Veliki dress code vodič: Što koji znači i kako se odjenuti za evente?
Veliki dress code vodič: Što koji znači i kako se odjenuti za evente?

Veliki dress code vodič: Što koji znači
i kako se odjenuti za evente?

Sezona evenata i partija je krenula. A sa svakim eventom dolazi i određeni dress code. Na samoj pozivnici vas možda dočeka glam, ležeran ili formalan kodeks odijevanja. A što to zapravo znači? U nastavku donosimo vodič za svaku moguću vrstu odijevanja koja se od vas može očekivati na svečanoj proslavi ili događanju. Ovisno radi li se o prijateljičinom rođendanu ili poslovnom eventu, možete se osvrnuti na ova pravila kako se ne biste isticali krivim odabirom outfita. U nastavku možete vidjeti i izdvojene ljetne komade koje smo pripremili za svaki kodeks odijevanja. Tako ćete lakše moći predočiti što svaki dress code zapravo zahtjeva.

Casual dress code

Poznat je kao ležerno odijevanje sa slobodom modnog izbora. Nema direktnih pravila, ali se držite klasičnih i jednostavnih kombinacija ovisno o događaju za koji se odijevate. Cilj je stvoriti balans između formalnog i ležernog uz udoban i praktičan stil. Izvrstan izbor bi bile opuštene traperice, jednostavna polo majica ili razigrani topić, te lepršava vestica u slučaju da zahladi. Predlažemo da preko majice zavežete pletenu vestu kako bi dodali profinjenu notu casual kombinaciji.

Smart casual dress code

To je miks ležernog i poslovnog stila odijevanja. Kombinirajte poslovne odjevne komade poput klasičnih košulja, koledžica ili hlača na crtu s ležernim komadima – trapericama, pamučnim majicama ili trendi tenisicama.

Kombinirajte hlače na crtu s koledžicama i klasičnom majicom te prslukom. Savršeni balans između formalnog i ležernog odijevanja, a istovremeno moderno i trendi. Možete se poigrati i koordiniranim setovima koji će vas uštediti kreiranja kombinacija.

Cocktail dress code

Česti kodeks odijevanja na svečanim i poslovni eventima. S obzirom na to da se radi o formalnoj prigodi, za muškarce se očekuje da nose klasično odijelo bez kravate ili varijaciju na odijelo – poslovne hlače i košulja uz koje mogu kombinirati razne cipele i jakne. Djevojke u drugu ruku imaju veći izbor. Očekuje se da nose mini ili midi elegantnu haljinu ili kombinaciju suknje i profinjene košulje. Poigrajte se sa stilovima i bojama s obzirom na to da se to i očekuje od vas. Slobodno pokažite svoj modni ukus i stvorite upečatljivu i stylish kombinaciju koju će svi htjeti kopirati.

Kombinirajte midi slip suknju s lepršavom košuljom i cipelama u špic te šarmantnom clutch torbicom.

Formalni dress code

Kada black tie nije kodeks odijevanja, najvjerojatnije se radi o formalnom dress codeu. Muškarci nose odijela svakojakih boja i uzoraka, dok se za djevojke očekujem elegantna kombinacija koja uključuje dugu haljinu, visoke pete i nakit. Alternativa je maxi suknja u kombinaciji s profinjenim topom. Ako zahladi prebacite blejzer preko vaše profinjene kombinacije.

Black tie dress code

Gotovo identičan formalnom stilu odijevanja, black tie kodeks odijevanja malo je profinjeniji. Muškarci nose klasična crna odijela dok djevojke biraju duge haljine i visoke pete te nakit. Potrudite se biti što luksuzniji i otmjeniji s obzirom na to da je ovo najviši level kodeksa odijevanja na našim prostorima. Van Hrvatske možete naletjeti i na white tie koji je prikladam za balove i glamurozna vjenčanja.

Glam dress code

Još jedan vrlo česti kodeks odijevanja na promocijama i poslovnim događanjima je glam dress code. Ovdje pričamo o formalnom kodeksu odijevanja koji zahtjeva luksuzan, otmjen i upečatljiv izgled. Najlakše ga je postići biranjem svilenih košulja, blještavih haljina, drapiranih materijala i clutch torbica.

Kombinirajte midi suknju s volumenom, upečatljivi blistavi top i statement štikle za vaš sljedeći glam event.

Foto: Zara, COS, Instagram (@ergibardhollari @emilisindlev)

Učitati još
Zatvori