Moderna mama: Ivana Blažoti Mijoč

Moderna mama: Ivana Blažoti Mijoč

U novom mjesecu nastavljamo s našom rubrikom Moderna mama u kojoj na razgovor volimo “privesti” novopečene mame i mame s dugogodišnjim stažem hrvatske scene. Ovog puta popričali smo s Ivanom Blažoti Mijoč, beauty blogericom i vlogericom koja je bila jedna od prvih u Hrvatskoj i koja je utrla put mnogim nasljednicima.

Ivana & Lennox

Ivana je prije sedam mjeseci postala mama malog Lennoxa, što je, ako je pratite na Instagramu ili YouTubeu popratila svojim objavama. I trudnoću, sam dan poroda te životne promjene koje su uslijedile nakon dijeli sa svojim pratiteljima, no uvijek se nađe mjesta i za neke beauty novitete.

Ivana i muž Dražen ugostili su nas u svojoj kući gdje smo zavirili u Lennoxovu dječju sobicu, porazgovarali o majčinstvu, vloganju, najdražim ritualima te doznali za neke must have proizvode kad je mala beba u pitanju.

1. Lennox sada ima već sedam mjeseci. Kako je svaki dan danas drugačiji nego na početku?

Sada je definitivno puno aktivniji i puno više upija svijet oko sebe. Samim time suprugu i meni su dani aktivniji, više se igramo, učimo i uživamo u tome što nas svakodnevno iznenadi nečim novim. Jako je zanimljivo pratiti kako mu se razvija osobnost, a mi postajemo sve otporniji na manjak sna. Što se sna tiče, tu se i dalje ništa nije promijenilo, Lennox nije beba koja će prespavati noć, bez obzira na rutinu.

2. Imate li već neke svoje posebne rituale kao obitelj?

Kako suprug i ja imamo svoje tvrtke, najdraže mi je što se svako jutro budimo zajedno i provedemo u krevetu još barem pola sata. To mi je najdraže vrijeme, puno smijeha. Volim i bebin spa ritual. Kako obožava kupanje, to uvijek bude zabavno i opuštajuće za njega, ali i nas, jer nakon tog rituala zaspe bez problema.

3. Budućim roditeljima se često teško odlučiti oko imena; jeste li se vi odmah složili? Kako ste odabrali ime Lennox?

Kako još nismo znali spol, žensko ime odabrali smo u pet minuta. A muško smo birali mjesecima. Željeli smo da bude drugačije, posebno, pomalo fantasy. Kad smo ga pronašli, složili smo se odmah da je to to. Ime je irskog porijekla i znači “iz poljane brijestova”. Vjerujem da će cijeniti i referencu iz pop-kulture ☺

4. Sve se više priča o tzv. četvrtom tromjesečju, onih prvih par mjeseci nakon rođenja bebe, za koje se žene često uopće ne pripremaju jer su potpuno fokusirane na trudnoću i porod. Jeste li se vi pripremali za te prve bebine dane kod kuće i kako; spavanje, dojenje, budne trenutke? Je li sve proteklo glatko kako ste se nadali?

Osim opreme za bebu, nisam se pretjerano pripremala i iz današnje perspektive mislim da nisam puno pogriješila jer me na taj period ništa nije moglo pripremiti. Savjete sa strane bih poslušala, kimnula glavom, a zatim se informirala sama i povela se intuicijom koja me zaista ni jednom nije iznevjerila. S dojenjem sam imala sreće, taj dio je protekao glatko, iako je u početku bilo teže nego što sam očekivala. 

5. Lennox je super beba, snimanje je podnio lavovski 🙂 je li i inače tako miran i spreman na suradnju kad ga snimate za svoje društvene mreže?

Najčešći komentari koje dobivamo od drugih roditelja su da Lennox djeluje jako mirno i zadovoljno. Moguće je da se navikao na kameru jer je sastavni dio njegovog života od prvih dana. Isto tako, od prvih dana ide s nama na evente i sastanke, pa je navikao biti okružen nepoznatim ljudima ☺ Drago mi je što je tako, jer sam ja totalna suprotnost. 

6. Jeste li se ikad dvoumili oko prikazivanja bebe na društvenim mrežama?

Definitivno. Svjesna sam posljedica objavljivanja fotografija i video zapisa bebe na društvenim mrežama, pa se barem jednom mjesečno zapitam je li to u redu. A onda pročitam komentare ispod naših vlogova i više nemam dvojbi. Vjerujem da će i Lennoxu jednog dana biti drago što ima  uspomene na svoje najranije dane, a ako nam u bilo kojem trenu da do znanja da mu to nije ugodno, definitivno ćemo poslušati njegove želje. Način na koji prikazujemo trenutke s njim svakako je odmjeren i promišljen.

7. Svoj ste porod objavili na YouTubeu, čime ste svakako srušili mnoge tabue i otvorili mnoga pitanja, kako ste se odlučili na taj potez? Jeste li se bojali kritike?

