Atmosferična ljetna priča s Hvara u objektivu Mare Milin

Atmosferična ljetna priča s Hvara
u objektivu Mare Milin

tarins-palm-1

Poznata hrvatska fotografkinja Mare Milin zaslužna je za čarobne fotografije i predivnu atmosferu ove doista posebne gotovo filmske priče.

tarins-palm-2

Odradila je još jednu kampanju – ništa neobično, pomislili bismo. Jedino što je ovo snimanje odrađeno u suradnji sa samom suštinom prirode, daleko na malom otočiću, na zabačenom hvarskom škoju. U raskošnom mediteranskom krajoliku rascvjetale lavande i smilja, prožetom upravo drogirajućim mirisom mimoza i reskim stoljetnih borova. Uz koje se miješaju tajanstveni neodređeni mirisi egzotičnog raslinja kojem ne poznajemo ni ime niti porijeklo.

tarins-palm-3

Tako su morska sol u suradnji sa čarobnicom suptilnog make up-a Simonom Antonović i prirodni palmižanski vjetar kao jedino frizersko sredstvo činili okosnicu ovog svečanog čina. Sunce je bilo glavni medijator kretanja, a Tarin Meneghello iz čije glave dolaze kreacije, set dizajner. Predivna Ana nije bila klasični model, već više pronađeno arhetipsko vilinsko biće koje prebiva skriveno među kaktusima još očuvanog palmižanskog raja.

tarins-palm-4

Sve ovo gotovo je opipljivo prilikom prvog pogleda na fotografije. Riječ je naravno o prirodnim tkaninama koje su svojim podrijetlom dostojne osjetljivosti ljudskog tijela vlažnoj i blagoj ljepoti ljudske kože. Riječ je o osebujnim kreacijama, jednostavnim, a posebnim. Ova priča ima sasvim neobičnu karmu, a na trenutke nalikuje zavodljivoj fatamorgani… jer ne dolazi iz uma, već iz osjetilne riznice.  To je neodoljivi spoj raskošnog mediterana i egzotičnosti indijske drevne kulture.

tarins-palm-5

Tarin’s Palm i PALMIŽANA

O obitelji Meneghello i njihovom rajskom posjedu već se naveliko pisalo. Njihov posjed Meneghello je botanički vrt, od Hvara udaljen četvrt sata vožnje brodom. U njemu rastu stotine vrsta biljaka koje su vlasnici godinama donosili s raznih strana svijeta nastojeći  svojim gostima umornim od stresa civilizacijskih metropola stvoriti utočišće, ljepotu za odmor i liječenje. Oporavak i duha i duše i tijela. Na otok doseljena Zagrepčanka, nekoć novinarka, Dagmar Meneghello čuvajući i obnavljajući obiteljsku baštinu, tradiciju turizma i ugostiteljstva naslijeđeni prirodni i kulturni ambijent, prožela je stvaralačkim sudjelovanjem. Ona je postala pokretačica jednog zasebnog svijeta i jedne jedinstvene, sasvim autentične percepcije života.

tarins-palm-6

tarins-palm-7

Tarin Meneghello djetinjstvo je provela među kaktusima i egzotičnim biljkama arboretuma Palmižane, gdje joj je otac nastavio obiteljsku tradiciju iz  18. stoljeća, sadnju raskošnog botaničkog vrta i nastavak turističke tradicije od 1906. Majka Dagmar, njen mentor, dovodi na otok pola stoljeća umjetnike, kojima to postaje obljubljeno sastajalište i utočišće slobodnog djelovanja. Tarin osnovnu školu polazi u Zagrebu, klasičnu gimnaziju u Njemačkoj, a fakultetsku izobrazbu završava na prestižnom univerzitetu Gregoriana u Rimu. Svoj život gradi između pitoresknih krajolika Lago di Maggiore i raskošnog Mediterana.

