U 2024. izvlačimo mamine vintage bunde iz ormara i ovako ih nosimo
U 2024. izvlačimo mamine vintage bunde iz ormara i ovako ih nosimo

U 2024. izvlačimo mamine vintage bunde
iz ormara i ovako ih nosimo

Zadnji put smo maminu bundicu izvadili iz ormara početkom 2000-tih. Desetljeće i pol kasnije to su učinili tek pokoji modni fanatici, ali trend nije baš zaživio. Da bi se početkom sezone 2023./2024. bunde ponovno vratile na modni radar. Najprije su u trendu bili modeli od umjetnog krzna u crnim i smeđim tonovima koji neodoljivo podsjećaju na prave bunde naših baka. Zatim su se opet vratile bijele i sive čupave bundice koje smo viđali posvuda, a sada je na Journal radaru uočena mamina vintage smeđa bunda.

When vintage meets modern

Kako održiva i kružna moda postaju sve važnija u borbi protiv klimatskih promjena, vintage i second-hand trgovine napokon dobivaju na popularnosti. Čak postoji izreka u svijetu mode koja kaže: Nothing haunts us like the vintage we didn’t buy. Ako još uzmemo u obzir da je ranijih godina prošlog stoljeća slow fashion bio jedini način proizvodnje, te da se hiperprodukcija odjevnih komada nije mogla ni zamisliti, onda nam je još draže ako damo vintage komadu novi život.

Osim toga, više puta je dokazano da je vijek trajanja vintage komada neusporedivo duži. A ako je riječ o high-end vintage komadima, otkupom istih zapravo zadržavamo djelić povijesnog trenutka u svijetu mode i nasljeđe jednog iconic brenda. Sve su to prednosti zbog kojih razmišljamo o kupnji vintage komada.

Bunda se nosi na sve

Bunde se danas nose gotovo na sve. One su postale statement komad koji dominira ove zime. Promatrajući trendseterice uočili smo da 50% kombinacija s bundicom uključuje oversized dizajnersku torbu. Najčešće se radi o Birkinici, Louise Vuitton tote modelu ili The Row novom modelu koji mnogi prozivaju novom Birkin torbom.

No, savršen spoj u ovoj našoj stilskoj igri bila bi – mamina vintage bunda u kombinaciji s modernim komadima poput cargo traperica, kaubojki koje su također doživjele comeback, oversize hudice ili pencil suknje koje su ultimativni komad ove sezone. Osim toga sve češće viđamo spajanje nespojivih stilova, gdje se raskošna bunda kombinira s opuštenim, urbanim i sportskim komadima poput trenirki, tajica i oversized poderanih traperica.

Kada je riječ o bundama, trend favorizira one u smeđim tonovima. Mogu biti kratke, midi ili maxi duljine, bitno je samo da je vintage komad.

Kako influencerice stiliziraju bundicu u modernim i trendi lookovima?

Koje su to kombinacije koje su nam zapele za oko, a rado bismo ih iskopirali? Istražujemo u nastavku.

Učitati još
Zatvori