Uskoro počinje nekoliko besplatnih online edukacija za trudnice i dojilje

Trudnoća, porod, babinje, dojenje i treće tromjesečje općenito već su dovoljno intenzivni sami za sebe, no kada znate da ćete kroz neke od njih (ili sve!) prolaziti u drugačijim uvjetima nego itko dosad, razina stresa raste. Pričamo o epidemiološkoj situaciji koja nas je zadesila 2020. godine i koja je uvelike promijenila neke već uvriježene sisteme za pomoć trudnicama i dojiljama u tom delikatnom, iznimno osjetljivom razdoblju.

I dok su inače dostupni tečajevi za buduće roditelje, grupe za potporu dojenju, sastanci sa savjetnicama za dojenje, česte i duge posjete patronažnih sestara dok sve sitnice u detalje ne ispitate, danas je situacija drugačija što znaju sve mame čije su bebe rođene nakon ožujka 2020. godine. No srećom, komunikacija se prebacila online zbog pravovremenog djelovanja udruga koje se time bave pa tako ne morate biti zakinuti za sve konkretne informacije koje vam trebaju – a sve u udobnosti svojeg doma.

E-tečajeve koji uskoro počinju ćete pronaći na nekoliko lokacija koje sve navodimo u nastavku, a ako želite slušati o iskustvima majki i porodu iz prve ruke te tako vizualizirati neke od događaja koji su pred vama, preporučamo odličan YouTube kanal Hrvatske udruge doula gdje ćete se kroz razgovore s majkama i doulama upoznati s važnim stavkama svakog poroda. Također, za ljubitelje podcasta smo već pisali o tri podcasta koji vas mogu voditi kroz trudnoću, a jedan od apsolutnih favorita je Happy mum, happy baby gdje i poznate mame govore o svim izazovima trudnoće, poroda i majčinstva.

Europa Donna Hrvatska online edukacija, 28.11.2020.

Svjesni da buduće majke, a posebno one koje se u toj ulozi nalaze po prvi put, imaju brojna pitanja i nesigurnosti vezane uz početak ovog uzbudljivog i jedinstvenog životnog razdoblja, udruga Europa Donna Hrvatska odlučila je organizirati besplatnu online konferenciju “Zdrava mama, sretna beba!”, namijenjenu trudnicama i dojiljama. Kako bi pomogli korisnim savjetima i edukacijom svima koji se nalaze na ovoj životnoj prekretnici, na konferenciji će sudjelovati stručnjaci različitih profesija iz područja pedijatrije, nutricionizma, kineziologije, psihologije i citologije, a sudionici će iz prve ruke doznati sve o sljedećim temama:

  • prvi kontakt mame i bebe, dojenje na zahtjev ili prema rasporedu, dohrani, prehrani dojilja, tehnikama dojenja, tehnike dojenja i prevencija mastitisa
  • prehrana dojilja, nutritivna vrijednost mlijeka, dohrana beba
  • položaji dojenja i kralježnica, dijastaza trbušnih mišića, kada i kako se vratiti u formu nakon poroda
  • postporođajna depresija, utjecaj dojenja na psihičko zdravlje majke, dojenje u javnosti
  • zdravlje dojki, samopregled dojki, važnost redovitih pregleda u ranom otkrivanju raka dojke

Konferencija će se održati online u subotu, 28. studenog s početkom u 10 sati. Uz vrijednu edukaciju, savjete, ali i odgovore na sva postavljena pitanja, Europa Donna Hrvatska pripremila je i malo iznenađenje. Prvih 100 sudionika koji se prijave i uključe na konferenciju dobiti će na kućnu adresu poklon paket sponzora edukacije koja će promijeniti vaš pogled na majčinstvo. Prijaviti se možete putem njihove email adrese: info@europadonna.hr.

RODA online tečajevi

Pripreme za dojenje, 1.12.2020.

Ovaj e-tečaj, naše je nastojanje da vam na jednom mjestu predstavimo osnovne informacije koje vam trebaju za uspješan početak dojenja i da vas povežemo s krugom žena koje iza sebe imaju dugogodišnja pozitivna iskustva dojenja, kao i pružanja podrške i pomoći drugim ženama.

Kroz zanimljive tekstove, kratke videe, ilustrativne grafike i interaktivne edukativne sadržaje, vodimo vas kroz osnove uspješnog početka dojenja i uspješnog rješavanja početnih problema na koje možete naići. Uz pomoć informacija iz ovog e-tečaja, pripremit ćete se za izazove prvih dana dojenja, naučiti kako riješiti uobičajene probleme prvih tjedana dojenja, znati procijeniti trebate li stručnu pomoć oko dojenja i kome se obratiti kad vam je pomoć potrebna. Naučit ćete i prepoznati neke od najčešće prenošenih mitova o dojenju koji su nerijetko uzrok problemima u dojenju pa čak i prestanku dojenja.Nadamo se da ćemo e-tečajem za dojenje uspjeti objasniti i zašto je dojenje poseban odnos majke i djeteta, mnogo više od hranjenja; dojenje nas hrani hormonima ljubavi i povezivanja, ohrabruje nas, jača vjeru u naše roditeljske sposobnosti. I za majku i za dijete dojenje je najbolji početak!  

