Hipp i Sretan zubić štite
dječje zube

Iako većina potrošača ima teoretsko znanje o utjecaju šećera iz hrane na karijes, konzumacija proizvoda koji sadrže šećer je veća nego ikad.

1 3600_quer_li

Početkom 1980.-tih švicarski stomatološki fakulteti odlučili su početi javnu informativnu kampanju s potpuno drugačijim, pozitivnim efektom. Osnovna ideja bila je da se potrošači više ne savjetuju da potpuno prestanu konzumirati slatkiše, već da moraju biti informirani da konzumiraju slatkiše koji neće naštetiti njihovim zubima.Problem u tom pristupu bio je taj što potrošači nisu znali prepoznati koji su slatkiši štetni za zube, a koji nisu.Raznolikost takvih proizvoda u smislu vrste proizvoda, okusa, oblika i boja bila je nedovoljna da bi pružila potrošaču atraktivan izbor.

2 3641_V1

Veliki se napredak dogodio 1982. godine kada je predstavljen logo „Prijatelj zuba“. Taj „eye-catching“ piktogram, kojeg izdaje međunarodna neprofitabilna organizacija Toothfriendly International može se nalaziti na deklaraciji proizvoda koji su „sigurni“ za zube . Riječ je o neprofitnoj međunarodnoj organizaciji sa sjedištem u Baselu, u Švicarskoj, čija je osnovna ideja unapređenje oralnog zdravlja. Organizacija, koju čine stomatolozi, te udruge i tvrtke iz područja proizvodnje hrane i oralne njege, dobro je poznata širom svijeta već dugi niz godina. Rezultati kampanje javnim informiranjem u Švicarskoj su bili impresivni. Do 2010. godine preko 90% potrošača u Švicarskoj prepoznaju piktogram Prijatelj zuba i razumiju njegovo značenje za oralno zdravlje. Potražnja za slatkišima „Prijateljima zuba“ nije eksplodirala samo u Švicarskoj već i internacionalno.

3 3642

Danas je širom svijeta prisutno preko 100 različitih Toothfriendy proizvoda u preko 50 zemalja. Kategorije Toothfriendly proizvoda danas više nisu samo slatkiši već i čajevi za dojenčad i malu djecu, vitaminske tablete, flourirana sol, proizvodi za oralnu njegu, medicinski proizvodi, zubne ordinacije, te edukativni tečajevi, pa čak i duda varalica.

4 hipp
Od prvog tjedna života djeteta HIPP čajeva s oznakom „Prijatelj zubića“ su biljni čajevi za nadomjestak tekućine, kao što su Čaj od komorača u vrećici, te ekstrakt čajevi: Čaj od komorača i Biljni čaj. HIPP je prvi proizvođač koji je ponudio instant čajeve Prijatelje zubića. Ovi se čajevi brzo pripremaju i vrlo su dobro prihvatljivi kod mališana za dob djeteta kojem je već uvedena dopunska prehrana i od 8 mjeseci života. U HIPP instant čajevima Kamilica, Komorač, Rooibos-hibiskus-naranča i Matičnjak-naranča-mango „receptura“ prijatelja zubića je izomaltuloza.

Izomaltuloza je prirodni ugljikohidrat koji se dobiva iz šećerne repe. Šećer Prijatelj zubića je manje sladak nego konzumni šećer (saharoza), lako je probavljiv i zbog toga je prikladan za prehranu dojenčadi i male djece. Za razliku od konzumnog šećera, izomaltulozu ne razgrađuju bakterije u ustima i zbog toga nema proizvodnje kariogenih kiselina u ustima. Kako bi dobili certifikat „prijatelj zubića“, HIPP čajevi su znanstveno testirani u nezavisnim kontroliranim laboratorijima. Samo proizvodi koji ne uzrokuju karijes ni oštećenje zubne cakline mogu proći ova testiranja i dobizi oznaku prijatelj zubića.

5 hipp

Učestalo konzumiranje šećera velik je rizični faktor za razvoj karijesa. Ako se dogovori prevencija karijesa, tada je logično da se zamijene slastice koje sadrže šećer sa onima koje ne sadrže , jer su te sigurne za zube.
Toothfriendly logom , razne nacionalne Toothfriendly organizacije nastoje tu poruku prenijeti potrošačima. Porast prodaje proizvoda sa Toothfriendly logom širom svijeta pokazuju da je pristup uspješan.
Toothfriendly proizvodi su danas jednako ukusni kao i oni koji sadrže šećer, a HIPP čajevi dokazani su prijatelj zubića već od prvih dana života.

Preporuka

Zatvori