Razgovarali smo s umjetnicom koja izrađuje nakit od porculana idealan za jesenske dane
Razgovarali smo s umjetnicom koja izrađuje nakit od porculana idealan za jesenske dane

Razgovarali smo s umjetnicom koja izrađuje nakit od porculana idealan za jesenske dane

Moda je fluidna i vrlo dinamična, a s njom se mijenjaju i trendovi modnih dodataka. Međutim ono što je važno naglasiti jest to da modni dodaci, a posebno nakit, upotpunjuju svaki outfit. Ove godine doživjeli smo poplavu detalja inspiriranih 90-ima koji su se vratili na velika vrata. Taj se trend vidi u svakom modnom aspektu, pa tako i u aspektu modnih dodataka. Samim time, nakit u raznim bojama i raznim veličinama i oblicima vraćaju se u modu.

Nakit od porculana

Nakit od porculana definitivno je statement nakit i nešto što bismo nosili ako želimo začiniti svoju modnu kombinaciju. Bilo da birate onaj u nježnijim pastelnim nijansama, neonskim bojama ili neutralno ukrašenim detaljima, dodat će onaj trendi look. Osim što se ističe bojom, važan aspekt je i oblik nakita koji nosite. Naime, prsteni i naušnice dolaze u raznim oblicima, na vama je da odaberete ono što odgovara vašem stilu.

Tražeći inspiraciju za ‘it’ komadom ove jeseni, naišli smo na Instagram profil minima_porcelainjewelry koji odiše predivnim i elegantnim ručno rađenim porculanskim nakitom raznih veličina, boja i motiva. Iza ovog profila stoji Biljana Lorbek iz Novog Sada, a svojom nas je kreativnošću intrigirala. Ne znamo jesu li nam slađe naušnice u obliku gumbića ili smo više za elegantno prstenje. Stoga smo razgovarali s ovom umjetnicom koja svoju maštu prenosi izradom nakita od porculana. Što nam je sve otkrila o ovom delikatnom i elegantnom nakitu i kako ga nositi, pročitajte u nastavku.

  • Kako ste se odlučili za izradu takvog nakita?

Zanimanje za keramiku krenulo je još od osnovne škole kada sam i napravila prvi nakit od školske gline. Ozbiljnije zanimanje pojavilo se tijekom studija kada sam pohađala školu keramike u Beogradu i u Novom Sadu i odlazila na privatne satove keramike kod nekih novosadskih umjetnica. Sve vrijeme sam pravila upotrebne predmete, dok jednom nisam, tijekom ljetnih praznika u školi keramike, donijela glinu kući i u  nedostatku prostora krenula raditi s malom količinom gline. Tada sam napravila potpuno spontano, prvo prstenje. 

To je bilo 2017. godine i od tada doslovno nisam stala s izradom. Bila je to neka potpuna strast i opsesija, a naviruća inspiracija bila je neodoljiva i uzbudljiva. Tada sam preko društvenih mreža, prije svega Instagrama, otkrila mnoge druge ljude koji se bave izradom nakita od porculana i tako i sama postala dio te priče. Instagram je zajednica gdje sam se povezala s mnogim ljudima koji se bave istim ili sličnim poslom kao i ja, kao i s ljudima kojima se moj rad sviđa.

nakit od porculana
nakit od porculana
  • Kako to da ste odabrali baš porculan, a ne neki drugi materijal?

Porculan je materijal koji se peče na vrlo visokim temperaturama koje idu i do 1300 stupnjeva, tako da je zapravo on najpogodniji zbog svoje čvrstoće za izradu nakita, a posebno prstenja. Predivan je za rad, ima svoju finu i nježnu strukturu, bjelinu u završnici na koju nitko nije ravnodušan. Zahtjevan je za rad, ima neke svoje zakonitosti, ali vrijedi boriti se s njim. Kada se savlada, rezultati su prelijepi.

  • Od kud crpite inspiraciju?

Inspiracija kod mene dolazi s radom. Doslovno, što više radim, imam nove ideje. Najviše inspiracija dolazi od samog materijala i onim što se pod prstima osjeti da se može s njime napraviti, način na koji ga možete oblikovati, obojiti, utisnuti nešto, kombinirati – mogućnosti su bezbrojne. Rijetko imam više veličina jednog modela, upravo zato što su mogućnosti beskrajne pa mi se „ne da“ zadržavati na poznatom, nego idem dalje.

  • Koju vrstu nakita izrađujete?

Najpoznatija sam po prstenju, ali imam i dosta naušnica u ponudi.

  • Koliko je praktično nositi nakit od takvog materijala?

Praktičan je u smislu da je vrlo nježan, udoban i lagan za nošenje. Međutim, kao i svaka keramika, tako se i porculan može razbiti ako vam recimo ispadne na pločice, na pod ili ako pretrpi neki jači udarac. Ali, nikako nije toliko osjetljiv koliko asocira sama riječ „porculan“.

  • Koliko dugo traje proces?

Proces ovisi o količini prstenja koju izrađujem, ali recimo to kod mene traje otprilike 3 tjedna. Proces započinje modeliranjem, znači pravljenjem samog prstenja, zatim ide prvo tzv. biskvitno pečenje na 850 stupnjeva. Pečenje traje po nekoliko sati, a duplo više je potrebno da se peć ohladi i da se izvade radovi iz peći. Nakon prvog pečenja ide nanošenje glazure, pa potom glazurno pečenje na 1220 stupnjeva. Ako se na prstenje stavlja zlato, prstenje mora opet u peć na 820 stupnjeva. I to je onda kraj procesa izrade.

nakit od porculana
nakit od porculana
  • Znamo da nakit od zlata i srebra trebamo održavati, njegovati i čistiti. Kako se treba brinuti o nakitu od porculana?

Najvažnije je da se porculanski prsten štiti od pada na tvrdu površinu, ali i općenito treba pripaziti i čuvati ga od jakih udaraca. Treba ga pažljivo stavljati i skidati s ruke. Osim toga, glatka struktura je pogodna da u kontaktu s vodom lako sklizne s prsta, tako da treba izbjegavati nošenje prstena kada se kupate ili perete posuđe.

Zlato koje se nanosi na porculan može uslijed čestog trenja i vlage od ruku posvijetliti, stoga porculanski prsten sa zlatom nije za “svaki dan, cijeli dan”, nego ga ipak treba nositi samo tijekom jednog dijela dana ili u nekim svečanijim prilikama.

  • Radite li nakit po narudžbi i koja je cijena nakita?

Radim, ali postoje i periodi kada zbog većeg obujma posla ne radim. Prstenje se kreće u rasponu od 23 do 45 eura.

  • Gdje možemo naručiti Vaš nakit?

Nakit se može naručiti putem mojeg Etsy shopa. Također, može se kupiti u prodavaonici Unikatni kutak u Novom Sadu i Small&Tall concept store u Beogradu.

  • Izrađujete li još nešto od porculana ili samo nakit?

Eksperimentiram sa šalicama i vazama, ali to je više iskorak samo za moju dušu.

Foto: Privatna arhiva, Instagram

Učitati još
Zatvori