E-tečaj pripreme za dojenje namijenjen je prije svega budućim majkama koje žele dojiti, rodiljama koje su na početku svog iskustva dojenja, ali i za osobe koje su prva linija podrške novim majkama – partnere, partnerice, bake, sestre, tete. Prijavite se OVDJE.

online tečajevi i radionice za trudnice 2020.

Pripreme za babinje, 9.12.2020.

U trudnoći se najčešće spremamo za porod i kako brinuti o djetetu, bez puno informacija o ženskom zdravlju nakon poroda – u babinju ili postpartumu. Zato smo pripremile ovaj tečaj, s ciljem da pružamo informacije o tome što se dešava ženama u babinju – informacije o fizičkim promjenama koje su normalne u tjednima nakon poroda, o promjenama u obitelji i svakodnevnoj rutini i kako se sa njima nositi. Ovaj e-tečaj je namijenjen trudnicama u drugoj polovici trudnoće, kao putokaz i poticaj za planiranje ono važno vrijeme nakon poroda, kad se navikavate na roditeljstvo, ali je koristan i za sve buduće roditelje.

Kroz zanimljive tekstove, kratke videe, ilustrativne grafike i interaktivne igre, vodimo vas kroz iskustvo babinja – zašto vrijedi planirati babinje, koje su uobičajene fizičke i psihičke promjene nakon poroda, kako komunicirati sa okolinom i kako se brinuti o sebi u babinju. Prijavite se OVDJE.

Nemojte zaboraviti niti da postoji Rodin SOS telefon za dojenje i Rodina SOS grupa na Facebooku.

HUGPD besplatne online radionice za trudnice i dojilje

Hrvatska udruga grupa za potporu dojenju HUGPD u suradnji s Gradom Zagrebom, Gradskim uredom za zdravstvo organizira održavanje besplatnih online radionica za trudnice: „Dojenje – priprema za razdoblje koje vas očekuje!

Saznajte sve – o dojenju!

  • Zašto je važno da svoje dijete hranite na prirodan način, majčinim mlijekom?
  • Što je “zlatni sat” i koje su dobrobiti kontakta koža na kožu neposredno nakon poroda?
  • Zašto je dojenje vještina i zašto je potrebna priprema za dojenje?

Kroz radionice će vas voditi stručnjakinje, patronažne sestre i IBCLC međunarodno certificirane savjetnice za dojenje Marjana Jakčin bacc.med.techn.,IBCLC i Dinka Barić mag.med.techn.,IBCLC.

Radionice se održavaju online u više različitih termina! Prijave se primaju isključivo putem email-a: info@hugpd.hr.

Nakon zaprimljene prijave dobit će te povratni odgovor i potvrdu rezervacije vašeg mjesta na radionici. Radionice su u svim terminima sadržajno jednake.

Datumi održavanja:
30. studeni 2020.
07. prosinac 2020.
14. prosinac 2020.
28. prosinac 2020.

Online trudnički tečajevi Grada Zagreba

Održavanje Trudničkih tečajeva online u prosincu 2020. Više informacija o detaljima prijava pronađite ovdje.

DOM ZDRAVLJA ZAGREB-CENTAR 
 15. i 16. 12. 2020. od 15.00-18.00 sati
Prijave šaljite  na e-mail  trudnickitecaj.dzzc@gmail.com

DOM ZDRAVLJA ZAGREB-ISTOK
15. i 16. 12. 2020. od 14.00-17.00 sati
Prijave šaljite  na e-mail trudnicki.tecaj.dzzi@gmail.com

DOM ZDRAVLJA ZAGREB-ZAPAD
9. i 10. 12.  2020. od 15.00-18.00 sati
Prijave šaljite  na e-mail trudnickitecaj.dzzz@gmail.com

Prijavite se na odabrani tečaj slanjem e-maila na adresu svakog Doma zdravlja posebno. Molimo Vas da u svojoj prijavi putem e-maila napišete:
1.  Vaše ime
2.  Tjedan trudnoće
3.  Da li Vam je potrebna potvrda o sudjelovanju za osobu u pratnji na porodu, ako je odgovor  da – napišite ime i prezime osobe u pratnji

Foto: Pexels, Unsplash

0