Ovo je velika stvar! U Zagrebu otvoren cjeloviti centar za trudnice, majke, žene i obitelji
Ovo je velika stvar! U Zagrebu otvoren cjeloviti centar za trudnice, majke, žene i obitelji

Ovo je velika stvar! U Zagrebu otvoren cjeloviti centar za trudnice, majke, žene i obitelji

Potrebno je čitavo selo… Puno puta smo čuli ovu poslovicu, ali istina je da većina današnjih majki nema to selo. Suvremeni način života, iako nam je dao mnogo, izgurao je zajednice koje su nekad činile veliku podršku ženama i majkama. Zbog toga se trudnice danas često osjećaju zbunjeno i prestrašeno, a majke preopterećeno i usamljeno.

Velika podrška na jednom mjestu

To pokušavaju promijeniti tri nevjerojatne žene i majke – Una Pašić Gregović, certificirana porođajna i postpartum doula i porođajna edukatorica, Stamenka Pašić, doula i učiteljica joge i bodyworka i Kristina Hrvoić Podhraški, certificirana postpartum doula, porođajna edukatorica i savjetnica za dojenje koje su sinoć u ugodnom ambijentu brojim okupljenima predstavile Mati centar – cjeloviti centar za trudnice, majke, žene i obitelji. Njegove začetnice među sobom imaju ekstenzivno znanje i višegodišnje iskustvo u područjima trudnoće, poroda, postpartuma, dojenja, prehrane, tjelovježbe i bodyworka. Zato su odlučile spojiti ta znanja i stvoriti jedno sigurno mjesto na kojem će žene u svim životnim fazama, kao i obitelji moći pronaći sve što im treba. Od predavanja, radionica, stručnih suradnika, do druženja, pričaonica te ženskih krugova.

Kristina Hrvoić Podhraški, Stamenka Pašić, Una Pašić Gregović
Kristina Hrvoić Podhraški, Stamenka Pašić, Una Pašić Gregović
Mati centar

Posjetili smo Mati centar

“Mati centar je krenuo kao jedan san prije 5 godina. Vodila sam radionice na raznim lokacijama i vapila za mjestom koje bi imalo sve što jednoj majci, trudnici i ženi treba u tom osjetljivom razdoblju. Kroz naš zajednički rad, stvorila se želja da se ukorijenimo i da na jednom mjestu pružimo svoje znanje i iskustvo te stvorimo gnijezdo koje se zasniva na našim zajedničkim načelima. To su neosuđujuća podrška i edukacija, puna topline i razumijevanja, znanja i motivacije, kako bi se žene osnažile i pronašle svoj krug i sigurnost, kako u zajednici, tako i u sebi. Upravo radi toga nastala je ideja za Mati centrom.”, rekla je Una u prepunom Mati centru.

Zajednica za sve žene, majke i one koje će majkama tek postati

Posebna priča i povezanost ove tri žene dokaz su da je i u 21. stoljeću moguće imati svoje selo i zajednicu u kojem će se svaka žena osjećati sigurnom, saslušanom, viđenom i poštovanom jer upravo je to ono što danas često izostaje. Kristina se nakon poroda carskim rezom osjećala izolirano. “Zbog manjka podrške u vlastitom postpartumu odlučila sam biti upravo ta podrška koja mi je nedostajala. Vjerujem da svaka žena zaslužuje iskrenu podršku i razumijevanje u osjetljivom periodu postpartuma kada se rađa u majku.”, otkrila je Kristina i dodala da je u njoj rasla želja za centrom gdje će žene biti vođene, podržane, educirane i sigurne.

Stamenka Pašić, Una Pašić Gregović, Kristina Hrvoić Podhraški
Stamenka Pašić, Una Pašić Gregović, Kristina Hrvoić Podhraški

Stamenka je s vremenom postala porođajna i postpartum doula, u početku da podrži svoju najmlađu kćer Unu u njezinoj trudnoći, porodu i babinju, a nastavila u tom smjeru jer se zaljubila u rad sa ženama kako bi im pružala što kvalitetniju podršku. “Radom na sebi zadnjih godina otkrila sam veliku ljubav prema podržavanju svoje zajednice i ženskim krugovima. Veselimo se upoznati svaku ženu koja će ući u naš Mati centar.”, zaključila je Stamenka.

Više o radu i uslugama Mati centra provjerite na službenom webu kao i društvenim mrežama. A uskoro vam donosimo više, priču o filozofiji i radu Mati centra. Tako da stay tuned

Mati centar
Mati centar
Mati centar
Mati centar

Foto: Ana Surač

Učitati još
Zatvori