Birkenstock natikače su pokrenule cijeli trend koji ni ovog ljeta ne staje

Birkenstock natikače su pokrenule cijeli
trend koji ni ovog ljeta ne staje

Birkenstock natikače jedan su od onih vječnih komada obuće o kojem svatko ima izgrađeno mišljenje i vrlo čvrsto ga se drži. Ili ih volite ili ne, nema sredine, no na sam spomen imena definitivno znate o čemu se radi. Jedno od najprepoznatljivijih imena u modnom svijetu svoje je korijene pustio u Njemačkoj, još 1774. godine, no Birkenstockice su tek 1964. ušle na tržište u obliku u kojem ih poznajemo danas – s fleksibilnim, ortopedskim, plutenim potplatom i dva remena s kopčama.

Birkenstock natikače u 2019.

Ove, vrlo prepoznatljive i uočljive natikače, nisu uvijek bile na vrhuncu popularnosti. Ljubav prema njima kao da dolazi u valovima, 70-ih, 90-ih i najrecentnije 2010-ih, no 2017. je krenuo njihov nezaustavljivi pohod prema vrhu na kojem su još uvijek. Splet okolnosti i drugih modnih trendova doveo je do takvog booma, ali i vodstvo brenda itekako zna što radi i kakvu strategiju implementira. Ušli su u suradnje s nekim od najvećih modnih imena današnjice, najrecentnije s Valentinom, plasiraju brojne nove trendi modele, otvaraju pop up trgovine diljem svijeta i u ljetu pred nama definitivno nastavljaju pobjednički niz.

Dokaz tome nije samo jaka medijska prisutnost Birkenstock brenda ili kolač tržišta koji ubiru prodajom originalnih modela, već i utjecaj koji imaju na druge high street ili high end brendove u čijim se ljetnim kolekcijama pojavljuju inačice popularnih natikača.

Koliko su natikače kao model općenito ojačale u posljednjih par ljetnih sezona, toliko se stvorilo plodno tlo za korak prema “ružnim” natikačama. Tome je pogodovao i sveprisutni, vrlo jaki trend “ružnih” tenisica koje su zdušno prigrlili svi sportski i modni brendovi, pa se estetika i dojam ružnog znatno mijenjaju. Sandale koje smo gledali na odabranim pojedincima i potajno im se ismijavali, sada postaju mainstream, sudeći po modnim kolekcijama i odabirima trendseterica, a Birkenstock model našao se negdje na pola puta između klasičnih natikača i anatomskih sandala.

Faktori koji pogoduju rastu ovog trenda svakako su udobnost, ali i athleisure moment koji je prihvatljivim učinio komade koji to dosad nisu bili. Trenirka i tenisice u svakodnevnim kombinacijama, zašto ne? Pa su na istom tragu i sportske natikače, s kojima Birkenstock ima dodirnih točaka, u paru sa ženstvenim haljinama stvorile poželjne lookove te se uvukle u gotovo svaku garderobu, u ovom ili onom obliku.

Ljeto pred nama piše sličnu prognozu, što znači da ćemo viđati jako puno Birkenstockica i njihovih varijanti. Ne želite li original, na police trgovina stigle su brojne inačice prepoznatljivog Arizona modela s dva remena i kopčama, u mnogim slučajevima čak i znatno elegantnije te pogodnije za kombiniranje u raznim prilikama. Izdvojili smo ih u nastavku…

Nove Birkenstock natikače i njihove high street i high end inačice

Birkenstock

Birkenstock

Birkenstock

Birkenstock

Pull & Bear

Pull & Bear

Pull & Bear

Pull & Bear

Pull & Bear

Saint Laurent

Saint Laurent

Dolce & Gabbana

Roger Vivier

Foto: Instagram, Karla, Net a Porter, Birkenstock, Zara, Pull & Bear

Učitati još
Zatvori