High street verzija T-shirta koji svi nose

High street verzija T-shirta koji svi nose

Feminist T shirt

Stradivarius

Tijekom modne povijesti, moda i feminizam često su bili dva odvojena različita svijeta između kojih je ponekad teško bilo vidjeti povezanost i zajednički cilj. Razlike i odvojenost razlozi su zbog kojih je spajanje filozofije feminizma i estetike iza predivnih komada odjeće uvijek nosilo neuobičajenu, ali snažnu, pozitivnu poruku.

Od velike Coco Chanel koja je prkosila granicama ženskog ormara i odvažno, bez isprike ili opravdanja, unutar svojih luksuznih kolekcija započela revoluciju u ženskom odijevanju s nepobitno feminističkim predznakom do nezavisnih Etsy dizajnera i dizajnerica koji su doprinos ovom pokretu dali kroz jednostavne feminističke slogane ispisane na basic komadima poput sportske majice ili majice kratkih rukava, moda i feminizam kroz godine su pronašli zajedničku ideju i cilj.

Dior We should all be feminists bijela t shirt majica

@diorofficial

Od basic majica na virtualnim policama Etsy dućana, feministička poruka je unutar kolekcija cijenjenih modnih kuća i dizajnera pronašla put do prestižnih modnih revija i ispisala ih crnim slovima na bijelom platnu, kroz jasne poruke kakve nismo navikli viđati u svijetu visoke mode. Kraj prošle godine i početak 2017. obilježio je trend koji se pretvorio u jedan od važnih trenutaka koji će ostati zabilježen u modnoj povijesti, a koji, iako nekoliko desetljeća nakon sličnim momenata unutar mode i u nekom sasvim drukčijem svijetu, još uvijek predstavlja jednako odvažan i važan moment.

Novi val feminizma unutar mode započeo je jednostavnom bijelom majicom kratkih rukava spojenom s raskošnom suknjom koja je obilježila prvu kolekciju dizajnerice Marie Grazie Chiuri kao kreativne direktorice modne kuće Dior. Natpis We should all be feminists bio je neočekivan potez koji je jednako oduševio modne insajdere i aktiviste za ženska prava i pokrenuo lavinu sličnih komada s pozitivnom porukom.

Feminist T shirt

@prabalgurung

Koliko je važan bio potez Marie Grazie Chiuri u svojoj je najnovijoj kolekciji za jesen i zimu 2017./2018. pokazao i Prabal Gurung, američki dizajner mlađe generacije, odajući joj počast natpisom Yes, we should all be feminists (Thank you, Chamimanda and Maria) na jednoj od cijelog niza jednostavnih majica koje su se noseći pozitivne poruke prije nekoliko tjedana prošetale modnom pistom na jednom od najprestižnijih tjedana mode, onom održnom u New Yorku.

Feminist T shirt

@prabalgurung

Feminist T shirt

@prabalgurung

Nakon što su se feminizam i moda spojili u kolekcijama visoke mode, pretvorili u značajan trend, osvojili poznate it djevojke poput Rihanne i Natalie Portman i zavladali popularnom kulturom, jednak moment bio je neizbježan i unutar high street kolekcija. Posljednji pristupačan komad čija je poruka jednako snažna poput one viđene unutar kolekcija Diora i Prabala Gurunga našao se na policama popularnog high street brenda Stradivarius. Jednako jednostavna bijela majica kratkih rukava i ovaj put je poslužila kao savršeno prazno platno za značajnu poruku.

Natpis Everybody should be feminist na bijelom T-shirtu brenda Stradivarius ispisan je kroz igru različite veličine i stilova slova, s riječi feminist naglašenom ne samo veličinom, već i jarkom crvenom bojom. Ovu pristupačnu varijantu trenutno najpoželjnijeg T-shirta možete pronaći u dućanima i online shopu brenda Stradivarius, a slične modele u ostale high street dućane sigurno će donijeti ostatak proljetnih i ljetnih kolekcija koje tek dolaze.

Feminist T shirt

Stradivarius

Feminist T shirt

Stradivarius

Tekst: Ela Jarni

Foto: Instagram, Dior, Stradivarius

Učitati još
Zatvori