Sedamdesete su se vratile na modne piste

Tradicionalne društvene norme prevladane su upravo 70-ih godina prošlog stoljeća, a utjecaj hippy pokreta uvukao se u svaki kutak mainstream mode. Valentino, Yves Saint Laurent, Balenciaga, samo su neki od dizajnera koji su tada plijenili poglede svojim eklektičnim ali sofisticiranim dizajnom. 2015. nam ponovno daje lekciju iz prošlosti, piste su ispunjene resama, svijetložutom, printevima i neodoljivo podsjećaju na “groovy” razdoblje slobode, provokativnosti i kreativnosti.

70-e-sređena-naslovna

Da, lude sedamdesete su se vratile, i izgledaju bolje no ikad. U predstojećoj sezoni, dizajneri su posegnuli za finim linijama, cvijećem, tunikama, haljinama, gladijatorskim sandalama, traper je sveprisutan a modni dodatci suptilno podižu odjevne kombinacije, što ovom modnom razdoblju donosi svojevrsnu nadogradnju.

Altuzarra

Altuzarra

Neka vam se proljeće sastoji od kaki boja, zelene, bijele, uz pokoju jarku da začini stvar. Sedamdesete su prvo razdoblje kada su se žene mogle vidjeti u traper hlačama, što je postalo simbol ženske emancipacije i borbe za jednakošću. Mješavina tekstura, materijala i uzoraka, čini iglu za pletenje popularnijom od bilo kojeg gadgeta, naime upravo ta tehnika stvaranja odjeće je ovogodišnji trend, modeli nose ‘oversize’ veste koje su skupljale prašinu u najdubljem kutku bakinog ormara, a sad su dobile dozu glamura i možete ih uvrstiti u svakodnevni look.

Marc Jacobs

Marc Jacobs

Tu je najezda metala, srebra, zlata, ‘grunge’ detalja koji će vas pretvoriti u rock zvijezdu novog doba. Puritanski standardi prikaza senzualnosti – bilo implicitne, bilo eksplicitne, načeti su još 1940-ih i 1950-ih, a sedamdesete su taj proces, kroz glazbu i umjetnost dovele na novu razinu. Hippie nije samo pojam za supkulturu koja je bila svojevrsna revolucija u ljudskoj povijesti, ona je puno više. To je pokret za slobodu, jednakost i uživanje u životu. Udobno se odjenite, polijećemo! Pred nama je razdoblje diska, punk rocka i ležernosti.

 Foto: Getty Images

0