Zabavno učenje jezika po Helen Doron metodi

‘Koliko jezika znaš, toliko vrijediš!’ uzrečica je koju svi jako dobro poznajemo. Velika većina roditelja upisuje svoju djecu na razne tečajeve stranih jezika već u predškolskoj dobi. Iako je iznimno korisno i pohvalno da se djecu od najmanjih nogu uči strani jezik, ili više njih, jako je bitno kojom metodom djeca usvajaju jezik. Nisu sve metode podjednako učinkovite, pogotovo ako smo svjesni da svako dijete, kao i odrasla osoba, uči i pamti na svoj način. Donosimo nekoliko razloga zašto preporučujemo Helen Doron metodu učenja stranog jezika za predškolsku djecu.

helen doron post naslovna

1. Zašto je za djecu dobro učiti strane jezike, koje sve vještine dijete razvija i kako to utječe na djetetov razvoj?
Ništa nije složenije od učenja jezika. Ipak sva djeca s lakoćom nauče svoj materinji jezik. Razlog je što je dječji mozak programiran za učenje jezika sve do 6. godine. U tom se razdoblju u neurološkim putevima stvaraju dragocjene veze koje se ne mogu formirati nakon šeste godine. Zato dajte svom djetetu priliku da nauči najmanje jedan strani jezik jer će to znatno povećati kapacitet njegovog mozga te mu podariti doživotno poznavanje dodatnog jezika. Pobrinite se da to bude napravljeno na sustavan i zabavan način.

2. Koje su sve prednosti i dobrobiti što ranijeg učenja stranog jezika? 

Brojna istraživanja navode kako učenje stranih jezika u ranoj dobi djeluje poticajno na razvoj jezičnih i općenito komunikacijskih vještina djece. Neka od njih navode kako usvajanje stranih jezika u predškolskom periodu može osigurati i veću akademsku uspješnost u budućnosti.

helen doron post 5

3. Kako dijete motivirati na učenje stranog jezika? Što savjetujete roditeljima kako djecu potaknuti na interes prema stranim jezicima?
Svakodnevnim poticanjem osjetila stimuliramo dječji mozak. Djeca vole učiti. Za njih je to vještina nužna za preživljavanje. Dajte svom djetetu svaku priliku da vidi nove stvari te mu objasnite što to vidi. Djeca mogu upiti znatno više informacija od nas! Kupujte im knjige o pticama, kukcima, cvijeću itd.
Kada idete u šetnju, ponesite knjige tako da zajedno s djetetom možete provjeriti koju ste pticu, cvijet ili kukca upravo vidjeli. Svi ćete se zabaviti! Pohvale vašem djetetu su važne za vaš kratkoročni i dugoročni odnos. Ovakve pohvale su ključne za izgradnju djetetovog samopouzdanja te za njegovo usmjeravanje. Uvijek pohvalite svoju djecu čak i za sitnice koje dobro učine.

