Moderna mama: Antonia Matković Šerić

moderna mama tonka

Antonija je uvijek plijenila pažnju u grupi Pavel. Posebna, nasmijana i nježna, od sada poznata i pod svojim novim umjetničkim imenom – Tonka. Prvi singl ‘Bolji smo’ osobito se svidio ženama, a Tonka se pokazala u nekom novom svjetlu. Direktnija, hrabrija i emotivna, s nenametljivim ‘girl power’ predznakom. Prije samo nekoliko dana stigao je i njezin drugi singl, koji možete poslušati ovdje na linku, a naša je priča s Antonijom otišla u smjeru majčinstva, karijere, obveza i svih onih ženskih priča…

Biti mama

moderna mama tonka

Čemu te sve do sada naučilo majčinstvo?
Majčinstvo koje traje tek godinu i 4 mjeseca me svakim danom uči koliko je lijepo biti živ, s Lunom se smijemo više nego ikada. Uči me nesebičnosti, postavljanju sebe na drugo ponekad i treće, četvrto mjesto, a da mi to pritom ni najmanje ne smeta. Još nisam savladala strpljivost koja će mi, već vidim biti prijeko potrebna. Naučilo me i tome da se ne smijem niti sekunde osvrnuti oko sebe prilikom mijenjanja pelene jer će dijete a) pasti s kreveta, b) otpuzati skupa sa sadržajem iz pelene, c) pojesti kremu za guzu, d) ostalog nema ili je jednako grozno.

moderna mama tonka

Glazbeni ste par što zahtijeva određen tempo… Kako ste se prilagodili novim životnim ulogama?
Mi smo oduvijek imali nabrijan tempo, čak i kad se nismo poznavali, u proteklih šest godina koliko smo skupa to se samo potenciralo. Ne znam ni sama kako uspijevamo. Svaki dan svakog tjedna nam je pretrpan poslom, ali i dodatnim obvezama vezanima za glazbu, snimanjima, probama. Od kada je Luna s nama evente izbjegavamo ili odlazi samo jedan od nas. Nemoguće je stići sve i svugdje, a i ne želimo. Ljepše je biti doma s malenom i valjati se po podu. Dogovaramo se za sve, ali da nam nema bake i dide, nona i none, nema šanse da bi uz poslove uspjeli postojati kao Pavel ili Tonka. Nešto bi moralo ići na pauzu.

Tako da naša publika može zahvaliti isključivo njima za sve pjesme koje su stvorene i snimljene u protekle dvije godine. Što se društvenog života tiče, izguštamo se na koncertima Pavela, priuštimo si kino, piće s frendovima, ali najdraži su nam vikendi s našom prijateljskom familijom. Ona broji cca šest, sedam parova s jednim ili dva djeteta. Idemo na izlete, ručkove, putovanja, ljetovanja… I pustimo djecu da se igraju dok mi uživamo.

Samo ‘Tonka’

moderna mama tonka

Pričale smo kako danas imati dijete prije tridesete nekima zvuči prerano. Ti si rodila s 28… Postoji li uopće pravi trenutak?
Pravi trenutak možemo zacrtati i reći – ‘neću prije braka’ ili ‘neću prije 35-e’ ili ‘samo ću jedno’, ‘nakon što se ostvarim’… ali realno, planovi su tako neuzbudljivi i ne garantiraju idealne scenarije. Mi nismo planirali, dogodila se Luna, čak nisam ni primala kvalitetnu naknadu (iako sam do tada radila, ali ne dovoljno dugo), već onih minimalnih 1600 kn od HZZO-a. Zatim smo morali odgoditi promociju albuma, pomaknuti glazbene termine i dogovore, odlučiti tko će me mijenjati u bendu. Da nas je netko pitao tada, nije bilo možda baš zgodno taj tren. Zbog svih naših planova. No, bilo najbolje i najljepše što se moglo dogoditi… Sve se ostalo posložilo, pa ni glazba nije patila.

moderna mama tonka

Uz grupu Pavel započela si i samostalnu karijeru pod jednostavnim umjetničkim imenom Tonka. Prvi singl je mnogima bio na repeatu, nedavno smo čuli i drugi – što možemo očekivati dalje? Jesi li dugo priželjkivala krenuti u samostalne vode?
Predstavili smo i drugu pjesmu ‘Pozitivizam’ koju ću premijerno izvesti na Zagrebačkom festivalu 26. siječnja. Spot je vani već, režirao ga je Dalibor Matanić, producirala Marija Cvitanović. Nadam se nastaviti u istom tonu, s kvalitetnim suradnjama, dobrim spotovima, a onda i promocijom albuma tamo negdje u kasno proljeće. Samostalni album je još jedna od onih stvari koje se ne planiraju, možda sam podsvjesno to nekad i željela, ali nisam nikad jasno izartikulirala.

moderna mama tonka

Aljoša je napisao sjajne pjesme, ja sam otpjevala sve demo verzije, zatim ostala trudna. Nismo znali što ćemo s čitavim materijalom, pa smo krenuli u potragu za novom pjevačicom, sve kako pjesme ne bi pale u zaborav, da ne sjedimo predugo na njima. Na kraju, vrijeme je proletjelo, ja sam se ipak prihvatila snimanja jer sam ostala previše vezana za pjesme i nikom ih nisam htjela prepustiti.

