Kako je nastala američka modna biblija Vogue

vogue-6

Američki modni časopis Vogue svakog se mjeseca izdaje u 23 države u svijetu. Moda se stalno mijenja, a mjesto na kojem se mogu naći sve najvažnije informacije o njoj upravo je Vogue. Poznati časopis koji se primarno bavi visokom modom i najnovijim trendovima s vremenom je postao najutjecajniji modni časopis u svijetu.

vogue-1

Vogue, Veljača 2015

vogue-9

Vogue, Studeni 2014

Arthur Turnure je 1892. godine u SAD-u dnevnim novinama dodao tjednik Vogue koji je imao ulogu zabavnog priloga. Tražilo se nešto što će uveseljavati čitatelje modom, sportom i  društvenim zbivanjima, a Vogue je nudio takvu razbibrigu za one koji su si to mogli priuštiti, tada uglavnom za članove visokog društva. Trinaest godina kasnije Conde Nast ( osnivač jedne od najvećih izdavačkih kuća koja nosi njegovo ime) otkupio je tjednik od Turnurea i počeo ga intenzivno nadograđivati. Počeo je izlaziti kao samostalni tjednik, a već 1910-ih godine počeo se izdavati preko oceana. U Engleskoj 1916., zatim slijedi španjolska, talijanska i naposljetku francusko izdanje 1920. godine. Pretvorio je Vogue u modni časopis za žene.

vogue-7

Vogue, Prosinac 1929

vogue-8

Dovima, američki model, za Vogue, Ožujak 1952. godine

Vogue uskoro postaje časopis poznat po izvrsnim fotografijama i visoko kvalitetnim editorijalima. Nast je unajmio najbolje fotografe koji su za zadatak imali sofisticirane i često revolucionarne naslovnice. Vogue je tako 1932. godine bio prvi časopis koji je printao naslovnicu u boji.

vogue-2

Vogue, Studeni 1949

No u Vogue-u nisu samo naslovnice bile revolucionarne, bio je to časopis koji je dirigirao trendove i definirao ženski izgled. U 60-im godinama prošlog stoljeća među prvima su redefinirali izgled modela napuštajući simetrične ženske figure i i angažirajući tanke, androgene modele.

Diana Vreeland, osim što je bila poznata glavna urednica Harper’s Bazaara, uređivala je i Vogue od 1963.-1971. To je bio početak pravog avangardnog modnog časopisa toga doba. Neki kažu da moda u Vogue nije postojala dok na čelo nije došla Vreeland. Njezina bujna i kreativna mašta savršeno su se slagali sa svime što su nosile šezdesete (rock glazbom, Andy Warholom, seksualnom revolucijom…). Ona se usudila što nitko prije nje nije, različitost i neobičnost je učinila lijepom. Twiggy, Anjelica Houston i Edgie Sedgwick samo su neke od djevojaka koje su promijenile standarde ljepote koji su vladali dotada.

diana-vreeland

Diana Vreeland

Važan period za Vogue počinje 1988. kada glavna urednica postaje glasovita Anna Wintour. Pod njezinim vodstvom Vogue je postao, i još uvijek jest, modni časopis broj jedan u svijetu. Ona je predstavila novu vrstu žene toga doba- modernu poslovnu ženu koja zna što hoće i koja to može sama platiti. Sa svojom bob frizurom i tamnim naočalama Wintour je više od dva desetljeća zaštitno lice Voguea i jedna od najvažnijih osoba u svijetu mode. Ekranizacija romana ‘Vrag nosi Pradu’ , napisanog 2003. godine djelo je njene bivše asistentice Lauren Weisberger, koja je inspiraciju pronašla upravo u njoj. Anna Wintour zasigurno će još dugo vremena biti modni barometar modne biblije zvane Vogue.

anna-wintour

Anna Wintour

vragnosipradupost

Američki Vogue dobio je svoj dokumentarac 2009. godine, a 8. rujna na programu BBC Two počinje serijal ”Absolutely Fashion: Inside British Vogue”. Priča o britanskoj inačici modnog magazina, koji slavi 100. godišnjicu postojanja, prava je modna poslastica koja  se ne propušta.

Foto: Instagram (@voguemagazine), Devil wear’s Prada, dianavreeland.com

0