Jelena Iva Nikolić: Zagrebački chic brend na entu!

Naša kolumnistica Jelena Iva Nikolić donosi priču od nedavno oživljenom hrvatskom brendu Sljeme Autokoffer – njegovim chic ručno rađenim rukavicama i autokovčezima.

autokoffer1

Daniel Tomičić je čovjek iza branda Sljeme Autokoffer uz neizostavnog, dragocjenog Majstora Rukavičara.

Daniel Tomičić glavom, bradom i Kladićevom rukavicom

Daniel Tomičić glavom, bradom i Majstorovom rukavicom.

Najviše volim kvalitetno oživljene brendove s pričom po kojoj se može snimiti film. Sutra.
I najsretnija sam kad otkrijem da se kod nas ipak njeguje ručna izrada, takozvani craftsmanship ilitiga popularniji hand made. Što god svi mislili/govorili o tome.

Svaki se trud, pa i onaj koji se čini uzaludnim, zbog ovog ili onog (protiv se u nas katkad čini jače od za) - isplati. Pogledajte, doživite rezultat i sve će vam se - isplatiti!

Svaki se trud, pa i onaj koji se čini uzaludnim, zbog ovog ili onog (protiv se u nas katkad čini jače od za) – isplati. Pogledajte, doživite rezultat i sve će vam se – isplatiti!

Gospodin Kladić druga je generacija rukavičara koji radi za Sljeme Autokoffer. Ovaj fini zanat naučio je od oca, kako to već ide, i zbog njega Sljeme Autokoffer, prvi puta nakon 1962. godine, ponovo proizvodi rukavice!

Majstor (shvatili ste do sada da je poželio ostati anoniman) druga je generacija rukavičara koji radi za Sljeme Autokoffer. Ovaj fini zanat naučio je od oca, kako to već ide, i zbog njega Sljeme Autokoffer, prvi puta nakon 1962. godine, ponovo proizvodi rukavice.

Rukavice se za sada prodaju putem interneta na stranici Sljeme Autokoffera a od siječnja ćete ih moći nabaviti u Bon Ton dućanu koji će se do tada preseliti iz Dežmanovog prolaza na novu adresu.

Rukavice se za sada prodaju putem interneta na stranici Sljeme Autokoffera, a od siječnja ćete ih moći nabaviti u Bon Ton dućanu koji će se do tada preseliti iz Dežmanovog prolaza na novu adresu.

Ima ih i plavih i ...

Ima ih i plavih i …

...roza!

… roza!

U prosincu se počinju prodavati u dućanu Waft / Antwerpen / Belgija. Waft je kultni izdavač knjiga o kulturi automobila! Zar se niste, na prvi pogled, zamislili (zaljubili?!) kako ih nosite dok vozite omiljeno automobil - sko ili motor - no vozilo? Ja da. O'ma!

U prosincu se počinju prodavati u dućanu Waft (Antwerpen, Belgija). Waft je kultni izdavač knjiga o kulturi automobila! Zar se niste, na prvi pogled, zamislili (zaljubili?) kako ih nosite dok vozite omiljeno automobil-sko ili motor-no vozilo? Ja da. O’ma!

Proizvodnja rukavica započela je, ponovo, 2012. godine dok će se proizvodnja autokovčega upogoniti, obnoviti sljedeće godine!

Proizvodnja rukavica započela je, ponovno, 2012. godine dok će se proizvodnja autokovčega upogoniti, obnoviti sljedeće godine.

Znači 2016. - tu će označiti povratak ovog nadasve chic asesoara! ;)

Znači 2016. – tu će označiti povratak ovog nadasve chic asesoara!

Ovaj s baršunom mi je favorit!

Ovaj s baršunom mi je favorit!

A i žute su, nekako, moderne a opet, damske ... volim Sanjinove detalje. Romantični su kao i cijela priča o Sljeme Autokofferu

A i žute su, nekako, moderne a opet, damske … volim Sanjinove detalje. Romantični su kao i cijela priča o Sljeme Autokofferu.

Vintage je uvijek u modi!

Vintage je uvijek u modi!

Auto kovčeg je zapravo, po naški - gepek.

Auto kovčeg je zapravo, po naški – gepek.

A sada malo o povijesti branda; Samuel Gati je austrougarski, a zapravo mađarski Židov, rođen 1887., a gdje drugdje nego – u Mađarskoj. 1915. u Pečuhu osniva kofersku tvrtku, ženi se Jelenom Sečan (aaawwww Jelenom 🙂 iz Nagykanizse s kojom 1917. dobiva kći Magdalenu. Nakon Prvog Svjetskog rata obitelj se, dakle 1920., seli u Zagreb.

1921. u srcu grada pokreće novu tvrtku – Sljeme! Ista uskoro postaje najvećim proizvođačem kofera u Jugoistočnoj Europi. Tvrtka je zapošljavala stotine radnika koji su proizvodili super kvalitetne, luksuzne proizvode: auto kofere (tada su to bili prtljažnici), kofere, torbe, rukavice i pripadajući asesoar. Proizvodi su se izlagali i izvozili po Europi, a voljeli su ih i nosili članovi kraljevske obitelji. Znači dolaskom u Zagreb započela je i trajala zlatna era Sljemena. Prekinuta je, nažalost 1941. godine dolaskom fašista na vlast u Hrvatskoj. Kompletnu su obitelj Gati, obzirom na podrijetlo, deportirali u Aushwitz gdje su ubijeni 1944. godine. Fašiste su zamijenili komunisti i nacionalizirali sve privatnike, pa tako i Sljeme koje je, od tada, mirovalo i čekalo bolja vremena.
2012. je ponovo rođeno kao Sljeme Autokoffer što u prijevodu s njemačkog jezika znači prtljažnik, po zagrebački – gepek.

Sljeme Autokoffer je, od povratka na scenu, vrlo brzo stekao prijatelje branda i to mahom u inozemstvu. Neki, od značajnih, zaljubljenika su: Gilles Vidal, direktor dizajna Peugeota, jedan od najboljih dizajnera automobila današnjice, zatim Fabio Filippini, direktor dizajna Pininfarine, najpoznatijeg studija za dizajn automobila na svijetu te Mario Andretti, rođen u Motovunu, jedan od najboljih vozača svih vremena i jedini koji je osvojio prvenstvo F1, NASCAR i Indy 500. (ovo Daniel progovara, ne ja!).
Vrijeme je da se i kod nas svi zaljube u ovaj prekrasan brend zaokružene priče, vrhunskog dizajna, kvalitete i – sretne budućnosti!

Za kraj još valja napomenuti da postoje standardni modeli rukavica i oni rađeni po mjeri (made to measure). Cijene doznajte na linku Sljeme Autokoffera

Za kraj još valja napomenuti da postoje standardni modeli rukavica i oni rađeni po mjeri (made to measure). Cijene doznajte na linku Sljeme Autokoffera.

Ma tko ne bi ovom ljepotom poželio biti darivan - a? Chic od početka - do kraja!

Ma tko ne bi ovom ljepotom poželio biti darivan/a? Chic od početka – do kraja!

Foto: Sanjin Kaštelan

0