Sve što vam treba da otjerate prehladu

Sve što vam treba da otjerate prehladu

jacanje-imuniteta-djeca-5

U prvim godinama života, djetetov se imunitet tek izgrađuje. Ono se tada upoznaje s određenim mikroorganizmima kako bi stvorilo protutijela za ubuduće. Tajna svake pobjede je u unaprijed osmišljenoj taktici, a u slučaju prehlada rješenje se krije u prevenciji. Snažan imunitet osigurat će vašem mališanu pobjedu nad virusima i bakterijama.

Kako bi ojačali djetetov imunitet i pripremili ga za boravak u jaslicama, vrtićima te skakutanje po hladnim parkovima, opskrbite ga namirnicama bogatim vitaminima te dodacima prehrani poput meda ili ehinacee.

jacanje-imuniteta-djeca-2

Stvari za jačanje imuniteta

1. Vitamin C
Zbog antioksidativnog djelovanja najdjelotvorniji je u jačanju imuniteta. Namirnice najbogatije vitaminom C jesu šumsko voće, rajčica, krumpir, citrusi, kivi, papaja…

2. Vitamin E
Važan antioksidans koji potiče nastajanje stanica koje uništavaju mikrobe. Najviše ga ima u biljnim uljima, margarinu, cjelovitim žitaricama, zelenom lisnatom povrću, orašastim plodovima, pšeničnim klicama.

3. Karotenoidi
Posjeduju snažna antioksidatina i antikancerogena svojstva a među njima je najvažniji betakaroten. Ima ih u žutom, zelenom i crvenom voću i povrću.

jacanje-imuniteta-djeca-1

4. Cink
Od svih minerala pokazao se kao najbolji pri obrani organizma. No pretjerani unos može i oslabiti organizam. Nalazi se u tofuu, orašastim plodovima, grahu, kamenicama, teletini, puretini…

5. Selen
Prijeko potreban za rad imunološkog sustava. Možemo ga naći u mesu, plodovima mora, brazilskom orahu, integralnoj riži, svježem siru…

jacanje-imuniteta-djeca-6

6. Omega-3 masne kiseline
Koriste i krvožilnom i imunološkom sustavu. Možemo ih naći u tuni, lososu…

7. Ehinacea
Jedna od najpopularnijih i najstarijih biljaka za pojačavanje imuniteta protiv prehlade. Ehinacea uništava mikrobe u tijelu te ujedno jača imunološki sustav. Najučinkovitija je ako se uzme kod prvih znakova bolesti jer tada ublažava simptome i skraćuje trajanje infekcije.

8. Med
Najbolji prirodni imunostimulator. Propolis, cvjetni prah i matična mliječ sadržavaju pregršt vitamina, minerala i aminokiselina koje djeluju stimulaivno na organizam. Na taj način tijelo se brani od infekcija.

jacanje-imuniteta-djeca-3

9. Multivitamini

Iako je uravnotežena prehrana, bogata sezonskim voćem i povrćem, temelj za jak imunitet, ponekad je roditeljima teško nagovoriti djecu na nekoliko obroka voća i povrća dnevno. Zato multivitamin Centrum Junior popunjava sve preskočene zdrave obroke i dječjem organizmu omogućuje da pravilno raste i razvija se. Tablete za žvakanje u pakiranju od 30 komada, namijenjene su svim mališanima starijima od četiri godine.

Centrum multivitamini

Foto: Henrique FélixSamantha SophiaAllie MilotIsrael EgíoChinh Le Duc/Unsplash

Učitati još
Zatvori