priča dodatno podići svijest oko toga da su Hrvatskom glazbenom zavodu potrebni ljudi; trenutno, da mu pomognu vratiti stari sjaj, ali i dugoročno, kao njegova vjerna publika i kao nevjerojatno talentirani domaći izvođači koji čine ovaj ‘hram glazbe’ potpunim.

A kako sami izvođači doživljavaju dvoranu u kojoj je za mnoge od njih sve počelo, za kraj nam je otkrila Petra Kušan, violončelistica Hrvatskog narodnog kazališta:

“HGZ za sve nas muzičare predstavlja jednu vrstu glazbenog doma, to je pozornica na kojoj smo počeli, na kojoj smo održali maturalne i diplomske koncerte, i na kojoj na kraju krajeva djelujemo svaki dan kroz različite komorne ansamble i recitale.

Za djecu iz muzičkih škola to je pak mjesto gdje zasluženim radom prođu na koncert najboljih učenika i prvi put se susretnu s jednom velikom, pravom pozornicom što je naravno super i njihovim roditeljima, djedovima i bakama, koji svoju djecu vide na toj pravoj pozornici i potiču ih dalje na bavljenje glazbom i sve žrtve koje takvo školovanje ima.

Za amatere je to prilika da i nakon što možda nisu nastavili profesionalno glazbeno obrazovanje, i dalje mogu muzicirati s ostalim ljubiteljima glazbe u sklopu društvenog orkestra.”

Foto: Zvonimir Ferina

Model: Zita Nakić

Frizerka: Katica Topčić za Kevin.Murphy

Asistent frizerke: Josip Mirković

Make up: Petra Sever

Stilistica: Barbara Repe

Asistentica stilistice: Ivona Oštrić

Cipele: Högl Shoes

Učitati još
Zatvori