Girl power

moderna mama tonka

Nadahnjuje li te majčinstvo u glazbi?
Da, ali u smislu ‘girl powera’. Želim da Luna jednog dana vidi te spotove, čuje glazbu i pomisli, kako je moja mama kul. Želim da joj moja hrabrost i ljubav prema glazbi daju poticaj za ono čim se bude bavila. Čak razvijam fotke nastupa i nekih bitnih glazbenih događaja, kako bi joj to mogla jednom što bolje prenijeti. A tko zna, možda ju to uopće na kraju ne bude niti zanimalo.

moderna mama tonka

Čega si se najviše pribojavala, a u čemu najviše uživaš?
Bojala sam se kako neću sve stizati; posao, glazba, dijete, zatim najbanalnija priprema ručkova, pospremanje stana, pranje veša. Sva sreća pa nisam sama u svemu tome. Aljoša je sjajan i sve obveze dijelimo na pola.

Kako u ovom periodu izgleda tvoj dan?
Ustanem u pola 7, spremim se, pa na posao. Na poslu sam do nekih 16 sati, a do tada su s Lunom moja mama ili Aljoša ukoliko dođe ranije s posla. Na putu do doma obavim mini shopping za Lunu, klopa, potrepštine. Ponekad odradim neki intervju, snimanje, pa sam doma tek oko 18. Kad stignem doma, igram se s njom, hranimo ju – sad je puno jednostavnije kad ima nekoliko zubića, pa je priprema hrane lakša jer jede skoro sve što i mi. Gledamo crtiće, pa se smijemo i igramo, kupamo, i nakon večere je spremamo za spavanac. A to ponekad potraje i do sat i pol.

moderna mama tonka

Ako ne zaspim s njom prilikom uspavljivanja, vratim se u dnevnu Aljoši, pa pogledamo neki film, seriju, bilo što. Idemo spavati oko ponoći, jedan, i opet sve iznova. Uz napomenu da se Luna baš voli probuditi oko 4 ujutro, pa biti budna sve do 6, pa zaspi pol sata prije mog alarma. Sada nam slijedi još naporniji tempo zbog proba za koncert povodom Valentinova u Lisinskom, ali i Zagrebačkog festivala. Tako da će baka i dida morati dosta pomagati.

Koje vrijednosti misliš da su danas najvažnije, kako u životu, tako i u odgoju?
Imati ljubavi, dobre volje, strpljenja, hrabrosti i da ne odustaje lako.

Društvene mreže

moderna mama tonka

Komentirala si mi kako se najviše vodiš intuicijom… Danas svatko ima neki novi savjet. Kako odlučuješ što je najbolje za vas?
Od samog sam početka postupala intuitivno s Lunom. Dok smo bile u bolnici, željela sam da je stalno pored mene, iako je oporavak u prvim danima bio jako bolan, uz nju bi mi sve bilo lakše. Sve moje prijateljice imaju malu dječicu, poučena njihovim iskustvima ponašala sam se puno sigurnije i slobodnije, netipično za neku mladu mamu s prvim djetetom.

Postupam intuitivno, od uvođenja namirnica, do određivanja što se smije, a što ne. Puno puta Luna meni pokaže što i kako trebam, neverbalno, samo trebam dobro obratiti pozornost što mi i na koji način poručuje. Svakako poslušam savjete, ne mislim da sam najpametnija, smatram da bi trebali učiti i na tuđim iskustvima, tako da kombiniram.

moderna mama tonka

Ustvari ne volite ju eksponirati, osobito medijima, što je danas jako teško. Koje je tvoje mišljenje oko toga, danas puno mama objavljuje fotografije na društvenim mrežama..
Moj stav je da ne želim Lunu izlagati očima javnosti svugdje i u svako doba, ali da ću je skrivati panično, neću. Imali smo nekoliko ponuda za naslovnice, odbila sam, nisam osjećala da bi bilo dobro da pristanem, ne znam zašto. Jednostavno sam smatrala da ne želim da svaka druga treća osoba koja prođe pokraj nekog kioska gleda moje dijete na stranicama nekog časopisa. Za vaše sam snimanje pristala prije svega jer sam i sama čitala rubriku Moderna mama, svidio mi se pristup koji privlači tip publike s kojom se poistovjećujem. Možemo reći da i u tom segmentu postupam intuitivno. Ako sam ja djelomično prepoznatljiva i poznata javnosti, ne mora biti i moje dijete.

Djeluješ jako smireno i sve nekako činiš s lakoćom. Je li istina da je sve u nama samima?
Nikad ne dramim i pozitivac sam u životu, nekad čak znam pomalo prehladno odreagirati na neke situacije, u stilu ‘ništa nas ne smije iznenaditi’. Opet s druge strane šizim na gluposti, budem control-freak i emotivno reagiram, ali to ćemo pripisati mjesečevim mjenama i ciklusu.

Kakvu glazbu slušate ovih dana?
Kimbra, Tove Lo, Daft Punk, Ellie Goulding, The Weeknd, David Bowie, naslovna tema Mickey Mouse Clubhouse-a, Striko Pero Farmu Ima (smijeh)…

Foto: Sanja Jagatić

0