Iza brenda: Mirta Jewelry

Iza brenda: Mirta Jewelry

mirta jewelery

”Mislim da u životu život uvijek treba biti na prvom mjestu, a rad, koliko god ga voljeli, nije život…” komentira nam Andrea, kojoj se ustvari svi, pa i ja, uvijek prvo obrate s Mirta, iako je to samo ime njezinog brenda. Andrea je dokaz kako je dosljednost ključ uspjeha, kao i njegovanje vlastite estetike. Isto tako da se možete posvetiti vlastitom brendu bez neke drame ili panike, s mirnoćom i jasnom slikom svojih kupaca. Da ne morate biti svugdje i svačiji, poznati ili nepoznati, već naprosto raditi i ostvarivati svoje ciljeve. I baš zato Mirta Jewelry jedno je od rijetkih imena na našoj sceni koje se može pohvaliti ovakvom filozofijom, ali i uspjehom. Razgovarali smo s Andreom u njezinom novom stanu u Zagrebu u kojem se nalazi i njezin radni prostor…

mirta jewelery

Kako bi opisala Mirta Jewelry kao brend? Ima jako svjetsku estetiku i dizajn, kako si se u startu odlučila za pročišćenost i jednostavnost?
Prije svega, puno hvala na komplimentima! Mirta je brend koji spaja suvremeni dizajn s tradicionalnim tehnikama izrade nakita. Svaki komad nakita izrađuje se ručno u našoj radionici. Velika pozornost usmjerena je na kvalitetu izrade, te pažljiv odabir prirodnih materijala. Brend koji se jako postepeno i nekako iskreno razvijao, pa tako i slijedi moj životni put i filozofiju koja je sve više – pročišćenost i jednostavnost u svakom aspektu.

Sav nakit nastaje ‘in house’

mirta jewelery

Mirta ustvari spaja moderne oblike s tradicionalnom izradom nakita, koliko je taj spoj zahtjevan za izradu?
Fokus je na pročišćenim, arhetipskim formama koje se često pronalaze i u arhitekturi, pogotovo onoj koja je naizgled vrlo asketska, ali zapravo maksimalno koristi zatečeni prostor/prirodu. Na sličan način se i Mirta nakit postavlja prema subjektu koji u ovom slučaju nije prostor već osoba – jednostavnim i naizgled banalnim formama trudi se naglasiti prirodni sklad prisutan kod svake osobe.

mirta jewelery

Osim na webu, prodaješ i na Etsyju, tko bi rekla da su tvoje klijentice?
Na Etsyu sam ustvari pokrenula svoj prvi shop davne 2010., a prije toga sam i kao kupac koristila Etsy. U početku sam sama sve radila i brend se, kao i sada, sporo i prirodno razvijao. Iako sad već imamo i vlastiti web shop i dvadesetak prodajnih kanala, fizičkih i online trgovina po cijelom svijetu, mislim da Etsy trgovinu nikakada neću ugasiti. Vjerojatno iz sentimentalnih razloga, ali i jer uistinu svaki komad nakita se razvija od početka do kraja u našoj radionici i tako planiramo i nastaviti raditi.

Mirta Jewelry klijentice nisu kompulzivne, one polako grade svoj stil.

mirta jewelery

Iako smo do sada imali puno ponuda za vanjsku proizvodnju, a to bi nam vjerojatno i pomoglo da brže rastemo kao brend, ne želimo ići tim smjerom. Izrada, odnosno kvaliteta bi zasigurno bila kompromitirana, a jedno od osnovnih pravila kojih se držimo je vrlo precizna i detaljizirana izrada i završna obrada. Napomenula bih da smo i dalje jako mali, rekla bih obiteljski brend, trenutno nas je troje stalno zaposlenih, te nekoliko vanjskih suradnika.

mirta jewelery

Mislim da su naše klijentice većinom žene koje ne kupuju impulzivno. Doduše, vjerojatno i radi roka izrade od par tjedana (smijeh), već rjeđe i promišljenije. Polako grade svoj stil koji se ne mijenja sa sezonama. Ni mi kolekcije ne izbacujemo sezonski, već je to malo sporiji i prirodniji proces, bez određenih rokova. Tek kad smo potpuno zadovoljni sa svakim detaljem, kolekcija je spremna za fotografiranje i objavu.

