Popričali smo s Lanom Marasović koja vodi divne radionice i edukacije Masaža za bebe

Popričali smo s Lanom Marasović koja vodi divne radionice i edukacije Masaža za bebe

Lana Marasović, stručnjakinja na raznim poljima vezanim uz psihologiju, odgoj djece i glazbu, prije nekoliko se godina hrabro upustila u projekte i rad s najmlađima. Pokrenula je projekte “Masaže za bebe” i “Odgoj s glazbom” i doživjela nevjerojatan interes roditelja i struke, kako za radionice s bebama i djecom, tako i za edukacije za IAIM trenere. Lana nam je objasnila što se sve i kako radi, kome su radionice najpotrebnije, te koji su benefiti za djecu.

 • Možete li se za početak ukratko predstaviti? Gdje ste se educirali i u kojem je trenu zapravo pala hrabra odluka da se upustite u ovako nešto? 

Ja sam Lana Marasović i magistra sam glazbene teorije. Prije nekoliko godina odlučila sam otići na Orff institut u Austriju, a potom u Finsku i Rusiju nakon čega sam se upustila u rad s najmlađima i pokrenula centar Odgoj s glazbom. Završila sam brojne edukacije vezane uz rani razvoj te sam edukantica integralne tjelesne psihoterapije pri IPD školi u Zagrebu. Sav taj proces vodio me i prema projektu Masaža za bebe

Saznala sam za edukaciju za Masaže za bebe koja se održavala u Sloveniji i odlučila sam pokušati otići još korak dalje. Znala sam koliko je važan attachement i koliko mogu s ovim pomoći roditeljima da osjete svoju bebu i povežu se s njom. Upustila sam se u ovo ne znajući hoće li biti uspješno, ali naše su grupe popunjene mjesecima unaprijed.

 • Što su zapravo IAIM masaže za bebe?

IAIM masaže za bebe pokrenula je Amerikanka Vimala McClure, 1986. godine. One su nastale spontano, iz ljubavi prema djeci. Vimala je na svom putovanju u Indiji vidjela da u sirotištu djeca masiraju jedni druge te je uvidjela je značaj dodira u povezivanju. Djeca su preživljavala uz dodir i ljubav.

Kad se vratila svojoj kući skupila je skupinu mama da im predoči ovo znanje i pruži podršku, ni ne sluteći koji val će se pokrenuti u cijelom svijetu. Na našim satovima, kroz pet termina, educiramo roditelje da masiraju svoju bebu. 

 • Kako izgleda jedna masaža i koji su benefiti za bebu?

To su najčešće grupe od 5 do 6 roditelja s bebama. Najčešće su mame te koje se odvaže doći, no bilo je situacija gdje bi nam se pridružio i pokoji tata. 

Benefiti su brojni, kako za bebu tako i za roditelje. Masaža za bebe potiče razvoj bondinga i attachmenta između roditelja i bebe, pomaže bebama u problemima s grčićima i nadutošću, potiče rad cirkulacije, smanjuje razinu hormona stresa, ublažava tenzije mišića i bolove rasta, a kod mama smanjuje mogućnost pojave postporođajne depresije. 

 • Kakvi su dojmovi roditelja, ali i reakcije samih beba, za vrijeme i nakon radionica?

Reakcije roditelja su zaista predivne. Nerijetko nam se roditelji povratno jave s mailom u kojem sažmu svoje dojmove i iskustva, navodeći kako je iskustvo masaže za bebe promijenilo njihov život i razumijevanje bebe. Roditelji često uvide benefite i ostvare povezanost sa svojom bebom na nekoj novoj razini. Bebe su najčešće vrlo spokojne tijekom masaže, što uglavnom mame iznenadi. Nakon same masaže bebe uglavnom zaspu što ide u prilog činjenici da masaža opušta. 

 • Kome biste najviše preporučili masaže za bebe? Radionice za roditelje, koliko vidimo na vašem profilu, uvijek se brzo popune. Zašto su tako popularne i kako zapravo izgledaju?

Masažu bismo od srca preporučili svakom roditelju koji imaju bebu u dobi do 12 mjeseci jer ovo iskustvo samo može obogatiti njihove živote. Radionice se sastoje od pet termina kojima prisustvuje 5 ili 6 obitelji. Roditelji su ti koji masiraju svoju bebu i za njih je tih 60 do 90 minuta zapravo vrijeme opuštanja i odmora. Roditelji znaju da su kod nas dobrodošli i da ih se čuje, da se mogu obratiti s bilo kojim problemom i da će kod nas naići na podršku. Razvili smo poprilično veliku bazu roditelja koji su naši klijenti od ranije pa nam se rado vraćaju jer znaju da im možemo pružiti odgovore i podršku koju trebaju. 

 • Osim masažama za najmlađe bavite se i odgojem kroz glazbu. O čemu je ovdje točno riječ? Što sve djeca uče kroz dodir i glazbu?

Odgoj s glazbom projekt je koji sam kreirala spajajući svoje tri najveće ljubavi. Psihologiju, glazbu i rad s djecom. To je program koji glazbom podržava psiho-emocionalni i senzo-motorički razvoj djeteta ciljano za svaku dob i prilagođeno razvojnim mogućnostima svake određene dobi. Radimo s djecom u dobi od 4 mjeseca do 6 godina, a od rujna uključujemo i novorođenčad (od 0 mjeseci). 

Sve cure iz Odgoja s glazbom ne samo da su akademski obrazovane, već su dodatno educirane na temu ranog razvoja i to senzomotoričkog i psihoemocionalnog, a kroz satove Odgoja s glazbom provode aktivnosti koje zaista za svrhu imaju razvoj djeteta kroz različite razvojne faze. 

 • Bazirani ste u Splitu, dolazite li ponekad i u drudge hrvatske gradove educirati i održavati radionice?

Ove godine smo razvili i franšizu Odgoja s glazbom i iznimno smo ponosni na to. U rujnu otvaramo svoja vrata u Zadru i u Zagrebu, a navedeni gradovi već su krenuli s Open air koncertima za bebe i djecu (Zadar 14. svibnja, Zagreb 28. svibnja). Veselimo se širenju Odgoja s glazbom i nadamo se da ćemo stići i u ostale gradove širom Hrvatske. Edukacije Odgoja s glazbom održavamo samo za osobe koje se odluče kupiti franšizu.

 • Kada su u planu edukacije za trenere masaža za bebe?

Svi koji se žele baviti s ovim poslom svoj certifikat od sada mogu steći i u Hrvatskoj jer u kolovozu, sada po drugi put, organiziramo trening za trenere masaža za bebe! Trening se održava od 26. do 30. kolovoza.

Popis radionica i edukacija

Radionice za djecu:
1. MUSICA (glazbene radionice)

 • Musica 1 (jednogodišnjaci)
 • Musica 2 (dvogodišnjaci)
 • Musica 3 (trogodišnjaci) 
 • Musica 4 (četverogodišnjaci)
 • Musica 5 ( 5-7 bez prisustva roditelja)

2. MUSICA&ART  (glazbeno-likovne radionice)
3. KONCERTI KLASIKE ZA BEBE I DJECU (0+ do polaska u školu)

Edukacije za roditelje i stručne suradnike:

 • ONLINE EDUKACIJA “Rani razvoj i glazba”
 • Praktična radionica “Rani razvoj i glazba”

Foto: Antea Mrčela Ljubić

Učitati još
Zatvori