Moderna mama: Anamarija Brkić

Moderna mama Anamarija Brkić

Svaka trudnoća i svako majčinstvo imaju svoju posebnu, jedinstvenu priču, no majkama koje su svoju trudnoću i porod iskusile 2020. godine na cijelu se naraciju dodaje još jedna posebna dimenzija. Poznata hrvatska dizajnerica Anamarija Brkić upravo je jedna od tih mama – ona i partner Gaj postali su roditelji dječačića prije dva mjeseca, a trudnoću koja ionako nikad nije jednostavna, dodatno su obilježili pandemija i veliki potres u Zagrebu zbog kojeg su bili primorani iseliti.

Nakon nekoliko turbuletnih mjeseci organizacije poslovanja njenog brenda A’marie uslijed pandemije, a zatim i života općenito, stvari su se primirile dovoljno da Anamarija može uživati u danima sa Sanom, planirati nove kolekcije i renovaciju stana. Ulovile smo to kao pravi trenutak da je ugostimo u našoj rubrici Moderna mama i pitamo sve što nas zanima.

Provele smo jedno prijepodne s Anamarijom u privremenom stanu, maleni San je zadovoljno pozirao i gugutao te naposljetku mirno zaspao, a mi smo imale vremena porazgovarati o trudnoći i porodu, majčinstvu, poslu i svemu što danas njezin dan čini potpunim.

 • Prije dva mjeseca postala si majka malog dječačića. Obično roditelji novorođenčadi kažu da im se u jednom danu cijeli život okrenuo naglavačke – vrijedi li to i za tebe? Kako si se snašla u novoj životnoj ulozi, a kako se snašao tvoj partner? Jeste li dobar tim u svakodnevnim zadacima?

Zaista, sve se preokrenulo i to na najljepši mogući način. Vjerujem da se za sada odlično snalazimo, i partner i ja. Nastojimo biti umjereni u svemu, polako smo se već prilagodili malenom i našim novim životnim ulogama. Uživamo, što nije teško jer je San zaista beba za poželjeti.

 • Jesi li imala očekivanja kako će život izgledati kad se San rodi i jesu li se neka od tih očekivanja ispunila?

Velika želja mi je bila postići mir i balans kako bih se mogla emotivno što kvalitetnije posvetiti novoj ulozi. Distancirati se od posla i svega što mi je do sada bilo važno činilo mi se, naročito u ovoj godini, kao veliki izazov. Situacija koja nas i trenutno okružuje svakako nije nešto što sam očekivala ali od sebe očekujem da se svemu prilagođavam i snalazim kako najbolje umijem. 

 • Možeš li reći da si imala dobru trudnoću? Koliko je tada novo stanje utjecalo na tvoje tijelo i um? Jesi li promijenila nešto u svojoj svakodnevici što si zadržala i nakon poroda?

Svakako mogu reći da sam imala neobičnu i nepredvidivu trudnoću. Ako izuzmemo koronu, potres, nekoliko seljenja tijekom trudnoće pa čak i poplavu, mogu reći da sam imala lijepu trudnoću 😉 Uz predivnog partnera kao i činjenicu da u meni raste novi život sve drugo je nekako palo u drugi plan. Nekih većih promjena u svakodnevnici nisam primijetila, jer zapravo preferiram neke zdrave navike koje sam njegovala i u trudnoći, a i prije nje.

 • Spomenula si da ti je porod bio vrlo pozitivno iskustvo, možeš li nam reći više o tome? 

Imala sam sreće da su vrhunski doktori iz poliklinike Ivf pratili moju trudnoću, a isto tako sam u Petrovoj bolnici naišla na prekrasnu doktoricu Vesnu Elveđi-Gašparović koja me je divno provela kroz porođaj dajući mi veliku podršku. Kako partner zbog korone nije mogao biti prisutan, puno mi je značila podrška i briga liječnika i sestara koju sam tamo dobila. Ipak je u pitanju jedan neponovljivi trenutak koji se pamti cijeli život, pa sam zaista sretna da sam ponijela tako lijepe uspomene.

 • Kako je izgledao dolazak kući, jeste li ti i San odmah pronašli zajednički jezik?

Odmah smo ga pronašli, prepustila sam se intuiciji i lijepo nam je krenulo i s njegom i s dojenjem. Strahovi koje sam imala tijekom trudnoće kako ću se i da li ću se snaći su čim smo se upoznali nestali.

 • U trudnoći te zateklo nekoliko većih stresova, privatno i poslovno –sve kompliciranija koronavirus situacija koja utječe na brojne aspekte poslovanja, a zatim i potres zbog kojeg ste morali iseliti. Kako si se tada nosila s preprekama, a kako sve hendlaš danas? Vidiš li drugačiju perspektivu?

Puno događaja se u ovom periodu nanizalo – naučila sam puno o sebi, strpljenju, životu, intuiciji. Podrška ljudi u bliskoj okolini, i promjene koje su nastajale u mom tijelu svemu su davale drugi aspekt. Vjerojatno su mi i hormonalne promjene išle na ruku po pitanju stabiliziranja i pomogle mi marginalizirati sve loše. Strah je prisutan i danas ali i posebna snaga koja prati majčinstvo. Želim vjerovati da će i sve ovo proći i da ćemo svi biti dobro.

