Simptomi trudnoće i kako ih prepoznati

Simptomi trudnoće i kako ih
prepoznati

Svaka se žena barem jednom upitala to pitanje: Jesam li trudna? Ponekad sa strepnjom, a ponekad željno iščekujući potvrdan odgovor. Donosimo vam one najčešće simptome koji vas možda tjeraju na sumnju te ocjenjujemo koliko je svaki od njih zaista siguran znak trudnoće:

Simptomi trudnoće

1. Kašnjenje mjesečnice
Prvo mi je mjesečnica kasnila tjedan dana, a sada ne znam jesam li je konačno dobila jer imam vrlo lagano krvarenje koje ne sliči uobičajenoj mjesečnici.

Kašnjenje mjesečnice svakako je jedan od važnijih znakova moguće trudnoće. No, postoji još velik broj drugih razloga zašto ona može kasniti, primjerice, zbog emocionalnog stresa, promjene klimatskog podneblja, hormonalnog poremećaja i drugih razloga. Ako ste znatiželjni ili zabrinuti, olakšanje vam može donijeti kućni test koji već sada s popriličnom točnošću može pokazati pravu istinu.

Ipak, manje krvarenje, manje obilno od uobičajene mjesečnice, može se pojaviti već prvih dana trudnoće. Uglavnom se smatra da je ono posljedica ugnježđenja oplođenog jajašca u tkivo maternice. No, kako ta teorija nije do kraja prihvaćena, svakako se preporučuje napraviti test ili otići liječniku koji će ustanoviti o čemu je riječ.

Simptomi trudnoće

2. Neobjašnjiva glad
Toliko sam gladna zadnjih dana da jedem sve čega se dočepam. Posebno sam slaba na slatkiše i mirisne pekarnice koje ne uspijevam zaobići! Što mi je?

S trudnoćom počinju velike promjene u ženinu organizmu. Stvara se sustav potpore trudnoći i djetetu, nastaju novi organi i tkiva kao što je, primjerice, posteljica, pupkovina, plodova voda… Ti procesi zahtijevaju energiju. Zbog toga trudnice mogu imati pojačan apetit i odjednom navaliti na hladnjak ne bi li zadovoljile nove potrebe. Da stvar bude malo kompliciranija, žene iste simptome neutažive gladi mogu imati i tijekom normalnog ciklusa, nekoliko dana prije dolaska mjesečnice, ili kao posljedica velikog stresa, depresije.

3. Mučnina
Kad se budim, užasno mi je loše. Nakon što ustanem i istuširam se, ponovno mi dolazi na povraćanje. To može značiti samo jedno, zar ne?

Ne prolaze sve trudnice isti scenarij. Neke nikad ne iskuse mučnine, dok druge znaju od prvoga dana povraćati. Ali kad se mučnina i povraćanje javljaju nekoliko dana zaredom, poprilično su uvjerljivi znakovi trudnoće. Odgovoran za takvo stanje jest hormon hCG koji ima zadaću održati trudnoću tako što sprečava mjesečnicu.

Na prisutnost tog hormona žene različito reagiraju, katkad i s vrlo jakim mučninama. Dodatnu osjetljivost može pojačati uzbuđenje zbog saznavanja sretne vijesti. Ako vas je snašla takva sreća i povraćate zaista jako, obavezno se obratite liječniku jer takvo stanje treba kontrolirati radi zdravlja i majke i djeteta.

Čokolada

4. Vrtoglavica i umor
Ne osjećam se dobro, stalno mi se vrti i užasno sam pospana u zadnje vrijeme. Ne mogu se nikako naspavati i brzo se umaram.

Rana trudnoća često izaziva pospanost, a katkad i vrtoglavice. Razlog takvim simptomima jest krvni tlak koji u početku trudnoće lagano opada dok se cirkulacija premješta u donji dio trbuha gdje se zbivaju intenzivne promjene. Pokušajte se opustiti, pripaziti na redovite obroke te se šećite na svježem zraku.

