Modne izložbe koje vas očekuju u 2017.

Modne izložbe koje vas očekuju u 2017.

Princess Diana

Diana: Her Fashion Story

Svi zaljubljenici u modu ove će godine doći na svoje, jer u europskim metropolama, ali i onim svjetskim, otvara se nekolicina zanimljivih modnih izložbi, koje će bez sumnje biti odlično posjećene.

Samo u Londonu na rasporedu su u 2017. tri respektabilne modne izložbe. Sasvim logično, najviše pozornosti privući će, i već sada privlači, izložba koja se još nije ni otvorila, a posvećena je modnom stilu princeze Diane. Ovaj postav javnosti će biti predstavljen 24. veljače u palači Kensington, gdje će se izložba od tada nadalje moći razgledati. Godina održavanja svakako nije slučajnost, jer upravo u 2017. se obilježava 20. godišnjica smrti ove obožavane britanske princeze, čiji će renome svjetske ikone stila biti seciran kroz posebno kuriranu izložbu haljina koje je nosila, a priča se kako će predstavljena biti i selekcija Dianinog omiljenog cvijeća, za koju se pobrinuo njen nekadašnji vrtlar Sean Harking.

balenciaga2

Balenciaga: Shaping Fashion

Londonski Victoria and Albert Museum ugostit će izložbu ‘Balenciaga: Shaping Fashion’, posvećenu životnoj priči jednog od najvećih modnih dizajnera, Cristóbala Balenciage, koja je ususret 100. obljetnici kuće Balenciaga na rasporedu od 27. svibnja 2017. do 18. veljače 2018. U Londonu će se također slaviti rad dizajnerice Anne Sui, i to u Fashion and Textile Museumu, koji će od 26. svibnja do 1. listopada ugostiti hommage njenoj eklektičnoj kreativnosti, izraženoj prvenstveno u svijetu mode, ali i u svijetu ljepote i uređenja interijera.

Balenciaga

Balenciaga: Shaping Fashion

U Parizu vas očekuje jedna uistinu posebna izložba i zapravo mnogo više od nje. Na jesen 2017. u gradu svjetlosti otvara se muzej posvećen dizajneru Yves Saint Laurentu, a osim u Parizu isti će biti otvoren i u Marakešu. Svi koji su pratili dizajnerov rad, znaju od kolike su važnosti oba grada bila za njega i njegovu karijeru, pa će upravo ondje biti podignute dvije modne adrese na kojima će se moći razgledati impresivan postav od 5.000 haljina visoke mode, 15.000 dizajnerskih asesoara i dodatnih nekoliko tisuća skica, ilustracija i fotografija koje su arhivirane od 1960. naovamo.

YSL muzej, Marakeš (Studio KO)

YSL muzej, Marakeš (Studio KO)

Nešto bliže, u Milanu, već sada možete razgledati izbložu ‘The art of shoes’, posvećenu Manolu Blahniku. Ona je otvorena 26. siječnja, a trajat će do 9. travnja. Svi koji su upućeni, govore da se radi o uistinu jedinstvenom postavu, koji uključuje 212 dizajnerskih cipela i 80 skica iz 40 godina dugačke i plodonosne karijere ovog slavnog celebrity postolara. Izložba je svojevrstan hommage svim ženama koje su oblikovale brend Manolo Blahnik, a naročito dvjema ženskim figurama iz svijeta mode: Franci Sozzani i Anni Piaggi.

‘Items: Is Fashion Modern’, izložba je koja se od 1. listopada ove godine do 28. siječnja iduće održava u njujorškoj MoMA-i. Glavno pitanje koje se veže uz ovaj postav jest koliko običan odjevni komad može utjecati na cijelo jedno razdoblje u modi? Primjera radi, bijeli T-shirt, mala crna haljina ili Levi’s 501 traperice. Tri su to od ukupno 99 komada koji će biti predstavljeni, a koji su ostvarili značajan utjecaj na modnu industriju 20. i 21. stoljeća i koji su čak i danas moderni i bezvremenski.

 

Foto: Guliver/Getty Images, Victoria and Albert Museum, Instagram, Studio KO

Učitati još
Zatvori