mirta jewelery

Kako izgleda tvoje ljeto do sada, koliko vremena provodiš radeći?
Trenutno sam u Istri. Srpanj sam provela radno u Zagrebu, a u kolovozu, već tradicionalno, idemo na kolektivnih mjesec dana godišnjeg odmora. Uglavnom posjetimo obitelji i onda obavezno na neki otok s malo manje gužve. U početku sam malo znala osjećati grižnju savjesti, ali zapravo jako puno radimo, često i više od nekog klasičnog radnog vremena. Za zimske blagdane imamo i najveću gužvu, tako da ovih mjesec dana ljeti stvarno spasi, a i neizmjerno doprinosi kreativnosti, kao i psihičkom zdravlju.. Ja ionako kažem da idem na polugodišnji jer i dalje gotovo svakodnevno odgovaram na mailove i pozive. Inače mislim da u životu život uvijek treba biti na prvom mjestu, a rad, koliko god ga voljeli, nije život.

Custom nakit i drago kamenje

mirta jewelery

Radiš li i ‘custom’ nakit, postoji li neki komad koji si radila, a da ti je među dražima?
Jako često radim custom nakit, najčešće zaručničko i vjenčano prstenje. Moram priznati da mi je svaki najnoviji možda i najdraži, pogotovo zaručnički prsten. To je uvijek jedan duži proces, jer često kupci ne znaju odmah točno što bi htjeli, a i izbor dragog kamenja je zaista ogroman. Moram priznati da jako uživam baš u kamenju, i neizmjerno mi je zadovoljstvo naručivanje kamenja, često i onog koje ustvari, ne trebam (smijeh).  Osim toga, na carini zna često biti zanimljivo prilikom uvoza, pogotovo kad je riječ o samo jednom kamenu za zaručnički prsten. Nedavno smo uvozili safir koji je bio velik samo oko 4mm i dečki na carini su pola sata proveli tražeći ga u pošiljci, zvali su na kraju za instrukcije (smijeh).

mirta jewelery

Koliko sama nosiš svoj nakit ili nakit općenito?
Moram priznati da sam prije puno češće nosila nakit općenito. Kako gotovo svakodnevno radim u radionici, počela sam izbjegavati nakit, jer ga jako lako i oštetim. Ostatak vremena uglavnom provodim sa svojom Ladom (psom), a nakit nije baš neophodan u šetnjama po Jelenovcu i pentranju po planinama…

mirta jewelery

Studirala si arhitekturu i dizajn, u kojem trenutku si se odlučila posvetiti dizajnu nakita i koja si iskustva prenijela u Mirta brend?
Nakitom sam se počela baviti još za vrijeme faksa i dugo sam balansirala između nakita i arhitekture. U jednom trenu sam odrađivala zadnji diplomski semestar na arhitekturi, studirala na dizajnu i svakodnevno radila nakit, tada još sama. Kasnije sam i par godina radila u Zavodu za arhitekturu na fakultetu puno radno vrijeme, te polije posla nakit. Dugo mi je trebalo da se odlučim većinu vremena posvetiti samo nakitu, kao da sam stalno osjećala neku odgovornost prema arhitekturi. Sada moram priznati da mi je malo žao što to nisam i prije napravila. Danas se i arhitekturom mogu baviti s puno većim zadovoljstvomi manjim grčem u želucu, jer odradim tek pokoji zanimljivi projekt svakih nekoliko mjeseci.

Andrea pažljivo bira materijale, a u ponudi su i reciklirano zlato i srebro…

mirta jewelery

Što se tiče iskustva, prije svega sam prenijela discipliniranost u radu. I inače sam dosta organizirana i uvijek poštujem rokove i moram priznati da mi se čini da se drugačije ni ne može raditi. Ne bih to trebala naglašavati, ali nažalost, mislim da kod nas malo nedostaje zdrave poslovne prakse, i radi toga ponekad zna biti teško surađivati s drugim tvrtkama.