U slučaju da odjednom osjetite jaku vrtoglavicu, obavezno što prije čučnite jer ćete tako brže povratiti snagu i spriječiti posrtanje ili pad. Ti simptomi, međutim, osim na trudnoću, mogu upućivati i na anemiju pa u slučaju da potraju, svakako pođite liječniku kako biste razriješili dvojbu.

5. Osjetljivost grudi
Zadnjih me dana izrazito bole grudi. Lagano su narasle i osjetljive su na bilo kakav dodir.

Dođe li do oplodnje, u ženinu tijelu nastaju i velike promjene u hormonalnoj slici. Hormoni koji i inače reguliraju mjesečni ciklus te izazivaju nabreklost i osjetljivost grudi neposredno prije mjesečnice, u trudnoći se luče u većim količinama te time za sobom ostavljaju i snažnije simptome. Bujaju mliječne žlijezde, povećava se njihov volumen, čvrstoća, ali i osjetljivost. Budući da je te simptome vrlo lako protumačiti i kao PMS i kao trudnoću, najbolje je još nekoliko dana pričekati mjesečnicu.

simptomitrudnoća3

6. Gadljivost prema hrani
Obožavam jesti meso i svaki dan popijem dvije šalice kave. Ovih dana čim vidim meso ili namirišem kavu, dođe mi jaka mučnina.

Većina trudnica pojačano osjeća mirise i okuse hrane. Nije niti čudno kad sva osjetila puno bolje rade. Znanstvenici pretpostavljaju da se iza te pojave krije zaštitni mehanizam prirode koji trudnu ženu štiti od konzumiranja pokvarene hrane, odnosno stavlja je na veći oprez kad su u pitanju lako pokvarljive namirnice kao što su meso i povrće.

Još važnije, priroda na taj način sprečava trudnicu da konzumira neke štetne namirnice kao što su pretjerane količine kave ili da posegne za cigaretama. Ti poroci mnogim trudnicama nerijetko već u prvim danima trudnoće počnu doslovno smrdjeti pa ih one zaobilaze u velikom luku.

7. Napuhnutost u trbuhu
Zadnjih dana osjećam neprestano zatezanje i grčenje u trbuhu, ali to me ne podsjeća na predmenstrualne grčeve.

Ovi problemi mogu se javiti tijekom normalnog ciklusa bilo kao posljedica lošije probave, bilo kao simptomi PMS-a. S druge strane, ako vas ovi simptomi inače ne prate, a sada ih odjednom osjećate, moglo bi se raditi i o početku trudnoće.

Maternica se počinje prilagođavati trudnoći pa će ta zatezanja žena osjećati katkad i poput grčeva. Osim toga, ona raste i zadebljava se, obavijaju je krvne žilice i čitavo se područje snažno prokrvljuje. Mnoge će žene reći kako se u njima nešto zbiva i imat će pravo jer se ove promjene ipak mogu razlikovati od probavnih tegoba.

Simptomi trudnoća

Ako ste se pronašli u nekoj od kategorija i niste sigurni kako pristupiti problemu, najjednostavnije rješenje za sve je test na trudnoću. Kako se pravilno izvodi?

Većina žena bar je jedanput u životu isprobala kućni test kad je zagustilo. On je poprilično pouzdan način otkrivanja trudnoće i u 98% slučajeva pokazat će točan rezultat. Test funkcionira tako što detektira pojavu hormona hCG-a u tijelu, tzv. hormona trudnoće. On ima zadatak, u slučaju da je došlo do začeća, spriječiti mjesečnicu i time održati trudnoću. Zato se njegova količina svaka tri dana trudnoće povećava za dva i pol puta ne bi li što bolje osigurao trudnoću.

Najtočniji rezultat testa stoga će biti tada kad su se njegove koncentracije već povećale, a to je nakon datuma očekivane mjesečnice. Potrebno je testirati jutarnju mokraću koja će imati najvišu koncentraciju tog hormona. Dobijete li negativan rezultat, a mjesečnica ne stiže, test ponovite ili, još bolje, pođite liječniku. Vjerojatno ste trudni. Čestitamo!

Foto: Shutterstock

Preporuka

Zatvori