Iza brenda: KLISAB

klisab showroom

KLISAB – mladi hrvatski modni brend u koji su se zaljubile žene koje preferiraju oversized odjeću – poput mene same. I mislim da su Marko Šabarić i Tomislav Kliškinić, koji su već osvojili nagradu za najbolje mlade modne dizajnere od strane Elle Style Awardsa te pobijedili na Portanova Fashion Incubatoru, tu ljubav i fascinaciju njome opisali na najljepši mogući način – što ćete otkriti u nastavku teksta. Dizajneri trenutno završavaju svoju novu kolekciju za jesen/zimu 2017. koju će predstaviti na Bipa Fashion.hr – u, a oko nje su uzbuđeni baš kao i svi mi. Ugostili su nas u svom divnom novom showroomu u centru grada, otkrivajući nam samo mali dio jer najbolje čuvaju za kraj. Što nam je potpuno jasno.

klisab showroom (14)

Kako biste opisali brend KLISAB u jednoj rečenici?
Ako uspijete to sročiti u jednoj rečenici, spremni smo otkupiti autorska prava.

Obožavate ovaj showroom jer…
…smo ga izgradili i uredili prema našim potrebama. On je dom našem brendu. A da budemo i prozaični – volimo njegove visoke stropove, francuska vrata, što je ispunjen mekim svjetlom, što ima skriveno dvorište. I što nam je došao slučajno, kad smo ga najviše trebali, a najmanje tražili. Kao što vidite, naš showroom i mi još smo u fazi zaljubljenosti.

KLISAB showroom u Kačićevoj ulici 13a

klisab showroom (7)

Otkrijte nam bar malo o novoj kolekciji koju uskoro gledamo na Bipa Fashion.hr-u…
Ženska, pret-a- porter, zimska kolekcija s odličnim kaputima. Možemo reći da nam je ova najdraža od svih kolekcija koje smo proizveli jer je nabliža našoj viziji KLISAB odjeće. A to nije slučajan rezultat. Ova kolekcija iz nas izvlači duboku koncentraciju, seciramo komade do najmanjih sitnica.

Jedan ste od domaćih brendova koji je u modnim krugovima brzo dobio pozitivne komentare, osvojio kampanjama kao i modnom oversized pričom koja je ključ vaših kolekcija. Ustvari sve je jedan savršen spoj – je li tajna u tome što ne odstupate od vlastite vizualizacije?
Nije tu riječ ni o kakvoj tajni, već prepoznavanju metode rada kojom dajemo željene rezultate i bukvalno, zasukanju rukava. A to za nas znači osviješten i kontroliran proces kako dizajniranja te oblikovanja vizuala.

Ženska emancipacija i suptilna erotika

klisab showroom (10)

Oversized moda danas je poprilično popularna, kod nas je žene također jako vole. Zašto vas toliko fascinira?
Odjeća širokog kroja je udobna za nošenje, a ako je dobro skrojena, pristaje različitim konstitucijama i konfekcijskim veličinama. Način na koji pada na tijelu ne sputava, nema potrebe namještati ju i popravljati. To nas s njenih funkcionalnih karakteristika vodi prema identitetu koji ona komunicira. Njezin slobodan pad sugerira neopterećenost. Rekli bismo da se može govoriti i o ideji ženske emancipacije koja je upisana u predimenzionirani kroj odjeće, kao i suptilnoj erotici.

klisab showroom (9)

Okupljate tim mladih fotografa i stilista, uistinu je teško izdvojiti najljepšu kampanju jer svaka dolazi s potpuno novim dojmom, a opet ostajete vjerni estetici. Osobito je poznata ona za ljeto 2017. kada ste za nju odlučili dati potpunu slobodnu fotografima i stilistima. Koliko sudjelujete u idejama, a koliko volite pustiti da se stvar desi sama od sebe?
Sve što proizvodimo jest usmjereno, osviješteno i kontrolirano. Ali to ne znači da mi kontroliramo sve. Naša snaga je u timu ljudi koje smo oko sebe okupili i ključno je znati slušati ih. Način na koji radimo je balansiranje između kontroliranja i prepuštanja. Svi koje uključimo u rad brzo shvate da smo takav tip kolektiva. I sami smo autori i jasno nam je da je za kreaciju potreban prostor slobode. Međutim, moramo znati da će svaki član ekipe taj slobodni prostor koristiti u istom cilju. Tu su ključne jasne upute i dobra priprema. Također, u tom “kontroliranom prepuštanju” važno je biti iskren i autentičan. Pripremajući vizuale koje ste izdvojili, za kolekciju SS17, postavili smo si pitanje što nas doista uzbuđuje, kakav proces? I odgovor je bio povjeriti vodstvo odabranim autorima. To ne znači da je takvo prepuštanje posljednja etapa naše evolucije. To je jednostavno bio dobar izbor za tu kolekciju.

klisab showroom

Kako je došlo do suradnje s fotografkinjom Petrom Mršom? Sada ste već dobro uigrani tim
Prije dvije godine počeli smo surađivati s Petrom. Tadašnju kampanju kreativno nam je producirao Nikola Beban, voditelj Portanova Fashion Incubatora. Upoznao nas je s Petrom jer je vjerovao da bismo mogli uspješno surađivati. Petra je utisnula svoj rukopis i time suoblikovala smjer razvoja naših vizuala. U ovih nekoliko projekata koje smo zajedno realizirali dobro smo se upoznali i znamo kako zajedno pravocrtno doći do željenog rezultata.

Oversized savršenstvo za jesen/zimu 2017/2018

klisab showroom

O čemu razmišljate kada dizajnirate?
Stvaramo iz strasti, potrebe da to radimo. A način na koji stvaramo je sve prije nego stihijski. Zašto? – srce, kako? – um vam je KLISAB dijalektika.

Kako se međusobno dizajnerski nadopunjavate, kako funkcionirate međusobno?
Ovo nam je često postavljano pitanje i doista nemamo odgovor. Činjenica je da ne poznajemo drugačiji način rada od ovoga u paru, a nadopunjavanje se ne čini točnim terminom za opisati ga. Estetika koju obojica imamo jest slična, ali nije ista. Taj naš dijalog proizvodi međuprostor u kojem nastaje KLISAB, što nije rezultat sazdan iz nadopuna, već sukreacija na kojoj je teško odrediti tko je što napravio.

klisab showroom (16)

Kada biste odjenuli ženu za ovu jesen/zimu kako bi izgledala idealna kombinacija?
Široke hlače od samta visokog struka, dolčevita s naborima na prednjoj strani, kaput dužine do gležnja i ručna torba. Naravno, opisali smo jedan od lookova iz nove kolekcije.

Omiljeni trenutak u radnom danu?
Ulazak u studio.

klisab showroom

klisab showroom klisab showroom klisab showroom klisab showroom  klisab showroom

Foto: Sanja Jagatić
Za više informacija o brendu posjetite njihovu Facebook stranicu ili Instagram.

0