Jeste li čuli za Judita’s World? Izrađuju eko dječje posudice za hranu od bambusa

Jeste li čuli za Judita’s World? Izrađuju eko dječje posudice za hranu od bambusa

Na društvenim mrežama uvijek pronađemo divnu inspiraciju i ljude koji nas svojim idejama iznova oduševljavaju. Takva jedna priča krije se i iza – dječjih posudica za jelo. Na prvu ćete se možda pitati “Pa koliko zanimljiva priča može biti iza nekih posudica?”, no onda upoznate Irinu, Marka i njihovu kćer Juditu te shvatite – uistinu velika! Naime, oni stoje iza projekta Judita’s World, a njihova je misija izrada zdravog posuđa za bebu i djecu. Irina nam je otkrila kako je projekt nastao, kako im danas ide i odakle uopće ideja za sve to.

Priča o pokretanju obiteljskog poslovanja započela je, otprilike, s rođenjem kćeri Judite. Irina priča kako u obitelji vode računa o zdravoj prehrani i zdravom načinu života pa veliku važnost pridodaju odabiru namirnica koje svakodnevno konzumiraju, a dodatnu pozornost počeli su obraćati kad je Judira krenula jesti hranu s navršenih šest mjeseci te se tad počela rađati ideja o pokretanju poslovanja.

Ideja o pokretanju posla dogodila se kad i rođenje kćeri

Judita's World

Marko i ja oduvijek smo imali san o pokretanju vlastitog biznisa. Nekoliko godina razmišljali smo što ćemo i kako, imali smo mnoštvo ideja, ali se nikako nismo odlučili za jednu od njih. S obzirom na to da oboje dolazimo iz poduzetničkih obitelji, vjerujem da je bilo samo pitanje vremena kada ćemo neku od ideja i realizirati. Marko je zapravo inicijator, vizionar i sanjar, a ja sam više tip za dugotrajno istraživanje i odrađivanje posla. Ta se različitost se pokazala kao odlična kombinacija kod nas, priča Irina te dodaje da je ozbiljno rađanje ideje o otvaranju posla nastalo kad se rodila Judita. Kaže da to možda zvuči kao klišej, ali tvrdi da djeca uistinu jesu najveća motivacija i inspiracija. Cijeli je posao iziskivao mnogo vremena i odricanja, no mnogo im je značila podrška uže i šire obitelji koja je od početka vjerovala u njih:

Dobitna kombinacija kod nas je bila međusobna podrška, motivacija i puno odricanja.

Irinu smo pitali i kako se rodila ideja o pokretanju ovakvog posla. Kaže kako je, kad je Judita navršila šest mjeseci, počela istraživati što i kako joj poslužiti od hrane. U obitelji izrazio paze na to da su namirnice zdrave te na njihov izbor, a vrlo su se brzo našli u situaciji da imaju kvalitetne namirnice, ali ih nemaju u čemu poslužiti djetetu.

Judita's World


Naš osoban stav je kako su plastika i silikon loše opcije, pogotovo za dječje tijelo koje je u razvoju. Ono što velike kompanije skrivaju je činjenica da su BPA-free proizvodi čisti marketinški trik. Ta plastika sadrži mnoštvo drugih „neimenovanih” toksičnih spojeva koji su jednako štetni kao i BPA. Ti spojevi utječu na naše hormone dovodeći ih u neravnotežu, narušavajući tako naše zdravlje što u konačnici može dovesti do malignih bolesti. Ako u dućanima zavirite na police sa dječjim proizvodima, primijetit ćete kako je 90% tih proizvoda načinjeno od plastike. Mi smo se odlučili boriti protiv toga i uspjeli smo, objašnjava Irina.

Prirodni proizvodi bez štetnog učinka na zdravlje djeteta

Judita's World

S obzirom na to da su našli zdravo rješenje za svoju djevojčicu, odlučili su ga podijeliti i s drugim roditeljima, a cilj im je bio ponuditi prirodne proizvode koji nemaju štetne učinke na zdravlje djeteta. Dodatni je plus što se posudica može zalijepiti za hranilicu ili stol te se time onemogućuje djetetu da je prevrne ili baci na pod.

Judita's World

Posudice su napravljene od 100% organskog bambusa, odnosno bambus je uzgojen bez uporabe pesticida ili herbicida. Ne sadrži premaze, ftalate, melamin, teške metale i ostale toksične spojeve koje mogu sadržavati plastični ili silikonski proizvodi.

Bambus ne prenosi neugodne mirise ili okuse na hranu, a podnosi visoke temperature, a također je prirodno antibakterijski. Bambus je jedna od najbrže rastućih biljaka na svijetu, raste i do metar na dan – to znači da njegovom sjetvom ne dolazi do narušavanja prirodnog sklada. Važno je napomenuti da su posudice biorazgradive i kao takve ne zagađuju prirodu. Naše se posudice mogu koristiti dugi niz godina, a nakon upotrebe mogu se reciklirati. Te stavke su razlozi koji su nas naveli na pokretanje poslovanja – osim što su odlično rješenje za bebe i djecu, prihvatljive su i za prirodu, priča Irina.

Roditelji prepoznali kvalitetu, a djeca vole proizvode

Judita's World

Irina i Marko žele smanjiti korištenje plastike te obiteljima ponuditi prirodne proizvode koji nisu štetni ni za prirodu, ni za djecu. Pritom žele raditi ono u što vjeruju te razmijenjivati iskustva s drugim roditeljima:

Na našoj će se web stranici moći pronaći i drugi sadržaji, osim weba shopa s našim posudicama. Naglasak je na člancima o povezujućem roditeljstvu, njezi djece, zdravoj prehrani i receptima.

Judita's World

Za kraj, Irina zaključuje kako su roditelji prepoznali kvalitetu proizvoda, a djeca su ih odlično prihvatila. Dobivaju fotograije zadovoljnih korisnika, a to ih motivira da se nastave širiti. Imaju mnogo planova, no u njihovu realizaciju kreću postupno:

U idućih nekoliko mjeseci namjeravamo uvesti još nekoliko proizvoda, od kojih će svi biti ekološki prihvatljivi. Namjeravamo poraditi na jačanju našeg brenda Tiny World, a vjerujemo kako ćemo se u budućnosti i širiti.

Judita's World
Judita's World
Judita's World

Foto: Matea Bakarić

Učitati još
Zatvori