Snimka s poroda se zapravo dogodila vrlo spontano. Taj dan birali smo kolica i auto sjedalicu, što smo dokumentirali kamerom, i otišli na moju redovnu kontrolu u bolnicu. Bilo je to dva tjedna prije termina, dan ranije sam spakirala torbu “za svaki slučaj” i stavila je u prtljažnik auta. I ostala u rodilištu ☺ Porod je bio dosta stresan, pa mi je trebalo neko vrijeme da pregledam materijale, a kako smo tada već objavljivali tjedne vlogove i pratitelji su nas tražili da objavimo i taj dan, odlučila sam ispuniti im želju. Jako mi je drago što jesam jer su reakcije bile fenomenalne! 

Kritike se nisam bojala, svjesna sam da uvijek postoji taj rizik vezan za moj posao i znam da će uvijek doći od ljudi koji inače ne prate moj sadržaj. Od publike koja me prati nije stigao ni jedan negativan komentar. A video ih ima preko tisuću.

8. Hoće li vlog i drugi kanali sada promijeniti smjer što se tema tiče, možda se više fokusirati na majčinstvo?

Vlogovi prate naš svakodnevni život, pa su teme majčinstva i beauty tematika podjednako zastupljene. Trudim se svakako da i dalje snimam tutoriale, recenzije i sve ono zbog čega me publika pratila prije nego sam postala mama, iako mi majčinstvo ne dopušta da se beauty tematikom bavim kao prije. Većina moje publike su žene od 25-35 godina pa su prihvatile sadržaj vezan za majčinstvo sasvim prirodno. Vjerujem da ih je većina ionako zainteresirana za temu majčinstva ili su i same majke, pa im sadržaj budi uspomene na taj period.

9. Kako mirite obaveze online zanimanja koje nikad ne staje s prvim mjesecima majčinstva? Planirate li stalno sljedeći korak ili ste spontani u trenucima koje “lovite” pa zatim objavljujete? Kako danas birate nove teme?

Nakon što sam postala mama definitivno više planiram nego prije što se samih objava tiče. Osim majčinstva, razlog je taj što su društvene mreže iz hobija prerasle u ozbiljan posao, pa jednostavno morate biti organizirani. Vlogovi su i dalje spontani, zbog čega vjerujem da su i gledani, jer vjerno prikazuju život mlade obitelji sa svim svojim lijepim i izazovnim trenucima. 

A oko odabira tema mi uvelike pomaže publika – važna mi je komunikacija s njima, pa se trudim da objavljujem ono što me traže ili što smatram da bi im moglo biti interesantno u tom periodu. 

10. Koja vam je dječja oprema bila neophodna od prvih dana pa do danas? Postoji li nešto što bi svim (budućim) mamama preporučili kao “must have”?

Kako nam je sigurnost na prvom mjestu, a često smo na putu, izbor je pao na BeSafe iZi Go Modular auto sjedalicu s bazom koja olakšava život. Ova sjedalica je svakako “must have”. Zatim su tu iCandy Peach kolica koja su vrlo praktična, udobna i instagramična ☺ Često koristimo i samo podvozje kolica na koje stavljamo auto sjedalicu kad smo u pokretu. Čim je Lennox malo porastao počeli smo ga češće nositi u ErgoBaby Omni 360 i Baby Tula Explore nosiljkama – jedna za tatu, druga za mamu. Za put nam se odličnim pokazao AeroMoov putni krevetić koji je vrlo praktičan i lagan za prenošenje. Najnovije otkriće nam je Nomi by Evomove hranilica u kojoj Lennox jede svoje prve kašice, a ujedno je prekrasna i moći će je koristiti do svoje tinejdžerske dobi.

11. Imate li neki savjet koji su vam prenijeli ili do kojeg ste sami došli, a koji bi voljeli podijeliti s drugim mamama?

Ženska intuicija je čudesna stvar, shvatila sam to kad sam postala mama. Brdo savjeta kojima vas obasipaju kad postanete mama zna biti demotivirajuće i zamorno. Na kraju dana uhvatit ćete se kako guglate i čitate brdo članaka i na kraju doći do zaključka da trebate učiniti baš ono što ste u početku same pomislile. Uštedite dragocjeno vrijeme i utrošite ga na druženje s bebom. Zvuči kao klišej, ali stvarno brzo rastu!   

12. Kakvi su planovi za Lennoxovo prvo ljeto? 🙂

Prvi kupanac je pao još u svibnju, bili smo na mini obiteljskom spa vikendu. Slijedi Lennoxov prvi let avionom u Sarajevo, a zatim svakako planiramo odlazak na našu obalu, mislim da će uživati. Vjerujem da će zbog posla biti još neplaniranih putovanja, ali tako dugo dok smo zajedno, spremni smo na sve što nam ljeto nosi ☺ 

Foto: Sanja Jagatić

Učitati još
Zatvori