helen doron post 4

4. Što je Helen Doron Early English metoda i kako funkcionira? Kako se uči?
Helen Doron je prirodna i učinkovita metoda upijanja jezika u prirodnom okruženju bez naglaska na gramatička pravila. Dijete koje je redovno izloženo stranom jeziku osjeća njegovu melodiju za razliku od djeteta koje uči tako što slijedi gramatička pravila. Također ovo znači da Helen Doron metoda ne samo da pomaže razviti govorne vještine kod djece, nego im pomaže u razvoju osobnosti. Kako ne uključuje tradicionalnu razrednu nastavu, djeca nisu pod stresom i strahom od ocjenjivanja. Ispravke grešaka se također provode na pozitivan način tako da djeca nemaju osjećaj da su pogriješla ili da nešto nisu učinila dobro. Odnos prema stranom jeziku nije orijentiran na finalni proizvod, nego se njegovo usvajanje smatra sastavnim dijelom dječjeg života. Drugo načelo ranog učenja jezika prema kojem se usvajanje jezika treba odvijati kroz zanimljive aktivnosti se također vidi na Helen Doron satovima. Dijete je sretno kad se može igrati, kretati i pjevati, posebice ako može raditi sve troje zajedno. I takav je pristup temeljan: u procesu učenja kod djece igra je izuzetno bitan faktor. Prema narodnoj poslovici dijete ne radi ono što je već naučilo nego naprotiv: uči ono što je već pokušalo. Stoga su u procesu ranog učenja jezika aktivnosti povezane s pokretima, natjecanjima, ritmičkim kretnjama, plesom i grupnim igrama uzuzetno bitne. Upute učitelja tijekom ovih aktivnosti korisne su u toj dobi isto kao i u ovoj ranoj fazi učenja jezika, jer dijete ima vremena razviti receptivne vještine (razumijevanje na temelju slušanja) prije nego što proizvodi sam jezik. Učitelj ima neposrednu povratnu informaciju o tome je li ga dijete razumijelo, jer vidi hoće li dijete napraviti što je trebalo.

helen doron post 6

5. Koje su prednosti Helen Doron Early English u odnosu na ostale programe učenja engleskog?
– radimo u malim grupama do maksimalno 8 djece
– Helen Doron učitelji su posebno kvalificirani putem Helen Doron treninga i kontinuiranih seminara
– Helen Doron materijali posebno su kreirani za svaku dob djeteta
– svake godine Helen Doron tečajevi se dodatno unapređuju
– u set za učenje uz knjige i CD-e (na kojima sve tekstove i pjesme izvode izvorni govornici) dodan je i DVD s edukativnim animiranim filmovima koji prate gradivo
– u knjige je dodana opcija tzv. proširene stvarnosti
– polaznici Helen Doron škola mogu učiti uz interaktivni portal s igricama – Kangi klub (www.kangiclub.com ) i igrice na mobitelu
– nakon svake od četiri cjeline roditelji dobivaju izvještaj o uspjehu djeteta

helen doron post 3

6. Kako su organizirani satovi i za koje dobne skupine, kako izgledaju jedan sat učenja, koliko puta tjedno održavaju? Kako to sve funkcionira?
Helen Doron škola na Svetom Duhu otvorena je 2009. Godine i to sa dvije učionice. Kako se radi o međunarodno priznatoj metodi za djecu od 3 mjeseca do 19 godina i o franšiznom sustavu koji je u svijetu dokazao svoju kvalitetu na području usvajanja engleskog jezika – prve školske godine (uz pomoć dvije učiteljice – profesorice engleskog jezika Ane i Arne) upisujemo u naše programe prve polaznike. U narednim godinama mnogo poduzetnika (i to velikom većinom žena-poduzetnica) odlučuje se na kupnju Helen Doron franšize i tako se u školskoj godini 2014/2015 Helen Doron metoda provodi na 20 lokacija širom Hrvatske (11 lokacija u Zagrebu, te Bjelovar, Dubrovnik, Koprivnica, Osijek, Rijeka, Samobor, Split, Velika Gorica i Zadar)

helen doron post 2

HELEN DORON ENGLISH TEČAJEVI
10 godina kontinuiranog učenja
Baby’s Best Start 3-24 mjeseca
Fun with Flupe 2-5 godina
More Fun with Flupe 3-6 godina
Jump with Joey 5-10 godina
More Jumping with Joey 5-10 godina
Play On in English 5-10 godina
Botty the Robot 8-11 godina
Paul Ward’s World 9-12 godina
Paul Ward and the Treasure 10-14 godina
Helen Doron Teen English 12-19 godina

Nastava se održava jednom tjedno i traje 10 mjeseci (40 nastavnih sati). Sat traje od 45 minuta (predškolska dob) do 120 minuta (tinejdžeri). Cijeli školski sat konverzacija se odvija isključivo na engleskom jeziku, jer želimo stvoriti okruženje u kojem se najbolje uči strani jezik, a to je boravak u zemlji u kojoj se govori isključivo jezik koji učimo. Učimo kroz igru, pjesmu i poticanje svih osjetila.

