Sandra Zovko: Kanađanke vole hrvatski dizajn

Sandra Zovko: Kanađanke vole
hrvatski dizajn

sandra zovko

Pletivo je uvijek bilo omiljeno među ženama. Njegova tekstura i nosivost uvijek su se uklapali u sve odjevne kombinacije i zato je tako primamljivo i nosivo. Svoju ljubav prema pletivu, i svojoj majci koja ju je s njime pobliže upoznala, Sandra Zovko odlučila je pretočiti u brend. O ovoj kanadskoj dizajnerici hrvatskih korijena već smo pisali, a kako je Sandra ovih dana došla u ljetni posjet Hrvatskoj, uhvatili smo ju za kratki modni intervju. Prije odmora u Dubrovniku, ispričala nam je sve o uspješnosti Mila Zovko brenda u Kanadi.

Mila Zovko najviše se prodaje u Vancouveru, ali i u Americi

sandra zovko

Koliko se hrvatski modni dizajn pokazao zanimljivim u Kanadi? 
Kanada je multikulturalna, osobito kada se radi o velikim gradovima, a mnogi Kanađani su doseljenici, tako da je većina ljudi zainteresirana za druge kulture i ‘background’ svojih prijatelja. Primjerice, u osnovnoj školi, moji su prijatelji – francuski Kanađani, htjeli učiti hrvatski jezik. Mislim da je priča moje majke, njezina selidba u Kanadu, život u Kanadi i ljubav prema pletenju nešto čemu sam na neki način odala počast svojim brendom. Sa sličnom pričom kakvu je imala moja obitelj može se poistovjetiti većina Kanađana.

Kakvo je iskustvo pokretanja brenda u Vancouveru?
Pokrenula sam Milu Zovko u okruženju gdje je velika koncentracija dizajnera i poduzetnika koji se međusobno podržavaju. Sretna sam da smo lansirali brend 2016. godine kada smo imali jako veliku podršku – butici u Vancouveru kupili su našu prvu kolekciju, bili smo prepoznati od strane medija, a stilisti su posuđivali Mila Zovko odjeću za ediotorijale i snimanja. Većina mojih klijenata se nalazi u Vancouveru, tako da uistinu osjećam kako imam potporu tog grada.

sandra zovko

Posjećuješ li Hrvatsku često? Putujete li i ove godine na odmor u Dubrovnik?
Dolazim u Hrvatsku svako ljeto kako bi posjetila obitelj. Jako sam sretna što mogu doći ovdje svake godine i mnogi moji prijatelji su ustvari zavidni na tome! Idemo u Dubrovnik gdje smo i snimali Mila Zovko lookbook za proljeće/ljeto 2017., a toliko smo bili zadovoljni rezultatom da ćemo ponoviti snimanje i za novu, proljeće/ljeto 2019., kolekciju. Također sam uzbuđena sam što ćemo ponovno surađivati s berlinskom fotografkinjom Lunom Simić, a po prvi put s manekenkom Flickom Elisom.

sandra zovko

Znam da je Mila prva inspiracija za brend, no što ti je još važno kada se radi o izradi odjeće?
Kvaliteta mi je prioritet. Kada gledam pletivo koje je moja mama radila u osamdesetim godinama, većina njih je i dalje u savršenom stanju! Jako mi je važno da odajem počast Mili i u tom segmentu. S odjevnim komadima koji su dobro napravljeni i traju. Koristim uistinu predivno, meko talijansko pletivo, za svaku od svojih kolekcija i proizvodim modele u najboljim tvornicama za pletenje u sjevernoj Americi. Moja želja je da žene koje kupe moju odjeću, mogu istu jednog dana proslijediti svojim kćerima, na isti način kako je to činila moja mama.

Lookbook za jesen 2018.

Mila Zovko zasada je dostupna online, i u buticima diljem Kanade i SAD-a. Kada te možemo očekivati u dućanima u Hrvatskoj – u Zagrebu ili na obali?
Hrvatice su nam jako vjerne kada se radi o online shoppingu i za sada tako funkcioniramo. No, u potrazi sam za dućanima u Hrvatskoj i diljem obale koje bi odgovarale brendu.

Imaš li svoja omiljena mjesta na kojima voliš provoditi vrijeme kada si u Zagrebu?
Kako dolazim ovdje u posjet obitelji, volim biti s njima i provoditi vrijeme s nećakinjama i nećacima. Obožavam uzeti kavu ili sjesti na piće u Tkalčićevoj ulici ili na Cvjetnom trgu te promatrati ljude. Zagrepčani su toliko dobro odjeveni da mi ih je užitak gledati! Isto tako volim šetati Zrinjevcom i Maksimirom sa svojim sinom.

sandra zovko

Što voliš raditi u Dubrovniku?
Dubrovnik je mjesto gdje odlazim na odmor i uzimam pauzu. Tako da se tamo volim odmarati i piti kavu na obali. Jako volim plivati i upijati svu tu prirodnu ljepotu. Ako uspijem stići do Elafita, moja sreća je potpuna. A posjet Dubrovniku nikad mi nije potpun bez da popijem piće u Buži.

Koliko ti je teško voditi brend kao mama?
Svakako nije jednostavno. Mala djeca jako se oslanjaju na roditelje, u apsolutno svemu, a pokretanje i vodstvo biznisa zahtjeva svakodnevni angažman, tako da je teško uz sve to ostaviti i vrijeme za sebe. Trudim se pronaći ravnotežu u svemu tome, no znam da neće biti ovako zauvijek.

sandra zovko

Na koji način te to inspirira?
Djeca gledaju drugačije na stvari i tjeraju nas da ponekad razmišljamo izvan okvira, što je genijalno za mene kao modnog dizajnera.

Omiljeni Mila Zovko komadi za ovo ljeto?
Svi naši komadi iz proljetno/ljetnih kolekcija su vrlo nosivi u ljetnim mjesecima. Pulover Joni ili haljina Luna su idealni za večernje i svečanije prilike, dok je haljina Petra vrlo cool i nosiva je u svim dnevnim prilikama. Volim i Eve top koji se može kupiti u više boja, a savršeno se kombinira uz kratke hlače i kožne sandale.

Foto: Sanja Jagatić
Lokacija snimanja: importannegalleria.hr

Učitati još
Zatvori