Foto priča: o urednici Tini Bačić

U svojoj prvoj kolumni predstavljam Tinu Bačić, istinsku zaljubljenicu u modu koja je prije 5 godina pokrenula blog Style&Coffee kad su modni blogovi tek startali u Hrvatskoj. Diplomirana novinarka svojim stilom oduševila me još na hodnicima fakulteta kada sam krišom proučavala kako i u najjednostavnijim kombinacijama izgleda fenomenalno. Ležeran i minimalistički stil s detaljima poput crvenog ruža koji joj je ‘must have’ u make-upu. Strast prema modi i diploma u novinarstvu rezultirale su poslom iz snova – Tina je danas glavna urednica lifestyle portala Journal.hr i u svom poslu uživa do maksimuma.

Tina Bačić

Što si htjela postati kada odrasteš?

(smijeh) Ne sjećam se… Pamtim trenutak kad sam odlučila čime ću se baviti jednog dana i kad sam osjetila “pa to je to”, ali do tada nisam znala “što ću biti kad odrastem”. Moram priznati da nemam priču o tome kako sam listala mamine časopise ili se odijevala u njezinu odjeću (to više radim danas), ali sve je došlo jako prirodno, toliko da je samo odjednom bilo normalno da pišem o modi i funkcioniram online. Ipak, jako sam zahvalna na svim prilikama koje su se otvorile i što radim ono što uistinu volim.

Tina Bačić

Što je toliko uzbudljivo u tvom zanimanju?

To da je svaki dan novi, čisti list papira i krećeš ispočetka. Što ponekad zna biti zastrašujuće, ali svaki put je izazov. Malo smo tržište i time je zahtjevnije. Uzbudljivo je biti kreativan i kad nema inspiracije, uzbudljivo je promatrati što privlači čitatelje, kako oni dišu, mijenjaju se iz dana u dan, tjedna u tjedan. Uzbudljivo je to što si cijelo vrijeme u potrazi za novim, u potrazi za neotkrivenim. Isto tako, suradnje s drugim ljudima su jako velik dio ovog posla, a uvijek je zabavno kad ti život donese zanimljive, kreativne osobe koje te ugodno iznenađuju.

Tina Bačić

Koje je tvoje profesionalno zaleđe, što si studirala?

Studirala sam novinarstvo, na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, ali moram priznati kako ga nisam upisala jer sam htjela pisati o modi, htjela sam samo pisati… Zanimljivo kako se sve na kraju odigralo.

Što te navelo da se zaljubiš u modu?

To što sam se mogla izraziti kroz nju, kroz pisanje, skupljanje stranica iz časopisa (koliko god zvučalo kao klišej), modni editorijali koji su me fascinirali, emocija koju daje neka fotografija, snaga jednostavnosti…

Tina Bačić

Kakva su bila tvoja očekivanja, a što te zateklo?

Iskreno, nikad nisam imala očekivanja, možda je zato i ispalo dobro. Imala sam cilj i samo sam radila s njim na umu. Htjela sam svakim iskustvom biti bolja u onome što radim, bilo ono na kraju dobro ili loše, sva te vode k nečemu. Tako razmišljam i danas… A zatekne te uvijek ono što ti ni ne padne na pamet, kao sa svime u životu (smijeh). No u novinarstvu se sve tako brzo događa da koliko brzo dođe, toliko brzo i prođe.

Tina Bačić

Kako izgleda tvoj prosječni radni dan?

Dolazim u ured oko 9, pijem kavu, čitam mailove, prolazim teme s curama u uredu, pišem, pijem kavu, čitam mailove, prolazim teme… I tako do kraja radnog vremena, do koliko sati ovisi o danu. Rad na webu nikad ne staje, ako ste izvan ureda onda ste na mobitelu, ako ste kod kuće onda ste na laptopu… Svaki izlazak u grad može biti nova tema, a svaka osoba zanimljiva za suradnju. Naravno, ne zaboravljam na ono što me veseli privatno i trudim se da moj svaki dan to sadržava.

Tina Bačić

Koji je najbolji savjet kojeg si dobila?

Ne mogu se odlučiti za jedan određeni savjet, više su to ljudi kojima sam bila okružena i način na koji su se oni možda nosili s određenim situacijama. Ili primjerice kad upoznate nekog tko je puno toga postigao, a uspio je samo zato što je bio dosljedan sebi i hrabar te istovremeno ostao realističan.

Tina Bačić

Koji savjet bi dala osobi koja želi krenuti u tvom smjeru, a ne zna kako?

Da piše, da pokrene nešto svoje ukoliko nema platforme na kojoj bi se mogao izraziti, da radi nešto možda srodno tome dok se ne ukaže prilika, ali da ide u smjeru onoga čime se želi baviti i usavršava se svakodnevno… I da sluša intuiciju.

Tina Bačić

Tina Bačić

Tina Bačić

Tina nosi kolekciju H&M Studio za proljeće 2015.
(dostupna od 12. ožujka 2015. u Centru Cvjetni)

Foto: Rajna Raguž
Styling: Ivana Pavić
Make-up: Ivana Kalais

0