Tarin's Palm

Prostor posjeda Palmižana tokom generacija pretvoren je u mjesto doživljaja i događaja. Dagmar stvara poznati svjetski brend hrvatskog kulturnog turizma, koji stalno nailazi na nove izazove i projekte već u rukama njene djece. Tradicija se širi i postaje sve bogatija i uzbudljivija, a kolekcija odjeće Tarin’s Palm – Eden wear koju vam predstavljamo, samo je jedan logičan slijed izazova ove mlade žene.

tarins-palm-9

“Prilikom posjeta prijateljima u  gradu Auroville u Indji, od prvog sam časka osjetila isti duh i ozračje svog djetinjstva provedenog na Palmižani. Ne znam je li to zbog nevjerojatne snage prirode ili zbog ljudi koje sam srela ili zbog brojnih raznolikih i zanimljivih projekata koje sam ondje otkrila, no činilo mi se da je to smjesta postalo djelić mene: prošlost i budućnost splele su se u jednome trenutku, gotovo kao da je vrijeme iščezlo. Jednaka ljubav prema prirodi, jednaka ljubav prema umjetnosti, te golema posvećenost i velike žrtve kako bismo donijeli promjene: to su ideali za koje se moja obitelj bori već više od dva stoljeća… Nakon što sam upoznala nevjerojatno karizmatične stanovnice Aurovillea, te saznala za njihov projekt u sklopu Auroville Foundationa, odmah sam osjetila potrebu da podržim taj duh i uključim se u projekt. Rezultat je kolekcija lake, prozračne, unikatne otočne odjeće koja djeluje poput sna. Ludi spoj mediteranskog šika i orijentalno – indijskih ručnih radova.” – inspirativno prepričava Tarin.

tarins-palm-10

INSPIRACIJA PRONAĐENA U INDIJI

“Ove nevjerojatne žene iz Aurovilla već više od 30 godina vode dinamičnu jedinicu koja radi na očuvanju indijske tradicije ručnih radova putem lokalne samoodrživosti i pravedne trgovine. Ova kreativna kapsula je u potpunosti zanatski rad umjetnika, napravljena uz pomoć drevnih tehnika bojanja tkanine i ručnog tiska. Odabrala sam samo tkanine koje su ručno obojene, pomoću rukom izrezbarenih drvenih i metalnih blokova. Kako bi obojio tri metra materijala, tiskara ručno radi otisak na tkanini 700 do 1000 puta s različitim blokovima, ovisno o brojnosti boja i dizajna. Mogu se pritom javiti manje nepravilnosti i one su dio ljepote i šarma ove ručno bojene tkanine.

tarins-palm-11

Ovo zasigurno nije klasična modna priča. Ovo je čudesni spoj tradicije, drevnih znanja, sličnih filozofija življenja, povratka prirodnosti kroz kolekciju odjeće nastalu pod snažnim utjecajem indijske tradicije. Došavši tamo i osjetivši miris individualnosti s kojim sam beskompromisno odrastala, moja inspiracija naprosto je donijela na svijet ovu kolekciju. – opušteno nam objašnjava Tarin.

tarins-palm-12

Kolekciju Tarin’s Palm od sljedećeg tjedna možete kupiti u živopisnom pop up dućanu na Palmižani, u planu je i prodaja putem web shopa, a sve informacije možete dobiti direktno od same idejne začetnice ove neobične priče Tarin Meneghello.

tarins-palm-13

tarins-palm-14

tarins-palm-15

tarins-palm-16

tarins-palm-17

tarins-palm-18 tarins-palm-19

tarins-palm-20

tarins-palm-21

tarins-palm-22

tarins-palm-23

 

tarins-palm-25

tarins-palm-26 tarins-palm-27

tarins-palm-28

tarins-palm-29

tarins-palm-30

tarins-palm-31

tarins-palm-32

FOTOGRAF: MARE MILIN

MAKING OF: MILAN KRKAC

MAKE UP: SIMONA ANTONOVIĆ

STYLIST: DONATELLA MEZZETTI

MODEL: ANA NIKŠIĆ, RELATUM MODELS

 

Učitati još
Zatvori