Jesu li ‘it’ djevojke vratile UGG čizme u modu?

Gigi Hadid seen wearing a military inspired jacket and blue shirt while on a coffee run in the West Village neighborhood of NYC

Gigi Hadid

Kada bismo morali izdvojiti jedan par cipela koji je obilježio 2000-te, odluka bi vrlo brzo pala na UGG čizme od ovčjeg krzna – u jednakoj mjeri obožavane, koliko i omražene među modnom publikom.

Njihove modele godinama smo viđali posvuda, pa tako i na ulicama naših gradova, a nakon duljeg razdoblja njihove dominacije i sveprisutnosti, modna je zajednica 2012. napokon odahnula kada su slavne čizmice počele gubiti na popularnosti. Ipak, nisu zauvijek nestale, a kroz promjenu poslovne strategije u međuvremenu su od trenda evoluirale u klasik, od kojeg se ove zime ponovno ne odvajaju uggsicama oduvijek naklonjene, svjetske ‘it’ djevojke.

uggs5

UGG Women’s Mini Bailey Button

Priča o UGG-u mnogima je poznata, no za sve one koji u nju nisu upućeni, vrijedno je spomenuti da su se krznene čizmice prvi puta pojavile u 70-ima, i to kao ‘službena’ obuća australskih surfera. Kada je njihov izumitelj, surfer Brian Smith prodao svoju tvrtku američkoj kompaniji Deckers Outdoor Corporation, započeo je apsolutni procvat UGG brenda diljem svijeta. Početke novog milenija obilježilo je zlatno doba UGG čizama, pa nije prošao dan, a da u njima nismo spazili celebrity sljedbenice trenda i ikone stila poput Sarah Jessice Parker, Sienne Miller i Kate Moss.

Kendall and Kylie Jenner Go Shopping for UGGS in NYC

Kendall Jenner

UGG čizme pokorile su i hrvatsku scenu, a krajem 2012. započeo je njihov pad, kada je brend po prvi puta zabilježio pad prodaje. Razloga je bilo nekoliko; osim što smo njihove kopije viđali u gotovo svakoj high street trgovini, sve više su se povezivale s ružičastim plišanim trenirkama, no cool kombinacijama poznatih supermodela. Zbog velike potražnje za njima u proteklim godinama, porasle su i cijene ovčje kože, troškovi proizvodnje, te posljedično cijena samih čizama u prodaji, a slavne djevojke uglavnom su se nauživale u tada skromnoj ponudi od samo nekoliko UGG modela i bile su spremne krenuti dalje te otkriti neke nove ‘must-have’ modne dodatke.

Uggs2

UGG Women’s Classic Tall Boot

2012. godine modni mediji trijumfalno su slavili, misleći kako se slavna čizmica napokon zaputila u ropotarnicu prošlosti. No, iako je kratkoročno izgubila na broju obožavatelja, činjenica je da je nakon promjene poslovne strategije UGG carstvo povećavalo svoj profit, s prodajom koja od tada premašuje milijardu dolara svake godine. Danas je UGG sinonim za luksuz i udobnost, a osim čizmica, tu su i modeli na visoku petu, tenisice, papuče, obuća za muškarce i djecu… Originalna ženska čizma od trenda je postala klasik, u kojem zvijezde provode dane na hladnim setovima snimanja filmova, dok je za manekenke i pjevačice UGG ‘go-to’ cipela u kojoj lete s obveze na obvezu.

Rihanna at LAX

Rihanna

Da su ponovno cool, dokazale su nam Kendall Jenner, Gigi Hadid i Rihanna, koje beskompromisno biraju UGG kada se zažele opuštenosti, ležernosti i komfora. Ove čizme nikada nisu išle uz glamurozna izdanja, a ne idu ni danas, jer najbolje su im prijateljice skinny hlače, tajice, T-shirtovi s cool natpisima i bomber jakne. Slavne su nam djevojke ove zime pokazale da su UGG čizme ponovno ‘in’ i da nas nemaju namjeru tako skoro napustiti.

Foto: Splash News, UGG

0