Birkenstock natikače su pokrenule cijeli trend koji ni ovog ljeta ne staje

Birkenstock natikače jedan su od onih vječnih komada obuće o kojem svatko ima izgrađeno mišljenje i vrlo čvrsto ga se drži. Ili ih volite ili ne, nema sredine, no na sam spomen imena definitivno znate o čemu se radi. Jedno od najprepoznatljivijih imena u modnom svijetu svoje je korijene pustio u Njemačkoj, još 1774. godine, no Birkenstockice su tek 1964. ušle na tržište u obliku u kojem ih poznajemo danas – s fleksibilnim, ortopedskim, plutenim potplatom i dva remena s kopčama.

Birkenstock natikače u 2019.

Ove, vrlo prepoznatljive i uočljive natikače, nisu uvijek bile na vrhuncu popularnosti. Ljubav prema njima kao da dolazi u valovima, 70-ih, 90-ih i najrecentnije 2010-ih, no 2017. je krenuo njihov nezaustavljivi pohod prema vrhu na kojem su još uvijek. Splet okolnosti i drugih modnih trendova doveo je do takvog booma, ali i vodstvo brenda itekako zna što radi i kakvu strategiju implementira. Ušli su u suradnje s nekim od najvećih modnih imena današnjice, najrecentnije s Valentinom, plasiraju brojne nove trendi modele, otvaraju pop up trgovine diljem svijeta i u ljetu pred nama definitivno nastavljaju pobjednički niz.

Dokaz tome nije samo jaka medijska prisutnost Birkenstock brenda ili kolač tržišta koji ubiru prodajom originalnih modela, već i utjecaj koji imaju na druge high street ili high end brendove u čijim se ljetnim kolekcijama pojavljuju inačice popularnih natikača.

Koliko su natikače kao model općenito ojačale u posljednjih par ljetnih sezona, toliko se stvorilo plodno tlo za korak prema “ružnim” natikačama. Tome je pogodovao i sveprisutni, vrlo jaki trend “ružnih” tenisica koje su zdušno prigrlili svi sportski i modni brendovi, pa se estetika i dojam ružnog znatno mijenjaju. Sandale koje smo gledali na odabranim pojedincima i potajno im se ismijavali, sada postaju mainstream, sudeći po modnim kolekcijama i odabirima trendseterica, a Birkenstock model našao se negdje na pola puta između klasičnih natikača i anatomskih sandala.

Faktori koji pogoduju rastu ovog trenda svakako su udobnost, ali i athleisure moment koji je prihvatljivim učinio komade koji to dosad nisu bili. Trenirka i tenisice u svakodnevnim kombinacijama, zašto ne? Pa su na istom tragu i sportske natikače, s kojima Birkenstock ima dodirnih točaka, u paru sa ženstvenim haljinama stvorile poželjne lookove te se uvukle u gotovo svaku garderobu, u ovom ili onom obliku.

Ljeto pred nama piše sličnu prognozu, što znači da ćemo viđati jako puno Birkenstockica i njihovih varijanti. Ne želite li original, na police trgovina stigle su brojne inačice prepoznatljivog Arizona modela s dva remena i kopčama, u mnogim slučajevima čak i znatno elegantnije te pogodnije za kombiniranje u raznim prilikama. Izdvojili smo ih u nastavku…

Nove Birkenstock natikače i njihove high street i high end inačice

Birkenstock

Birkenstock

Birkenstock

Birkenstock

Pull & Bear

Pull & Bear

Pull & Bear

Pull & Bear

Pull & Bear

Saint Laurent

Saint Laurent

Dolce & Gabbana

Roger Vivier

Foto: Instagram, Karla, Net a Porter, Birkenstock, Zara, Pull & Bear

0