7. Koja je svrha učenja drugog jezika za malu djecu koja još ne govore ni materinji jezik?
U Helen Doron školama možete pohađati posebno osmišljen Baby’s Best Start tečaj, namijenjen bebama od 3 do 24 mjeseca starosti te njihovim roditeljima, bakama i djedovima. Kroz zabavne aktivnosti važne za razvoj djece te namijenjene emotivnom, kognitivnom, osjetilnom i fizičkom razvoju, bebe uče i doživljavaju preko 550 riječi engleskog jezika. Uz učenje engleskog, Baby’s Best Start također uči roditelje novim načinima interakcije s njihovom djecom na način da obogaćuje komunikaciju između roditelja i djeteta te potiče povezivanje kroz pjesme, igre i fizičke aktivnosti. Još jedan bitan element Baby’s Best Start tečaja je svakako znakovni jezik za bebe koji je sastavni dio tečaja te roditeljima daje osnove za korištenje znakovnog jezika u svakodnevnom životu kako bi čim prije ostvarili dvosmjernu komunikaciju sa svojom bebom – na hrvatskom i engleskom jeziku.

helen doron post 1

8. Roditelji su često u dvojbi trebaju li upisati dijete na tečaj ili u program stranog jezika kada ono ima određenih govornih teškoća?
Helen Doron pristup spaja sva načela suvremene literature o ranom učenju stranih jezika. Kroz razne aktivnosti djeca predškolske dobi uče jezik bez stresa u različitim situacijama i kroz različite metode. Budući da djeca nisu svjesna učenja dokazano je da nema nikakve štete za djetetov razvoj.

9. Kakva su iskustva polaznika i roditelja nakon tečaja?
Polaznici: Lola (tečaj Baby’s Best Start) i mama Ljupka
Lola ima 15 mjeseci i više od pola života ide na engleski. Na početku „školske godine“ bila je jedina djevojčica među pet dječaka godinu dana starijih od nje. Na engleskom je počela puzati, naučila piti iz bočice, mahati bye bye, prvi put bila u kazalištu, vidjela Djeda Mraza, proslavila prvi rođendan, prvi put se odlijepila od mame i pošla nekom drugom: teti Ani. Teta Ana, Niko, Ivano, Kristijan, Zvone, Ljupka i Marta spominju se u našoj kući svaki dan. Doduše, imamo nekoliko „problema“ na engleskom: Lola misli da je teta Ana samo njezina, teško podnosi satove na kojima nema aktivnost „the board“ i još teže to što je završna pjesmica dosadila svoj drugoj djeci osim njoj. I da, srijeda navečer, nakon engleskog, dan je kad nemamo ama baš nikakvih problema sa spavanjem.

helen doron post 7

Polaznice: Mia i mama Ivana
Mia obožava Sunny-a:-), mačka iz slikovnice. Kad smo krenuli na Baby’s Best Start tečaj Mia nije znala pravo ni puzati, a sada iako još ima oskudni hrvatski vokabular govori dog i frog kada vidi spomenute životinjice..trči na run, a skače na jump. Mislim da je za njezinih godinu i pol to više nego odlično… A sve zahvaljujući teacherici Petri koja dovoljno pažnje posveti svakom djetetu te samoj Helen Doron metodi jer uči djecu povezivati stvari sa svijetom oko sebe…

Ukoliko dvojite je li Helen Doron metoda prikladna za Vaše dijete ili se bojite da je Vaše dijete još uvijek premalo, nemojte! Prijavite za besplatan ogledni sat na jednoj od 18 lokacija u cijeloj Hrvatskoj. Prijaviti se možete putem naše web stranice helendoron.hr.

0