5 savjeta za ekološki osviješteniji ormar

Ekološki osvješteni ormar@lucy_valelly / Pottery Barn

Zelena je nova crna! Proizvodnja ekološki osviještenih proizvoda u svijetu mode i kozmetike u posljednih nekoliko godina postaje sve više pravilo, a manje tek rijetka iznimka. Veliki brendovi, bilo da se radi o onima iz svijeta visoke mode ili omiljenim lancima ulične, prepoznali su važnost svoje uloge i veličinu svog utjecaja, ali i promjene do kojih je došlo u navikama i mentalitetu današnjih kupaca.

Stella McCartney započela je malu revoluciju u svijetu visoke mode. Od samih početaka, jedna je od prvih odabrala ekološki osviješteni pristup odjeći što nije umanjilo niti kvalitetu i atraktivnost dizajna, niti popularnost njezine modne kuće.

S vremenom, sve je više modnih kuća sljedilo njezin primjer uvodeći promjene u svoj način proizvodnje i proizvodeći ekološki osviještene kolekcije. Iako današnji kupac ima više izbora no ikad, u moru odjeće i marketinških trikova ponekad se teško snaći i uočiti odjeću najbolju kako za naš ormar tako i za našu planetu. Danas vam donosimo 5 savjeta koji će vam pomoći da svoj ormar pretvorite u ekološki osviješteniji.

PROMIJENITE NAVIKE

Kad govorimo o održivosti i ekološkoj osviještenosti u modnom i kozmetičkom svijetu iz perspektive kupca, sve počinje u načinu na koji kupujemo koji je vrlo često refleksan i rezultat nesvjesno usvojenih navika. U današnjem svijetu brze mode i konzumerizma vrlo je teško oduprijeti se niskim cijenama, popustima i trendovima čija je prolaznost gotovo instantna. Starih se navika teško riješiti, pogotovo kada su nove, željene navike njima potpuno oprečne. Mali koraci ključ su uspjeha.

Instantna promjena jednako je prolazna kao i svaki trend na policama. Prije nego što promijenite bilo što u načinu na koji kupujete, osvijestite dvije stvari: gdje i što kupujete. Prvi i možda najvažniji korak je da svaki put kad odaberete neki komad na policama dućana bacite pogled na etiketu i osvjestite od kojeg je materijala.

Postepeno, prednost počnite davati materijalima poput organskog pamuka, svile, kašmira, vune i recikliranog poliestera. Također, istražite etiku iza svojih omiljenih brandova i podržite one s čijom se slažete.

UPOZNAJTE SVIJET VINTAGE I SECOND-HAND ODJEĆE

Vintage i second-hand odjeća nije za svakoga, ističu mnogi. No, uzimajući u obzir raznolikost ponude u second-hand dućanima, na buvljacima i internet dućanima već voljene odjeće, teško je povjerovati u tu tvrdnju. Jedino što je potrebno jest u takav dućan uči bez puno predrasuda, ali s jako puno strpljenja.

Šanse za „dobar ulov“ u second-hand i vintage dućanima povećavaju se što ih češće posjećujete i što otvoreniji prema njima postajte. Najčešće prerasude koje se veže uz vintage dućane su da je sva odjeća u njima, jer nije nova, zastarijela i iznošena. No, trendovi se neprastano vraćaju. Zašto ne biste u svoj ormar dodali košulju iz 70-ih od svile umjesto njezine suvremene kopije od poliestera?

RECIKLIRAJTE

U svakom ormaru nalaze se nepotrebni komadi odjeće koje, zbog njihovog zabrinjavajuće lošeg stanja, ne možete pokloniti niti donirati, a još jedna iznošena i poderana majica za spavanje vam vrlo vjerojatno nije potrebna. Naravno, neke od takvih komada uvijek možete prenamijeniti u krpu za pranje poda ili koristiti umjesto kupovnih traka za depiliranje, ako je šećerna pasta vaš odabir.

Recikliranje odjeće najbolje je rješenje za sve one komade odjeće koji nisu našli svoju novu ulogu. Potražite zelene otoke ili druga mjesta za recikliranje odjeće u svom gradu. Svoju odjeću uvijek možete odnijeti i u najbližu H&M prodavaonicu gdje ćete za vrećicu stare odjeće dobiti kupon za 15% popusta na jedan odabrani artikl.

BIRAJTE EKOLOŠKI DETERDŽENT

Osim kvalitetnih materijala, na produženi vijek odjeće u vašem ormaru utječe i način na koji se brinete za nju. Potražite deterdžente čiji su sastojci jednako dobri za vas i vašu odjeću koliko i za naš planet. Praksa korištenja blagih i „zelenih“ deterdženata popularizirana je u svijetu mladih mama koje svoju djecu ne žele izlagati jakim kemikalijama. Da bi vaša koža bila poput bebine, osim pravilne dnevne i noćne njege, počastite ju i dodirom čiste tkanine oprane prirodnim deterdžentom.

INSPIRIRAJTE SE

Svaki put kad vam se ovakav način kupovanja i održavanja ormara učini nemogućim ili prezahtjevnim, inspirirajte se onima koji su već postigli izvrnost u svom „zelenom“ ormaru poput blogerica Lucy i Emily Vallely koje su odabrale veganski način života ili sestara Melanie i Stephanie na čijem YouTube kanalu naziva The Fashion Citizen svaki tjedan možete pronaći kako kupovati i kombinirati second-hand odjeću koja čini najveći dio njihovog ormara. Istražite i ekološki osviještene kolekcije kao što su H&M Conscious Collection i People Tree koju možete naći na njihovoj službenoj stranici i kao jednu od mnogih kolekcija na Asos-u izdvojenih u Asos Eco Edit-u.

The Fashion Citizen@thefashioncitizen

Tekst: Ela Jarni

Foto: Instagram, H&M, Pottery Barn, Stella McCartney

0