O trendu ‘sad beige parenting’ sve se više govori, evo o čemu je riječ
O trendu ‘sad beige parenting’ sve se više govori, evo o čemu je riječ

O trendu ‘sad beige parenting’ sve se više govori, evo o čemu je riječ

Ako ste u posljednjih nekoliko godina pratili profile popularnih mama – influencerica, sigurno ste primijetili kako se kroz brojne fotografije provlači ista paleta boja.

Od boje bijele kave pa sve do tamnih čokoladnih nijansi, brojne mame biraju neutralne tonove doslovce za sve vezano uz “dječji svijet” svojih mališana bez obzira na to je li riječ o uređenju sobe, odjeći ili igračkama.

Trend prevladavanja bež boje dobio je i svoj naziv na društvenim mrežama, a o terminu ‘beige mom’ sve se češće raspravlja kad su lifestyle teme vezane za mame i mališane u pitanju.

Bež pomama stiže iz Skandinavije

Skandinavski trendovi već su godinama sveprisutni kao najpopularniji u mnogim segmentima. Skandinavsko uređenje doma visoko je na listi najpoželjnijih iz sezone u sezonu, a trendi Skandinavke i njihove street style fotografije potpuno su zaludjele svijet mode.

Kad je roditeljstvo u pitanju, potražnja za knjigama vezanim uz skandinavski odgoj u stalnom je rastu, a tako i minimalistički pristup dječjoj sobi i dječjem ormaru.

Pod hashtagovima #beigemom i #neutralmom na Instagramu ćete lako pronaći inspiraciju za neodoljive komade u boji bijele kave koji na fotografijama zaista izgledaju očaravajuće.

Mogi brendovi posvećeni roditeljima i djeci uskočili su na taj trend pa su njihove kolekcije pune komada u bež boji, koji, ne moramo ni napomenuti, doslovce lete s polica.

Koja je ideja ‘beige parenting’ trenda?

Postoje brojni razlozi zbog kojih roditelji biraju bež odjeću i igračke za svoju djecu, a kao najčešći se navodi ideja roditelja da ne žele kompromitirati svoju estetiku i preplaviti kuću šarenilom i plastikom.

Druge pak oduševljava trend odgajanja djeteta koje je rodno neutralno pa smatraju da bež odjeća ne ističe niti da je dijete djevojčica niti da je dječak.

Trećima je jednostavno lijepa ova paleta boja pa je svjesno ili nesvjesno biraju, istom logikom kojom bi neki drugi roditelji odabrali žutu, zelenu ili ružičastu boju kao dominantnu.

Postoji li problem?

Svaki trend uvijek ima i svoje kritičare pa tako i ovaj, zbog čega su mame koje se mogu svrstati pod pojam ‘beige mom’ dobile i naziv ‘sad beige mom‘, a način roditeljstva ‘sad beige parenting’.

Dok se neke mame same šale na svoj račun i govore kako si ne mogu pomoći a da ne kupe još ‘sad beige mom’ stvari za dječju sobicu, na drugoj su strani kritičari koji smatraju da bi svijet djeteta trebao biti ispunjen šarenilom te da ga roditelji ne bi trebali stavljati u tako bezličan prostor niti odijevati u odjeću koju si oni sami priželjkuju.

Neke ‘bež mame’ na to imaju spreman odgovor da njihova djeca često borave u prirodi punoj boja, a druge ne smetaju takvi komentari jer znaju da svatko ima pravo na svoje mišljenje.

O temi pod nazivom ‘sad beige parenting’ puno se priča no svakako je stvar osobnog izbora hoće li dijete nositi bež majicu i igrati se drvenim igračkama, ili odijevati žarke boje i igrati se plastičnim kamiončićima.

Dok se god roditelj bavi djetetom, i ono zna da je sigurno i voljeno, velika je vjerojatnost da neće zamjeriti roditeljima na paleti boja koja je im je bila bitna dok su kupovali tepih, pišu neki stručnjaci.

Može li ‘bež mama’ zauvijek ostati ‘bež mama’?

Trend neutralnih boja estetski je zaista privlačan, no mnoge zanima – je li ga moguće održavati godinama?

Mnoge ‘bež mame’ na forumima su se veselo prisjetile kako su u trudnoći zamišljale predivne bež sobice i kupovale bodije u neutralnim bojama, a kad je njihovo dijete počelo govoriti, a u kuću pristizati razni pokloni, jednostavno nisu mogle izbjeći da se dječja soba ne pretvori u Paw Patrol carstvo te da djevojčice u vrtić krenu s krunama, a dječaci s majicama svojih najdražih superjunaka.

Ipak su djeca – djeca.

Učitati još
Zatvori