Pogledajte svijet bebinim očima u Muzeju iluzija

Pogledajte svijet bebinim očima
u Muzeju iluzija

S dolaskom prvog djeteta, svaki roditelj počinje razmišljati drugačije o svojoj odgovornosti u svijetu. Prvenstveno želi učiniti svijet svoje bebe boljim, ali ne samo svoje bebe, već svih beba koje dolaze na svijet i nasljeđuju ga. No, jedna osoba može učiniti samo malene korake u tom smjeru. Zato, zajedno, Pampers, stručnjaci i roditelji mogu učiniti više i to na nekoliko razina: od održive proizvodnje do neposredne bebine ugode u svakom trenutku.

Želja za boljim razumijevanjem

Da bismo mogli zaista shvatiti kako točno učiniti neposredan svijet bebe boljim, pokušajmo se na trenutak staviti u njezine cipelice. Bebin doživljaj svijeta puno je intenzivniji od našeg. Toliko iskustava nikada prije doživljenih. Zvukovi su reski i glasni, okusi su intenzivniji. Svaki osjet hladnog i toplog, hrapavog i glatkog, suhog i mokrog dramatično je naglašen (ovom dijelu smo posebno posvećeni). Vid je u najranijem djetinjstvu oštar samo u središtu vidnog polja na 30-ak cm udaljenosti. Kasnije, svaki prizor postaje mali spektakl boja, oblika i kretanja, a toliko stvari i bića prije su neviđena. Razvoj vida, prepoznavanje predmeta, odnosi u prostoru, razvoj ravnoteže, sve su ovo senzacije koje beba razvija i postepeno usvaja tijekom prve godine života.

„Zamisli bebin svijet“ – interaktivna izložba u Muzeju iluzija

Interaktivnom izložbom „Zamisli bebin svijet“ Pampers želi približiti dio tih doživljaja i omogućiti da na trenutak uskočite u bebine cipelice, jer biti beba nešto je poput slijetanja na nepoznati planet na kojem je sve novo i drugačije. U jednom trenutku beba vam se počinje smiješiti više nego prije – prepoznaje lice, u drugom se posebno veseli dodavanju loptice – doživljava udaljenost, dok u trećem uživa u jednostavnoj igri skrivača (ku-ku!) – gdje doživljava postojanje predmeta. Sve su ovo različite stanice koje svaki roditelj prepoznaje, no moguće je pratiti razvojnu liniju i znanstveno objasniti zašto se baš te senzacije događaju u određenom trenutku razvoja. U definiranju ovih trenutaka, za potrebe izložbe, sudjelovali su dr. sc. Sonja Alimović, edukacijski rehabilitator i dr. med. sub specijalistica pedijatrijske neurologije Sanja Pejić Roško.

U „Beskonačnoj sobi“ moći ćete doživjeti prve senzacije koje beba doživljava još u majčinoj utrobi, „Kosa soba“ će vam pomoći da zamislite kako beba razvija ravnotežu, „Soba s bojama“ kako boje ulaze u bebin svijet, a imat ćete priliku kroz jedinstveno VR iskustvo doživjeti razvoj prve godine bebinog života iz bebine perspektive.

Roditelji, stručnjaci i Pampers zajedno stvaraju bolji svijet za bebe

Bebe istinski inspiriraju i motiviraju Pampers. Zajedno s roditeljima i stručnjacima posvećeni su izgradnji boljeg svijeta za bebe danas i sutra. Kako bi one najradoznalije lakše istraživale, kreirali su pelene-gaćice koje se brzo i jednostavno skidaju i navlače, kako bi one najsitnije dobile najnježniju zaštitu kreirali su Pampers pure, pelene izrađene od vrhunskog pamuka, mekih vlakana na bilnoj bazi, a da bi one najpospanije bezbrižno spavale, sve njihove pelene dermatološki su testirane i drže suhoću i do 12 sati. Zamislite… kožu koja je dvostruko tanja od vaše.

Interaktivna izložba „Zamisli bebin svijet“ otvorena je u Muzeju iluzija, Ilica 72, 10 000 Zagreb od 24. studenog do 5. prosinca 2021.

Foto: PR

Učitati još
Zatvori