Povezivanje tate i bebe

Dolazak nove bebe na svijet, a time i u obitelj, velik je izazov za majke, ali istovremeno za očeve. Mame su prirodno puno povezanije s bebom, jer ipak je u njima rasla proteklih 9 mjeseci, a i prilikom dojenja te drugih radnji stalno su prisutne.

David Beckham i Harper Seven

David Beckham i Harper Seven

 

Tate zato moraju pokušati pronaći način kako da se povežu s djetetom. Ponekad ne znaju kako, iako osjećaju snažnu potrebu da budu u blizini novorođenčeta, a nose se i mnogim drugim problemima kao što su nedostatak sna ili reorganizacija dana da prati potrebe male pridošlice.

Ako ste u sličnom problemu i ne znate kako se najbolje povezati, pročitajte u koje se sve aktivnosti tate lako mogu uključiti:

1. Hranjenje bebe

Naravno da je hranjenje na prsima najbolji način kako se majka zbližava s djetetom. Tate to, naravno, neće moći, no sve se može nadoknaditi! Oni tate čije supruge doje mogu uvijek držati dijete nakon jela kako bi se podrignulo i tako se uključiti u proces hranjenja. Kod majki koje ne mogu dojiti tata ima savršenu prigodu držati dijete na rukama u položaju za dojenje, hraniti bebu na bočicu i imati kontakt očima koji potiče prisnost.

Kako povezati tate i bebe

2. Presvlačenje bebe

Većinu vremena majka provodi s djetetom jer je tata na poslu, što, međutim, ne sprečava tatu da dijete presvuče uvečer ili tijekom noći. Ako vam se to baš ne sviđa, pokušajte presvlačenje shvatiti kao prigodu za komunikaciju s djetetom. Pjevajte mu, pričajte, radite grimase, igrajte se. Bebe to jako vole i zapamtit će vaš stil presvlačenja pun akcije i zabave. Za neko vrijeme sigurno će vam pokazati kako se raduje baš zbog vaše blizine, a i supruzi ćete time izmamiti osmijeh.

 

3. Nošenje bebe u slingu

Ovo je zaista najjednostavniji način kako dijete dulje može ostati uz vas. Bebicu nakon 3. mjeseca možete staviti u sling i nositi je kamo se god uputili. Možete gledati utakmicu, prošetati ili obaviti poneki kućanski posao ostajući s djetetom u stalnom kontaktu. Možda u pojedinim trenucima to i neće biti druženje posvećeno vašem zbližavanju, no i takav je način komunikacije bitan. Dijete time uči da je roditelj tu, fizičkim kontaktom osjeća sigurnost, ali uči i da se samo mora naučiti zabavljati dok mu roditelj zbog drugih obaveza ne može biti posvećen.

Brad Pitt i djeca

Brad Pitt i djeca

 

4. Kupanje i masaža bebe

Djeca se vole osloboditi robice i uživaju kad su gola i slobodna. Vole se i brćkati u kadici, a osobito uživaju u vježbicama i u masaži. U čitavu proceduru higijene bebe, presvlačenja robice, skidanja, kupanja i njege tata se može sasvim suvereno uključiti i odlično obaviti zadatke. Igranje u kadici, nježno trljanje, brisanje i mazanje tijela uljima kao i masaža uvečer prije odlaska na spavanje izvrstan su način kako ćete bebi pokazati koliko vam je draga. Kroz dodir i brigu sami ćete razvijati osjećaj ljubavi.

5. Uspavljivanje bebe

Ako pitate tate koje im je iskustvo najljepše s bebicom, mnogi će odgovoriti isto. Nema ljepšeg trenutka od onoga kad mu beba zaspi na prsima, po mogućnosti na goloj koži. Bebicu možete uspavljivati i u položaju dojenja čime ćete poticati dojenje, ali i imati mogućnost ostvariti kontakt očima. Možete joj puštati i smirujuću glazbu ili pjevušiti. Dijete će vas slušati, gledati, upoznavati vas i tako upijati vaše geste ljubavi i učiti vas voljeti.

Foto: Shutterstock, Getty Images, Twitter

0