Moderna mama Anamarija Brkić
 • Kako izgleda jedan tvoj dan sada kada si mama? Imaš li neke nove rituale?

Slično kao i prije, samo ne mogu puno planirati unaprijed. Oduvijek simpatiziram male rituale i nastojim malo ukrasti vremena za sebe. I 5 minuta smatram uspjehom 😉 

Ugađam si sitnicama, kupkom za stopala u eteričnim uljima, finom kavom…

Nastojim i Sanu uvoditi postepeno neke od samoga starta, poput njege, odlazaka na spavanje i svakodnevnih šetnji.

 • Vjerujem da za tebe kao vlasnicu uspješnog brenda posao zapravo nikad ne staje, dok sama ne kažeš stop. Kako postižeš balans između poslovnih zadataka i majčinstva koje također ne poznaje radno vrijeme?

Unaprijed sam se pripremala i malo sam presložila prioritete. Za sad uspješno balansiram između majčinstva, posla, i kućanstva. Ono što mi se čini ključno je da kada provodim vrijeme sa Sanom, u potpunosti se posvetim njemu, pa kad zaspi koristim priliku da u miru što više odradim. Jedino što mi je sada potrebna veća koncentracija za određenu temu. Posla je puno, a imati svoj privatni biznis ne dozvoljava luksuz potpune odsutnosti od poslovnih obaveza, pa mi se čini da uz sve što se događa oko mene mi dan prilično kratko traje 😉 Zahvaljujući mom partneru, činjenici da je San zahvalna beba i mom sjajnom timu suradnika uspješno smo lansirali i novu kolekciju.

Moderna mama Anamarija Brkić
 • Jesi li se s partnerom odmah počela pripremati za dolazak bebe što se tiče uređivanja doma i kupovanja detalja? Pretpostavljam da je potres tu pomutio planove?

Da, na žalost bili smo baš u tijeku velikog preuređivanja, farbanja, biranja boja, i stiliziranja stana kada je uslijedila karantena. Nedugo nakon nje i potres koji je nanio priličnu štetu našem stanu, pa smo morali iseliti. Iščekivanje djeteta je uvijek popraćeno propitkivanjem o navikama i njihovom utjecaju na naše najbliže i okolinu, pa sam tako puno istraživala o prirodnim bojama, materijalima, praktičnim rješenjima.

 • Što ti je bilo najvažnije kada si birala baby opremu? 

Pokušala sam se orijentirati na proizvode i brandove koji, osim što stvaraju prekrasne proizvode za bebe, savjesno postupaju prema našem planetu. Tako sam birala  sve od organskog pamuka, muslina, neutralnih i zemljanih tonova i decentnih motiva iz prirode. Za odabir namještaja i krevetića sam se vodila idejom da, osim estetike i umirujućih kolora, bude sve od prirodnog drveta, ali i da bude praktično i modularno kako bi se prilagođavalo rastu djeteta. Veliki sam ljubitelj skandinavske filozofije i estetike, pa sam uglavnom birala i njihove proizvode.

Kolica Bugaboo Cameleon 3
 • Postoji li komad opreme koji bi izdvojila kao ključan u vašem svakodnevnom životu i koji bi preporučila svim budućim mamama?

Teško mi je odabrati jedan 😉 

Svakako smo posvetili veliku pažnju izboru dječjih kolica.

Kompaktnost, čvrstoća i sigurnost, kao i praktično sklapanje i upravljanje su nam bili prioriteti, kao i činjenica da su pogodna i za novorođenče i za malo veće dijete. Odabrali smo kolica Bugaboo Cameleon 3 Plus (all-in-one) koje smo pronašli u trgovini Male stvari

Isto tako moram izdvojiti proizvode brenda Stokke – modularni krevetić i Tripp-Trapp stolac, ali i njihovu kadicu za kupanje jer su upravo dizajnom i jednostavnim i praktičnim rješenjima se pokazali kao idealan izbor.

Tripp Trapp stolac/hranilica
 • A ima li nešto što si kupila baš sebi za dušu?

Bed bumper (ogradicu za krevetić) Garbo&Friends, zatim njihovu posteljinu, dekice i još neke igračke od organskog pamuka, vune i drveta kojima nisam mogla odoljeti brenda Konges Slojd.

Vreću za spavanje od organskog pamuka aden + anais, Lunilou dekice i gaze.

Na poklon smo dobili prekrasne Donsje ručno rađene šlapice.

 • Budući da si i sama dizajnerica, imaš istančan ukus i oko za detalje – odražava li se to na sve dječje stvari koje odabireš za svoju bebu i dom?

Naravno, sve mi je predstavljalo poseban užitak. Otkrila sam jedan novi mali svijet koji me je ugodno iznenadio. Ima vrlo inovativnih i kreativnih proizvođača a kao netko iz te branše posebno cijenim lijepo tako da sve što biram, biram po svom nahođenju.

Malo me korona omela, inače bi vjerojatno već osvanula u našoj ponudi 😉

 • I za kraj, da moraš izdvojiti jednu mudrost koju si naučila u proteklih godinu dana i prenijeti je dalje, a vezana je uz majčinstvo – što bi to bilo?

Vjerujte u vlastitu intuiciju.

Foto: Sanja Jagatić

0