mirta jewelery

Kako si se odlučila za ime Mirta Jewelry?
Vrlo spontano! Mirta je bio moj username na Etsyu još prije nego sam počela izrađivati nakit. Po obiteljskom psu, Mirti, koja je malo starija od brenda, uskoro će napuniti devet godina. Kasnije mi se učinilo i dosta zvučno ime, a kako mi je već bilo jako blisko srcu, tako je i ostalo. Danas svi misle da sam ja Mirta, ali nimalo ne smeta!

mirta jewelery

Zanimljivo je da radiš samo s prirodnim materijalima i poštuješ eko standarde Europske unije, koliko je to olakšavajuće ili otežavajuće za biznis, kako si se odlučila za isto?
Sve metale naručujemo iz Vel. Britanije, jer u Hrvatskoj, nažalost, nisam uspjela pronaći kvalitetnog i pouzdanog dobavljača. Rafinerija od koje naručujemo, u ponudi ima i reciklirano zlato i srebro. Istina, malo je skuplje od običnog, ali kad je riječ o prirodnim materijalima, mislim da ta razlika jako puno znači. Osim toga, jako pazim i pri odabiru dragog i poludragog kamenja, mislim da smo skoro svi gledali film Blood Diamond. Surađujemo s nekolicinom već provjerenih dobavljača i nabavljamo samo iz sigurnih izvora, što uvijek znači i malo veće cijene kamenja.

Veći postotak narudžbi je iz drugih država

mirta jewelery

Nakit ne proizvodimo prema kalupu, ne lijevamo gomilu komada odjednom. Koristimo tradicionalne metode pojedinačne izrade, tako da su i učinci naše proizvodnje na okoliš zanemarivi. U svakom segmentu se trudimo biti pažljivi, pa tako i ne koristimo razne teško razgradive kiseline za čišćenje metala, već smo ih zamjenili primjerice, prirodnom limunskum kiselinom. Ne znam koliko je sve to otežavajuće ili olakšavajuće, jer od početka na isti način radimo, ali mislm da naši klijenti ipak cijene sve te činjenice i vrlo su svjesni što kupuju.

mirta jewelry

Svaki aspekt tvog poslovanja pomno je osmišljen, od starta si odlučila raditi ozbiljan brend, na jednom višem i jako kvalitetnom nivou. Možemo slobodno reći kako je po pitanju nakita mala konkurencija u tom smislu na našem tržištu. Kako uspijevaš, jesi li zadovoljna do sada?
Ponovno, stvarno puno hvala na komplimentima, jako je lijepo čuti sve ovo! Moram priznati i da sam dosta zadvoljna poslovanjem do sada, ali situacija vjerojatno ne bi bila takva da smo bili fokusirana na naše tržište. Od početka je cijela naša online prisutnost na engleskom jeziku, a kako više od 80% narudžbi primamo iz drugih država, mislim da nam naše tržište ni ne može biti konkurencija. Nama su, ustvari, strani brendovi nakita konkurencija, većinom oni manji koji pokrivaju sličnu nišu, kvalitetni materijali, i ‘in house’ izrada.

‘Bold’ kolekcija

mirta jewelery

Neki od posljednjih modela koje si lansirala i po čemu su posebni tebi?
Zadnja kolekcija koju smo objavili nešto prije godišnjeg je BOLD. Jako sam zadovoljna, jer smo prvi put radili malo konkretnije, masivnije komade i to isključivo u srebru. Osim toga, prvi put sam koristila i dosta veće primjerke poludragog kamenja, potpuno glatkih, zaobljenih i poliranih formi. Kako su dosta masivni primjerci, činilo mi se da u zlatu ipak ne bi funkcionirali dobro. Posebno sam oduševljena velikim masivnim naušnicama s transparentnim smeđim prirodnim kvarcom, te su baš nekako naušnice po mom guštu. Predivne su mi i Curve ogrlica i narukvica iz iste kolekcije. Prvi put sam koristila ovaj plosnati tip snake lanca, savršeno se prelijeva preko tijela. Na početku me bilo i strah, jer sam se bojala napraviti preveliki odmak od dosadašnjeg dizajna, ali mislim da je na kraju dosta dobro ispalo, i u skladu s našom dosadašnjom estetikom.

mirta jewelery

Foto: Sanja Jagatić
Mirta Jewelry možete pratiti na stranici mirtajewelry.com i službenoj Facebook stranici.

Učitati još
Zatvori