Sve što morate znati ako želite fotkati svoju bebu čim dođete iz rodilišta

Sve što morate znati ako želite fotkati svoju
bebu čim dođete iz rodilišta

Kako je to kada beba dođe doma? Ja imam osjećaj kao da još nisam došla k sebi da sam mama dva dječaka. Svi toliko zaljubljeno gledamo Mateja svaki dan.

A on raste i raste. Predivno malo stvorenje.

Poslije poroda si emotivan, suze svako malo krenu niz obraze. Teško je tada misliti o bilo čemu osim o bebi i sebi. Nama je tada doma došla Nela iz exLumine. Toliko je draga, smirena i strpljiva. Ona je i sama mama i zna kako se osjećaš u tom trenutku. S njom je snimanje nakon poroda ugodno i izvedivo. Moram reći izvedivo, jer sam ja mislila da nikakvo fotkanje nije izvedivo nakon što dođem doma s carskog reza… Danas vrtim ove fotke i toliko mi je drago što ih imam. I što je ona došla k nama, u naš stan i fotkala nas baš tu.

Kako nastaje newborn fotografija?

Zanimalo me zašto ime exLumine i kako je krenula priča s fotkanjem doma nakon dolaska iz rodilišta, pa sam joj postavila par pitanja.

Nela kako je sve počelo, kako si otkrila da želiš fotkati newborn, djecu i roditelje?

Rodi ti se dijete, postaneš fotograf. Paparazzo čak. Mislim da nam je ta priča svima jako dobro poznata… mene je rođenje sina doslovno transformiralo, otvorile su se neke ladice prepune osjećaja koje do tada nisam poznavala i postalo mi je jako važno zabilježiti svaki trenutak tog intenzivnog emocionalnog kaosa. Roditeljstvo je isto neka vrsta putovanja, možda i najveća životna avantura, a svi znamo da se na putovanje nikad ne krećeš bez fotića!

Nekako u to vrijeme se u svijetu počeo razvijati trend newborn fotografije i ja sam jednostavno bila očarana tim nježnim fotkama tek rođenih beba, a s obzirom na to da mi nije bilo bas zgodno skočiti do Amerike na fotkanje, odlučila sam primiti se posla i naučiti sve o fotografiji jer sam jednostavno te naše dragocjene obiteljske trenutke morala sačuvati na najbolji mogući način. Naravno, za vježbu ti trebaju modeli i kad sam radeći s drugim obiteljima shvatila koliko im takve fotke znače i koliko mene veseli sto im mogu pružiti takav dar, tako se malo po malo moj fokus pomaknuo s isključivo moje obitelji i prerastao u nešto još veće i ozbiljnije.

Zašto exLumine? Zvuči tako lijepo, a što to zapravo znači za tebe?

Studio sam nazvala ‘ex lumine’ što na latinskom znači ‘iz svjetlosti’. Mrvicu parafrazira samu riječ ‘fotografija’ koja na grčkom znaci ‘pisem svijetlošću’, no za mene sva djeca dolaze ‘iz svjetlosti’ i ta svjetlost – ta sreća, ljubav, nježnost, iskrenost koju djeca sa sobom donesu – to je nešto sto želim zabilježiti na svojim fotkama. Ime je inspirirala priča iz jednog časopisa koji sam u to vrijeme čitala, o ženi koja dugo nije mogla ostati trudna. Nakon puno neuspješnih pokušaja, jednog joj je popodnevna, dok je ležala u sobi, pažnju privukao snop svjetlosti i čestice zraka koje u plesale u njemu. Kao u nekoj bajci, osjetila je neku posebnu energiju, kao da je neka od tih čestica njeno dijete koje joj javlja da je napokon spremno i da stiže… Ne sjećam se je l’ to bila nečija istinita priča ili samo fikcija, ali meni se ta slika toliko usjekla u pamćenje, nije bilo dalje…

Od tada je prošlo preko 10 godina, u međuvremenu sam dosta toga naučila, razradila foto tehnike, unaprijedila opremu i mogućnosti, odbacila nepotrebne rekvizite – no i dalje mi je najvažnije na fotki uhvatiti onaj pravi trenutak ljubavi koja se rađa, koja raste i koja nikad neće prestati.

Pa pogledajte na fotkama mog malog Krofnu i velikog brata. Koliko je to nježnosti i ljubavi u tom malom biću. A ja sam se pitala da li mog voljeti dvoje djece jednako? Kako je to moguće? Toliko ljubavi pa sada puta dva? Da, moguće je. Ljubav se s klincima zbraja.

Hvala exLumine na uspomenama.

Pratite me na InstagramuFacebooku i Lili Halo Decoration blogu.

Foto: exLumine

Učitati još
Zatvori